03/07/2020 | Yazar: Kaos GL

On bir hak savunucusunun yargılandığı davada dört hak savunucusuna hapis cezası verildi.

Dört hak savunucusuna hapis cezası! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

On bir hak savunucusunun yargılandığı ve kamuoyunda “Büyükada Davası” olarak da bilinen davada karar açıklandı.

Bugün Çağlayan Adliyesi’ndeki İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında Taner Kılıç'a 'örgüt üyeliği' iddiasından 6 yıl 3 ay, Günal Kuşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran'a 'örgüte yardım' iddiasından 1 yıl 13 ay hapis cezası verildi.

Nalan Erkem, İlknur Üstün, Ali Gharavi, Peter Steudtner, Veli Acu, Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli hakkında ise beraat kararı verildi.

Mahkeme heyetinin oy çokluğuyla aldığı karar istinafa taşınacak.

Hak örgütleri: İnsan hakları savunucularına adalet sağlanana kadar durmayacağız

Aralarında Kaos GL ve SPoD LGBTİ+’nın da olduğu insan hakları örgütleri, üç yıl önce Büyükada’da düzenlenen bir sivil toplum toplantısında gözaltına alınan ve haklarında dava açılan hak savunucuları için ortak açıklama yayınladı.

11 hak savunucusunun yargılandığı davanın bugün görülen ve kararın açıklandığı duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi’nde yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

“Üç yıl önce Büyükada’da düzenlenen olağan bir sivil toplum toplantısında insan hakları savunucuları gözaltına alındı. Yıllarını insan haklarını korumaya adamış insan hakları savunucuları gerçeklerden uzak iddialarla gazetelerde ve televizyonlarda hedef gösterildi. Yaratılan bu iklimin gölgesinde hiçbir hukuki gerekçe olmadan tutuklandılar.

“Hazırlanan iddianamede akla mantığa aykırı bambaşka suçlamalar yöneltildi. Geçtiğimiz üç yıl boyunca görülen duruşmalarda delilleriyle çürütülen bu iddialar, 27 Kasım 2019 tarihinde yapılan duruşmada sunulan mütalaada yer almaya devam etti. Kanun gereği savcılık makamı adil yargılanmayı sağlamak ve sanıkların haklarının korumakla yükümlüyken, çürütülen iddialara dayanarak sanıkların cezalandırılmasını talep etti. Savcıların görevi sanıkların ne olursa olsun cezalandırılması değil, hakikatin ortaya çıkmasına katkı sağlamaktır.

“Aslında hiç açılmamış olması gereken bu davanın bugün görülecek duruşmasında hukuka uygun şekilde verilebilecek tek karar 11 hak savunucusunun hiçbir istisna olmadan beraat etmesidir.

“Mahkemenin, mütalaanın açık ve kabul edilemez hataları olduğunu dikkate alarak bu davada yargılanan tüm insan hakları savunucuları hakkında beraat kararı vermesini bekliyoruz.”

Hak örgütleri hapis cezası kararının ardından ise adliye önünde şu açıklamayı yaptı:

"Başından itibaren hukuk ile hiçbir ilgisi olmayan ve hiç açılmamış olması gereken bu dava yine hukuksuz bir kararla sonuçlandı. Tamamı çürütülmüş asılsız suçlamalara dayanarak verilmiş bu karar, Türkiye’nin hukuk tarihindeki kara lekelerden biridir.

"Duruşma öncesinde söylediğimiz üzere, bir arkadaşımızın bile ceza almış olmasını kabul etmeyeceğiz. Üst mahkemelere taşındığı süreçte bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz.

"İnsan hakları savunucularına adalet sağlanana kadar durmayacağız."

Civil Rights Defenders

Düşünce Suçu(!)na Karşı Girişim

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği

Hak İnisiyatifi

Hakikat Adalet Hafıza Merkezi

İnsan Hakları Derneği

İnsan Hakları Gündemi Derneği

Kadın Koalisyonu

Kaos GL

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği

Özgürlük için Hukukçular Derneği

Punto 24 Bağımsız Gazetecilik Derneği

Research Institute on Turkey

Sivil Alan Araştırmaları Derneği

SPoD LGBTİ+

Türkiye Almanya Kültür Forumu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı

Uluslararası Af Örgütü

Yurttaşlık Derneği


Etiketler: insan hakları
nefret