21/03/2022 | Yazar: Başak Yirmibeşoğlu

Ankara ve İzmir’den LGBTİ+ öğrencilerle yurtlarda neler yaşadıklarını konuştuk: Kısacası yurtta güvenli bir alanım olduğunu hissedemiyordum.

Dört üniversite, dört yurt, ortak sorun: LGBTİ+ öğrenciler barındırılmıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+ öğrencilerin barınma hakkı sistematik bir biçimde ihlal ediliyor. KYK bursları kesilen öğrenciler ev kiralarını ödeyemedikleri gibi yurtta kalan öğrenciler de ayrımcılıkla karşılaşıyor.

Birleşmiş Milletler Bağımsız Uzmanı Victor Madrigal-Borloz’un Koronavirüs Salgını Sırasında Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliğine Dayalı Şiddet ve Ayrımcılık Raporu'na göre halihazırda evsiz olan LGBT’ler pandemiyle birlikte kendilerini özellikle güvencesiz bir konumda buldular çünkü kısa süreli iş bulma ve geçici barınma çözümleri bulma şansları büyük ölçüde azaldı. Sonuç olarak damgalanmış topluluklar için güvenli olmayan konut ve barınma programlarından destek almak zorunda kaldılar.

LGBTİ+ üniversite öğrencileri de barınma konusunda bir güvenceye sahip değiller. Bu güvensizlik halini dört üniversiteden dört öğrenciyle konuştuk.

“Yurtta güvenli bir alanım olduğunu hissedemiyordum”

Bilkent Üniversitesi'nde okumuş non-binary bir üniversite öğrencisi olan Yasemin'in geçmişte deneyimlediğine göre yurtlarda LGBTİ+ bir öğrencinin kendine güvenli bir alan kurma fırsatı çok fazla olmuyor:

“İkili cinsiyet sisteminin dayattığı cinsiyetlendirilmiş alanlar dayatılıyordu. Yurt çalışanları bize sürekli 'abla, kız' gibi cinsiyetlendirilmiş kelimeler kullanılıyordu. Açık kimlikli olmakta güvenli hissetmiyordum çünkü çalışanlar sürekli habersiz odamıza geliyordu. LGBTİ+ kitaplarımı sergilemekten bile çekiniyordum. Bu da görünürlük ve güvenli hissedememe sorunlarını getiriyordu. Erkek yurdundaysa her şeye çok daha fazla müsamaha gösterildiğini fark ediyorduk. Erkek odasının ortak alanları mutfak ve çamaşır odaları dağınık olduğunda bir şey denmezken kadın tarafında hemen laf ediliyordu. Kısacası yurtta güvenli bir alanım olduğunu hissedemiyordum.”

“Sevgilimle görülmekten korkuyorum”

Ankara'da yurtlarda kalan ve biseksüel bir öğrenci olan ise en çok oda arkadaşlarının ayrımcı tavırlarından şikayetçi:

“Sevgilimle görülmekten korkuyorum. Bir keresinde onun yurduna izinsiz girdiğimde müdür beni yakaladı. Bir şey yapmasa da her gördüğünde bize 'en yakın arkadaş' diyor, bu yüzden yurt çevresindekilere açılmayı güvenli bulmuyorum. Oda arkadaşlarımsa onlara açıldıktan sonra ne zaman yönelimimden bahsetsem gerilerek sanki onlara asılacakmışım gibi davranıyor. Yine de açıldığımda bunu normal karşılayıp destek olan başka oda arkadaşlarım vardı.”

Yurt müdüründen taciz

İzmir'de bir yurtta kalan LGBTİ+ öğrenci ise yurt müdürünün tacizine maruz kaldığını anlatıyor.

“Cinsel saldırı faili olduğuna dair söylentiler dolanan yurt müdürümüz beni yanına çağırıp 'bakire misin, biseksüel ne demek, kadınlardan hoşlanıyorsan ne yapmak istiyorsun?' gibi sorular sordu. Sonrasında yurt görevlisi yakınlaştığım kızlara gey olduğumu ve dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.”

İkili cinsiyete göre yurtlar

Ankara'da özel bir üniversitede 20 yaşında bir non-binary öğrenci kadın yurdunda kalmak isterken erkek yurdunda kalıyor:

“Ben başvuru yaparken yurtlar müdürlüğüyle bu konuda konuşmadım. Daha önce arkadaşımın trans erkek kardeşi kimlikte kadın göründüğü için istemese de kız yurduna koymuşlar. Bunu bildiğim için de hem ayrı bir açılma sürecine hem de bir sonuç alamayacağım boş uğraş içerisine girmek istemedim.”

Üniversitenin yurt sisteminde ise öğrenci bilgilerinde direkt erkek veya kadın diye cinsiyet belirtiliyor. Kız yurdunu seçersen de uyarı veriyor:

“Yurt görevlileriyle sorun yaşamadım fakat yurda giriş çıkışlarda bazı öğrenciler beni kadın atayıp yanlış yurda geldiğimi düşünmüş olsalar gerek ki bana garipser bir şekilde baktıklarını gördüm. Bir sabah yurttan çıkarken çocuğun biri yanımdan geçerken beni görünce dönüp şaşkın bir yüz ifadesiyle bakmaya başladı. Umursamayıp kapıya devam ettim fakat hala baktığını görüp bir şey mi oldu diye sorunca bir şeyler saçmalayıp özür diledi.”

*Bu haber Medya Okulu kapsamında hazırlanıp yayınlanmıştır.


Etiketler: insan hakları, eğitim, barınma, medya okulu
nefret