15/12/2023 | Yazar: Kaos GL

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi MEDISEP Topluluğu, LGBTİ+ haklarını tartıştı.

Dolabın İçi’nden: “Sağlık uzmanları LGBTİ+’ların hayatlarına temas etmeli” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi MEDISEP Topluluğu “Dolabın İçi” başlıklı söyleşi düzenledi. 13 Aralık’ta çevrimiçi ortamda yapılan etkinlikte konuşan Kaos GL İnsan Hakları Uzmanı Defne Güzel, “Sağlık uzmanları LGBTİ+ örgütlerine ve LGBTİ+’ların hayatlarına temas etmeli” dedi.

MEDISEP Topluluğu’nun düzenlediği söyleşiye tıp öğrencileri katıldı. Etkinlikte konuşan Kaos GL İnsan Hakları Uzmanı Defne Güzel, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin tarihine değindi. Ayrıca homofobi, heteroseksizm, transfobi ve cisseksizm kavramlarına da değinen Güzel, heteroseksist ve cisseksist ayrımcı ideolojilerin LGBTİ+’lara dönük nefret tutumlarını nasıl güçlendirdiğini belirtti.

“LGBTİ+ topluluğuyla ilişkilenmek LGBTİ+’lar için oldukça hayati”

Heteroseksizmin ve cisseksizmin toplumsal hayattan LGBTİ+’ları dışladığını belirten Güzel, bu durumun LGBTİ+’ların açılma süreçlerine olumsuz yansıdığını anlattı. Kendini değersizleştirme ve gizlenmeyi körükleyen heteroseksizm karşısında “LGBTİ+ topluluğuyla ilişkilenmek LGBTİ+’lar için oldukça önemli” diyen Güzel, uzmanların LGBTİ+’ların kendini anlama ve tanıma sürecine eşlik etmesi gerektiğini belirtti.

Etkinlikte, LGBTİ+’lara dönük nefret söylemlerinin artmasının LGBTİ+’lara olumsuz etkileri de konuşuldu. Bu söylemlerin artmasıyla sözde onarım terapilerini teşvik etmenin de önünün açıldığını belirten Güzel, katılımcılarla birlikte kapsayıcı sağlık hizmetlerinin yollarını aradı, “sağlık uzmanları LGBTİ+ örgütlerine ve LGBTİ+’ların hayatlarına temas etmeli” dedi.

Soru cevabın ardından etkinlik sonlandı.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı, eğitim, sağlık
İstihdam