03/08/2010 | Yazar: KAOS GL

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dörtyol'daki lin&cced

Dörtyol'da Tek Tutuklu Yok! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dörtyol'daki linç girişimi hakkında "Hiç öyle geriden göründüğü kadar yalın değil, olayları azmettiren tahrik ettiren birileri var" diyerek linçin sorumlularını bildiğini işaret ettiği halda gözaltına alınan 24 kişi serbest bırakıldı.
 
Türkiye’nin gündemine geçtiğimiz hafta Hatay Dörtyol’da Kürt yurttaşlara yönelik yaşanan linç girişimleri damgasını vurdu. 3 gün süren olaylar sırasında BDP, EMEP ve ÖDP ilçe binalarının yanı sıra, 27’si Kürtlere ait 40 işyeri yakılarak tahrip edildi. Zararın 500 bin TL’ye yakın olduğu tahmin ediliyor. Ama MOBESE kameralarının, polisin ve halkın gözü önünde gerçekleşen bu olayları çıkartan tek bir kişi bile tutuklanmadı!
 
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, linç girişiminden sonra "Hiç öyle geriden göründüğü kadar yalın değil" demişti. Bakan Atalay, halk oylamasını etkilemeye çalışan bazı kesimler olduğuna dikkat çekerek "Olayları azmettiren tahrik ettiren birileri var" şeklinde konuşmuştu.
 
TEK TUTUKLAMA HIRSIZLIKTAN
BDP Dörtyol İlçe Başkanı Halil Baybaris, polisin olaylar sırasında ilk etapta 24 kişiyi gözaltına aldığını açıkladı. Bu 24 kişiden 23’ü savcılık tarafından, 1 kişi ise sorgu hâkimliğince serbest bırakıldı. Olaylara ilişkin tek tutuklama ise önceki gün gerçekleşti. Bu tutuklamalar, iki kuyumcu dükkânının yağmalanmasına ilişkindi.
 
Dükkânlara yönelik saldırılar sırasında 2 kuyumcu yağmalanmış, toplam 3 kiloya yakın altın çalınmıştı. İddiaya göre, önceki gün iki kişi bu kuyumculardan gasp ettikleri altınların 400-500 gramını satmaya çalışırken suçüstü yakalandı. Gözaltına alınan bu kişilerin tutuklandığı öğrenildi. Bulunan altınlar sahiplerine iade edildi. Linç ve saldırı olaylarında halkı galeyana getirdiği tespit edilen şahıslar da dâhil, başka hiç kimse tutuklanmadı.
 
HUKUK BAZILARINA İŞLER
İHD Çukurova Bölge Temsilcisi Avukat Beyhan Günyeli, Dörtyol Kaymakamı Hayri Sandıkçı’yla görüştüklerini, kendisine “MOBESE kameralarından olaylara katılan ya da olayları organize eden kişiler çok rahat tespit edilebilecekken, neden hiçbir tutuklama yok?” diye sorduklarını aktardı. Kaymakamdan “Soruşturma sürüyor, sorumlular cezalandırılacak” yanıtını aldıklarını belirten Günyeli, şunları söyledi: “Bizim endişemiz şu: kolluk kuvvetlerine yönelik uygulanan cezasızlık politikasının ırkçı milliyetçi kesimlere uygulanma olasılığı çok tüksek. Daha önce de yaşandı bu tür olaylar. O olaylarda da etkin bir soruşturma yürütülmedi ve herhangi bir tutuklama olmadı. Bu olayda da sorumluların ceza alacağına ilişkin çok umutlu değiliz açıkçası.”
 
Av. Günyeli, şöyle devam etti: “Ülkemizde maalesef hukuk bazı kişiler haricinde çok ağır aksak işler. 102 generalin tahliyesi için itirazlar jet hızıyla görüşülür, ama bu tür olaylarda aylara, yıllara varan soruşturma süreçleri yürütülür. Sorumluların cezasız kalması yeni linç girişimlerinin de önünü açıyor.”
 
Kaymakamlıktan komik tespit
BDP Dörtyol İlçe Başkanı Halil Baybaris, Kaymakamlığın dükkânları yakılan esnafın zararını tazmin için ilk etapta “komik” bir tespitte bulunduğunu ve 8 bin TL tutarında bir zarar tespit ettiğini belirtti. “Yalnızca soyulan iki kuyumcunun zararı bile bundan fazla” diyen Baybaris, itirazlar üzerine Kaymakamlığın yeniden bir tespit çalışması yapacağını bildirdi. Baybaris, “Daha önce bir komisyon gelmiş, ama yakılan dükkânların zararını tespit için değil, yalnızca kırılan camların ölçüsünü almak için. Adalet Bakanı da gelmiş buraya, ama ne hikmetse kimseye haber vermemiş, yanında kamera bile getirmemiş. Bugün (dün) bir komisyon gelecek ve yeniden zarar tespit çalışması yapılacak. Onu bekliyoruz” diye konuştu.
 
Baybaris, hiçbir tutuklama olayının gerçekleşmemesi üzerine ise şöyle dedi: “Olayların faillerini herkes tanıyor. Dörtyol’da siyaset yapan kişilerin birinci dereceden akrabaları var bunların içinde. Daha önce de 4-5 Kürt genci öldürüldü, ama failler 3-5 ay sonra içkici-kumarcı diye serbest bırakıldı.”
 
Kahvehaneleri arıyorlar
Hatay Dörtyol’da gerginlik sürüyor. Dün iki kişinin arabalarıyla Kürtlerin olduğu bölgeye gelerek bütün kahvehaneleri tek tek kontrol ettiği; bu kişilerin, olaylar sırasında bir Kürt gencinin motosikletini tüfeklerle taradığı, şimdi de kaçan bu genci aradıkları iddia edildi. Arabada silah olduğunu gören halkın bu kişilere tepki göstermek istediği, BDP yöneticilerinin halkı sakinleştirdiği öğrenildi. Motosikleti taranan gencin şikayeti üzerine bu iki kişi gözaltına alındı.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam