12/06/2024 | Yazar: Hayriye Kara

Kaos GL Derneği'nin düzenlediği “Paydaşlar ve İttifaklar” toplantısı 8 Haziran’da Diyarbakır’da gerçekleşti.

“Diyarbakır’da yaşayan LGBTİ+’lar hak ihlalleri nedeniyle göç ediyor" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Etkinlikte tanışmanın ardından Kaos GL Derneği’nden Hayriye Kara, Diyarbakır yerelinde Kaos GL’nin organize ettiği etkinliklerin tarihini aktardı. Ardından Kaos GL'den Özlem Şen, özellikle 2015 sonrası Kaos GL’nin Diyarbakır’da etkinlik yapamamasının nedenlerinden bahsetti. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanmasının ve LGBTİ+’ları düşmanlaştıran, hedef gösteren siyasetin bu durumda etkili olduğunun altını çizen Şen, iletişimin kopmadığını ve 2023’teki depremle birlikte, özellikle Lubunya Deprem Dayanışması’nın yerelle iletişimi daha da güçlendirdiğini vurguladı.

Toplantı Kaos GL’nin “Vazgeçmek Yok” başlıklı LGBTİ+’ların İnsan Hakları Raporu 2023 sunumuyla devam etti. Rapor sunumunun ardından Keskesor’dan Loren, Diyarbakır’da karşılaştıkları zorlukları aktardı. Özellikle Diyarbakır’daki LGBTİ+’ların karşılaştıkları ihlaller nedeniyle başka şehirlere ya da yurtdışına göç ettiğini belirten Loren, barınma sorunun en önemli gündemlerden biri olduğunun altını çizdi.

Toplantı katılımcılarla birlikte yerelde nasıl mücadele edileceği ve birlikte neler yapılabileceği tartışmalarıyla sona erdi.

Kaos GL Derneği, 9 Haziran’da SHUDER Diyarbakır’ın davetiyle sosyal hizmet uzmanlarıyla bir araya geldi. Kaos GL’den Sosyal Hizmet Uzmanı Defne Işık’ın moderasyonunda gerçekleşen toplantı geçmişten günümüze Kaos GL’nin Diyarbakır’daki çalışmalarının aktarımı ile başladı. Ardından sosyal hizmet konusunda Diyarbakır yerelinin ihtiyaçlarının tartışılmasıyla devam etti. Katılımcılar, değişen merkezi ve yerel siyasi hava sebebiyle insanların bir araya gelemediğinin altını çizdi.

Toplantı ilerleyen süreçte ihtiyaçların tartışılacağı online toplantıların planlanmasıyla sona erdi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, kent hakkı, barınma, sosyal hizmet
İstihdam