15/02/2021 | Yazar: Kaos GL

MEDISEP öğrenci topluluğu Kaos GL’den Umut Güven ile ayrımcılıkla mücadeleyi konuştu.

“Doktorların ayrımcı tutumları sağlığa erişim hakkını engelliyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türk Tıp Öğrencileri Birliği’ne ve EMSA’ya bağlı olan MEDISEP (Medical Students' Exchange and Project) öğrenci topluluğu 13-14 Şubat tarihlerinde Kırmızı Eğitim Serisi düzenledi. “Fobi Karşıtı Oturum” isimli atölyede Kaos GL’den Umut Güven toplumsal cinsiyet ve ayrımcılıkla mücadele araçlarına dair konuştu.

Etkinlik, LGBTİ+ temel kavramların ve toplumsal cinsiyetin konuşulmasıyla başladı. Yaşamın her alanında olduğu gibi sağlık alanında da LGBTİ+’ların karşılaştığı hak ihlallerine değinen Güven, LGBTİ+’ların sağlık hizmetlerine erişmesinin önündeki engellerden ve sağlık hizmeti alırken yaşanan sorunlardan şu sözlerle bahsetti:

“Sosyal güvencesi olan kişiler sağlık hizmetine daha kolay ulaşmaktadır. Bugün LGBTİ+’ların istihdam alanında karşılaştığı zorlukları düşünürsek bu durumun kendisi de sağlık hizmetlerine erişimin önündeki sorunlardan biri. Bunun yanı sıra, geleneksel tıbbi öykü alma formlarının heteronormatif yapısı, seçilmiş aileleriyle yaşayan LGBTİ+’ların refakat süreçlerinde yaşadığı zorluklar veya doktorların homofobik, transfobik, ayrımcı tutumları gibi birçok neden sağlığa erişim hakkının önünde büyük engel teşkil ediyor.”

81 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen etkinlik, gelen soruların yanıtlanmasıyla sona erdi.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam