07/04/2011 | Yazar: KAOS GL

Çevrenin korunması için mücadele veren platformlar, su

Çevrenin korunması için mücadele veren platformlar, sularının, madenlerinin, ormanlarının, tarım alanlarının yasa ve yönetmeliklerle ticarileşmesine karşı 9 Nisan'da Ankara'ya yürüyor.
Çağrı metninde, sermaye sahiplerine devredilen "doğa hakkını" anayasal güvenceye kavuşturmak için herkes Ankara'ya çağrılıyor.
 
Doğa hakkı anayasal güvenceye alınmalı
* Hidroelektrik santral (HES) projeleriyle, Termik Santrallerle, Güvenlik Amaçlı Sınır Barajlarıyla, Nükleer Santrallerle, Maden Aramalarıyla;  Mera, Kıyı ve Orman Kanunlarıyla insanca yaşam hakkımız elimizden alınıyor.
* Hayatlarımız sermaye sahiplerinin insafına teslim ediliyor. Atalarımızın, dedelerimizin yüzyıllardır koruyup kolladığı, bizlere emanet ettiği yaşam alanlarımızdan göçe zorlanarak yurtsuzlaştırılıyoruz.
* Bütün bu saldırılar, bulunduğu her yerde yerel halkın direnişiyle karşılaşıyor.
 
Hayat veren su satılık mala dönüştü
* Anadolu'nun her su gözesi satışa çıkarıldı. Sularımız binlerce yıldır hayat verdiği coğrafyada artık satılık bir mal gibi görülüyor.
* Yaşamın temeli olan SU, siyasi iktidar ve sermaye gurupları için kâr ve rant aracı olarak görülebilir. Ama bizim için yaşamın kendisidir.
* Bu çağrı, Anadolu'dan, Mezopotomaya ve  Trakya'ya kadar, yaşama can veren bütün akarsulardan, vadilerden, derelerden Ankara'ya akma çağrısıdır.
Eylem, 9 Nisan cumartesi saat 12:00'de Ankara Kolej Kavşağında yapılacak.
Çağlayan Vadisi SİT Özelliğini Koruyacak
Rizeye bağlı Çağlayan Vadisi'nin SİT özelliğinin kaldırılması için HES yapımcı firmasının açtığı davada Rize İdare Mahkemesi'nin verdiği ret kararı Danıştay tarafından da onandı. Kararla vadi boyunca yapılması planlanan 16 HES projesi de iptal oldu.
 
Eylem Çağrıcıları
Derelerin Kardeşliği Platformu, Munzur Koruma Kurulu, Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, Bursa Su Platformu, Sinop Nükleer Karşıtı Platformu, Mersin Nükleer karşıtı Platformu, Yeşil Gerze Çevre Platformu, Fethiye Saklıkent Koruma Platformu, Perisuyu Koruma Platformu, Çanakkale Çevre Platformu, GDO'ya Hayır Platformu, 3. Köprüye Karşı Yaşam Platformu, Hasankeyf Yaşatma girişimi, EGEÇEP, Çiftçi-Sen.


Etiketler: insan hakları
İstihdam