26/05/2016 | Yazar: Kaos GL

Documentarist 9. İstanbul Belgesel Günleri bu sene ‘Kuir Belgeseller’ bölümüyle LGBTİ filmlerini beyaz perdeye taşıyor.

Documentarist’te yeni bölüm: Kuir belgeseller Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Documentarist 9. İstanbul Belgesel Günleri bu sene “Kuir Belgeseller” bölümüyle LGBTİ filmlerini beyaz perdeye taşıyor.

28 Mayıs - 2 Haziran 2016 tarihlerinde gerçekleşecek Documentarist 9. İstanbul Belgesel Günleri bu sene yeni bir bölümle LGBTİ filmlerine kucak açıyor. Toplam altı filmden oluşan Kuir Belgeseller bölümü, bu alandaki hak mücadelesi, cinsiyet eşitliği/eşitsizliği, homofobi gibi konulara dair değişik ülke ve kültürlerden öykülerin anlatıldığı filmleri bir araya getiriyor.

İsveçli Sara Jordenö’nin yönettiği ve geçtiğimiz aylarda Berlinale'de büyük beğeni toplayan “Kiki'” (2016), New York’taki genç siyahi LGBTI ortamlarında geçen bir hikaye anlatıyor. Filmin karakterlerinden Francisco Gonzalez Jr (filmdeki adıyla Chi Chi) gösterime katılmak üzere festival konuğu olarak İstanbul'a gelecek.

Beş ayrı ülkede çekilen Micah Fink imzalı “Menfur Suç” (The Abominable Crime, 2013) ise ülkesinden ayrılmak zorunda kalan eşcinsel Jamaikalıların kişisel hikâyeleri üzerinden toplumdaki homofobik kültürü afişe ediyor.

Askeri rejim kıskacındaki Burma’da iki genç erkeğin gizli ilişkisini anlatan “Irrawaddy Mon Amour” (2015) ile Türkiye’deki LGBTİ hareketinin Gezi’den sonraki seyrini izleyen Rüzgar Buşki’nin “#direnayol” (2016) adlı belgeseli de bölümde yer alan yapıtlar arasında.

Komşu çocuğuna yapılan basit bir şakanın ardından kendi cinsiyet kimliğini sorgulayan Lilja’nın hikâyesini anlatan “Komşudan Mektuplar” (Next Door Letters, 2011) adlı bir kısa animasyon film ve fuhuş yaparak ailesine bakmak ile aşkının ardından Kanada’ya gitmek arasında sıkışıp kalan bir trans kadını konu alan  “Ladyboy” (2013) adlı deneysel kısa film de bu bölümde gösterilecek.

Festival kapsamında ayrıca Kuir Sinema Okumaları başlıklı bir panel de düzenlenecek. SPoD'un işbirliğiyle 30 Mayıs Pazartesi 18:00'de gerçekleşecek panele Can Candan, Evrim Kaya ve Erman Ata Uncu katılıyor.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam