22/02/2009 | Yazar: Tolga Yıldırım

Yazar Margeret Atwood, eşcinsel sansürünü protesto etmek için Dubai’deki kitap festivaline katılmıyor.   Yazar Margaret Atwood, organizatörlerin eşcinsel karak

Yazar Margeret Atwood, eşcinsel sansürünü protesto etmek için Dubai’deki kitap festivaline katılmıyor.
 
Yazar Margaret Atwood, organizatörlerin eşcinsel karakterli bir kitabı yasaklaması nedeniyle Emirates Havayollarının Dubai de düzenlediği Uluslararası Edebiyat Festivaline katılmayacağını açıkladı.
The Handmaids Tale’ kitabının yazarı, en iyi 60’tan fazla yazarın katılacağı bu kültürel aktivitede bulunmayacak.
 
Yazar, organizatörlere yazdığı mektupta şunları aktardı:
 
‘Sizlerin bu iş için ne kadar çok emek harcadığınızı, ne gibi zorlukların üstesinden geldiğinizi biliyorum ve The Gulf Between Us (Aramızdaki Körfez) kitabı özelinde gelişen can sıkıcı olaylar dolayısıyla son derece üzgünüm.’
 
‘Bu festivale katılmayı ve bu fırsatı değerlendirerek oradaki okuyucularla buluşmayı dört gözle bekliyordum; fakat yazarlara uygulanan sansür ile ilgilenen bir organizasyon olan Uluslararası Yazarlar Birliği başkan yardımcısı olarak bu yıl bu festivalin bir parçası olmayacağım’.
 
‘Dubai kendini hoşgörülü ve Batılı bir körfez eyaleti olarak tanıtmayı sevse de, eşcinsellik maalesef yasak. Cezaları hapis ve sınıdışı edilmekten ölüme kadar artabiliyor’.
‘Bu eyaletin yaklaşık 5,6 milyon nüfusunun ybüyük bir çoğunluğu yabancı yerleşimcilerden oluşuyor ve son aylarda bazı Avrupa Birliği vatandaşları gey ya da lezbiyen ilişki yaşadıkları için hapse atıldılar.’
‘Geçtiğimiz yıl ‘ahlaksız’ faaliyetler üzerinde sıkı denetim sonucu birçok insan sınır dışı edildi.’
 
Festival organizatörleri Geraldine Bedell'in ‘The Gulf Between Us’ kitabının eyaletteki sansürler gereği suç sayılabileceği için korktular.
Oysaki Penguen bu kitabı festival sırasında bir körfez eyaleti olan Dubai de piyasaya sürmeyi planlıyordu.
İngiliz bir erkek arkadaşı olan küçük bir gey şeyh karakteri sebebiyle organizatörler Bedell’e festivale katılmaması yönünde baskı yaptılar.
Festival yöneticisi Isobel Abulhoul, ‘Bedell’in kitabının kültürel bazı hassasiyetlere saldırı niteliğinde olabileceğini biliyorduk,’ dedi.
 
‘Yayımcısının ricasına boyun eğip Ortadoğu’nun böylesi özelliklere sahip ilke festivalinde kitabı piyasaya sürmenin festivalin uzun vadeli çıkarlarına uygun olduğuna inanmıyordum.’
Festivalin internet sayfasında ise Dubai nin ‘bölgedeki en hoşgörülü ve ilerici ülkesi’ olduğu söyleniyor.
 
Eşcinsel hakları savunucusu Peter Tatchell ise organizatörleri, Ortadoğu’nun homofobisiyle gizli bir anlaşma yapmakla suçluyor.
‘Ortadoğu’da açık ve özgür bir toplum yaratmak için mücadele eden liberal ve ilerici bireyleri desteklemeyliyiz.’
‘Bu kitabın yasaklanması onların kahramanca çabalarına yönelik bir ihanettir. Buradan da anlaşılıyor ki Dubai, düşünce özgürlüğü için daha uzun bir yol kat etmelidir.’
Diğer yandan İngiliz yazarlar Kate Adie, Anthony Horowitz, Wilbur Smith, Philippa Gregory, Louis de Bernieres and Victoria Hislop bu festivale katılacaklar.

 


Etiketler: insan hakları
İstihdam