22/11/2022 | Yazar: Kaos GL

Nadir Sönmez’in Diyarbakır’daki LGBTİ+ mücadelesini sahneye taşıdığı “Diyarbakır.Turizm.Romantizm.Aktivizm” oyunu Ankaralı tiyatro seyircisiyle buluşacak.

Diyarbakır LGBTİ+ mücadelesi, Ankara Tiyatro Festivali’nde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından düzenlenen 25. Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali, seyirciyle buluşuyor. Pandemi sebebiyle iki yıl boyunca gerçekleştirilemeyen festivalde bu yıl 33 farklı tiyatro oyunu sahnelenecek.

Türkiye’nin ve dünyanın farklı noktalarında sahnelenen oyunları Ankaralı izleyicilerle buluşturan Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, 18 Kasım’da perdelerini açtı. 28 Kasım’a kadar sürecek festival programında Diyarbakır’daki LGBTİ+ mücadelesini sahneye taşıyan tek kişilik videolu anlatı “Diyarbakır.Turizm.Romantizm.Aktivizm” oyunu da Ankaralı seyirciyle buluşacak.

Nadir Sönmez’in yazıp yönetip oynadığı “Diyarbakır.Turizm.Romantizm.Aktivizm”, 23 Kasım Çarşamba günü saat 20.00’de Makina Mühendisleri Odası Eğitim ve Kültür Merkezi’nde sahnede olacak. Gösterimin ardından Kaos GL Akademik ve Kültürel Çalışmalar Program Koordinatörü Aylime Aslı Demir, Sönmez’le söyleşecek.

Tek perde, 70 dakikalık oyunun konusu ise şöyle:

“Diyarbakır’daki LGBTİ+ mücadelesinin yakın tarihini şehirdeki aktivistler, araştırmacılar ve sanatçılardan dinleyen Nadir Sönmez, Mehmed Uzun ve Baki Koşar kitaplarıyla Kürt edebiyatına giriş yapıyor. Gerçekleştirdiği sohbetlerden, romantik kaçamaklarından ve okuduklarından esinlenerek deneme ve öyküler yazan Sönmez, Diyarbakır’ı uzun süreliğine ziyarete gelmiş bir turist gibi rahat gezerek, şehri Sony DSC-HX350 model kamerasıyla görüntülüyor. Nadir Sönmez’in bu tek kişilik performansı, otobiyografik anlatı ve video art kullanarak kurduğu siyah-beyaz ve edebi bir fantezi aleminde; cinsellik, kimlik ve kültür üzerine beraber düşünmeye davet ediyor.”


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: kültür sanat
İstihdam