15/10/2012 | Yazar: Seçin Tuncel

DTK Sağlık Meclisi tarafından düzenlenen ‘Kadın ve Sağlık’ konulu çalıştay 13 Ekim tarihinde Diyarbakır Eczacılar Odasında gerçekleşti.

Diyarbakır’da Kadın ve Sağlık Çalıştayı Düzenlendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL’nin de katıldığı Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) “Kadın ve Sağlık” konulu çalıştayı Diyarbakır’da yapıldı.
 
DTK Sağlık Meclisi tarafından düzenlenen “Kadın ve Sağlık” konulu çalıştay 13 Ekim tarihinde Diyarbakır Eczacılar Odasında gerçekleşti.
Çalıştay açılışı BDP Milletvekili Emine Ayna’nın konuşmasıyla başladı. Ayna “Kadın ve sağlık sorununun ortadan kaldırılması için ciddi bir araştırmanın yapılmasına ihtiyaç olduğunu” söyledi. “Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ve cinsel kimlik nedeniyle mağduriyete varan durumlar ortadan kaldırılmadan ve doğru bir çözüme kavuşturulmadan doğru sonuçların elde edilemeyeceğini de sözlerine ekledi. Bölgede bir savaşın sürdüğünü belirten Ayna, savaş durumundan dolayı sağlıksız bir yaşamın çıktığını ve herkesin buna tanıklık ettiğini belirtti.
 
Çalıştay DTK Sağlık Meclisi Kadın Komisyonu Üyesi Arzu Türkmen’in “Kadın ve Sağlık” sunumuyla devam etti. Bu sunumda tarih boyunca kadın sağlıkçılar ve kadın sağlığının tıp ve toplumsal alanda geçirdiği dönüşümler ele alındı.
 
“Sağlıkta Kadın Emeğinin Değersizleştirilmesi”  üzerine Kocaeli Üniversitesi’nden Özlem Özkan bir sunum gerçekleştirdi.
 
Ceren Kadın Derneğinden Figen Aras Kaplan “Jineoloji” konulu sunumunda Kadın çalışmalarının sosyoloji gibi bir disiplin olarak ele alınmasının ve bu konuda akademik çalışmalar yapılmasının altını çizdi.
 
SES Diyarbakır Şube Başkanı Hülya Alökmen Uyanık’ın “Kadın Sünnetleri” başlıklı sunumunda Kadın bedenine yönelik tehditler ele alındı.
 
Kaos GL, Sosyalist Feminist Kolektif,  Bağlar Kadın Kooperatifi, Ceren Kadın Derneği, SES Van, Urfa, Batman, Mardin, İstanbul şubelerinden kadın üyeler, SELİS kadın Derneği ve Ege, Kocaeli, Samsun Üniversitelerinden Akademisyenler  ve katılımcılar öğlenden sonraki oturumlarda sunumlar üzerine tartıştılar.

Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret