13/01/2020 | Yazar: Kaos GL

SU Gender’in “Dönüştürücü Aktivizm: Toplumsal Cinsiyet ve Siyaseti Yeniden Düşünmek” atölyeleri başvuruya açıldı.

“Dönüştürücü Aktivizm: Toplumsal Cinsiyet ve Siyaseti Yeniden Düşünmek” atölyeleri başvurularını bekliyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi (SU Gender), Chrest Vakfı ve Sigrid Rausing Trust'ın desteğiyle, toplumsal cinsiyet odaklı çalışan sivil toplum çalışanları ve aktivistlerin katılımıyla bir dizi atölye çalışması düzenliyor. Şubat – Aralık (2020) aylarında gerçekleşecek olan “Dönüştürücü Aktivizm: Toplumsal Cinsiyet ve Siyaseti Yeniden Düşünmek” atölyeleri; sivil toplum çalışanları ve aktivistlerin duygusal ve fiziksel anlamda daha dengeli bir şekilde çalışmalarını sürdürmelerine destek olacak beden çalışmaları, yoga, meditasyon, dans, müzik, sanat terapisi ve hikaye anlatıcılığına odaklanacak.

Buluşmalarda, aktivistler yerel ve uluslararası uzmanların desteğiyle bir araya gelerek düşünceler, duygular ve davranışlar arasındaki ilişkiyi fark etmeye, şiddet ve acının bedenlerin ve sosyal çevre üzerindeki etkilerini anlamaya ve dönüştürmeye yönelik çalışmalar yürütecek. Duygusal ve fiziksel bütünlüğü dengede tutmak, ilişkileri geliştirecek zihinsel ve fiziksel yöntemleri tecrübe etmek, yeni yöntemler keşfetmek ve bu süreçteki deneyimlerimizi paylaşmak için kolektif bir alan açacak.

Buluşmalar şu sorulara yanıt arayacak:

“Gündelik hayatımızda ve dahil olduğumuz, aidiyet hissettiğimiz çevrelerde toplumsal cinsiyet temelli şiddet ve ayrımcılıklardan kaynaklanan çatışma ve sorunlar ile başa çıkma araçlarımız neler? Cinsiyetlendirilmiş bir dünya düzeni içinde oluşturduğumuz dayanışma ağları ve inisiyatifler; toplumsal cinsiyet farkındalığı yaratmak, ataerki ve heteroseksizm ile mücadele etmek için bir araya geldiğimiz sivil toplum kuruluşları ve dernekler içerisinde kendimizle ve çevremizdekilerle nasıl ilişkiler kuruyor, yaşadığımız iletişim problemlerinin üstesinden nasıl geliyoruz? Başka bir dünya mümkün derken nasıl bir gelecek, nasıl bir dünya ve nasıl toplulukların içerisinde yaşamayı hayal ediyoruz? Bu dünyayı inşa edebilmek için yöntemlerimiz neler? Bireysel ve toplumsal dönüşümü mümkün kılacak yeni yöntemler neler olabilir? Sosyo-kültürel, politik ve ekolojik gelişmelerin bedenlerimize, duygularımıza ve ilişkilerimize yansıyan negatif etkilerinin üstesinden nasıl geliyoruz? Hem kendimize hem de sosyal çevremize zarar verebilen kaygı, korku ve suçluluk gibi duyguları; sıkışmışlık, yorgunluk ve tükenmişlik gibi birlikte üretme ve yaratma pratiklerimize ket vuran durumları bireysel ve toplumsal dönüşüm için harekete geçirici güçler olarak düşünmemiz mümkün mü? Toplumsal cinsiyet farkındalığına dair yaptığımız çalışmaları sürdürülebilir kılmak; hassasiyet ve kırılganlıklarımızı paylaşabileceğimiz, şiddetsiz ve barışçıl bir şekilde bir araya gelebileceğimiz alanlar oluşturmak için bireysel ve toplumsal farkındalığımızı nasıl arttırabiliriz?”

Katılımın 20 kişiyle sınırlı ve ücretsiz olduğu “Dönüştürücü Aktivizm: Toplumsal Cinsiyet ve Siyaseti Yeniden Düşünmek” atölyelerine katılmak isteyen sivil toplum çalışanları ve aktivistler ayrıntılı bilgi için 20 Ocak Pazartesi gününe kadar ta@sabanciuniv.edu adresine yazabilirler. İstanbul dışından katılımı özellikle belirtmek gerekiyor.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam