30/06/2011 | Yazar: Kaos GL

Bahçeşehir Üniversitesi, ‘Kırkpınar Güreşleri’ konulu bir fotoğraf sergisi açıyor. Sergi, güreşlerin yapıldığı Edirne’de, Ekmekçizade Kervansarayı’nda düzenlenecek.

Dukoviç’in "Kırkpınar Projesi" Edirne’de Sergilenecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı


Bahçeşehir Üniversitesi, “Kırkpınar Güreşleri”ni konu alan bir fotoğraf sergisi açıyor. Sergi, “Kırkpınar Yağlı Güreşleri”nin yapıldığı Edirne’de, Ekmekçizade Kervansarayı’nda düzenlenecek.

 
"Photo District News" tarafından "Dünyanın En Yetenekli ve Yükselen 30 Fotoğrafçısı"ödülüne layık görülen Pari Dukoviç’in fotoğraf sergisi 7 Temmuz 2011’de Edirne’de açılıyor.
 
Bahçeşehir Üniversitesi’nin desteğiyle açılacak olan sergide Dukoviç’in "Kırkpınar Projesi" kapsamındaki fotoğraflar görücüye çıkacak.
 
Sergide 649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri boyunca, Dukoviç’in hem sahada hem de saha dışında çalışarak çektiği fotoğraf kareleri yer alacak.
 
Ekmekçizade Kervansarayı Kültür Merkezi’nde açılacak sergiden önce; Heath Lowry, Ali Gümüş ve Ayhan Tunca’nın konuşmacı olduğu bir de panel düzenlenecek.
 
Bu yıl 650. Kez Düzenleniyor
 
Bu yıl 650. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası 04-10 Temmuz 2011 tarihleri arasında düzenlenecek.

Tarihi "Kırkpınar Yağlı Güreşleri", 1357’de Rumeli’de doğup, günümüze kadar uzanan geçmişiyle dünyanın en eski güreş festivalidir.

650 yıllık bir geleneğin taşıyıcısı olan "Kırkpınar Yağlı Güreşleri"; 1 hafta boyunca, her yıl gerçekleştirilen farklı organizasyon yapısıyla, çok çetin müsabakalara ev sahipliği yapıyor.

Bu yıl 650.’si yapılacak olan Tarihi "Kırkpınar Güreşleri", Sarayiçi mevkiindeki "Sarayiçi Er Meydanı" denilen sahada düzenleniyor.

"Kırkpınar Güreşleri" başpehlivanı belirleyecek güreşin bitmesiyle sona eriyor.
 
İstanbullu Genç Fotoğrafçı
 
Babasının hediye ettiği ilk fotoğraf makinasıyla 9 yaşındayken fotoğraf çekmeye başlayan Dukoviç 1984, İstanbul doğumlu...
Eyüboğlu Kolejinden mezun olduktan sonra, fotoğraf bursu ile "Rochester Institute of Techonology"e kabul edildi ve aynı üniversitede eğitimini tamamlayarak büyük başarıyla mezun oldu.
 
Fotoğrafın Oscar’ını Aldı
 
Üst üste aldığı ödüller ve fotoğraflarının New-York Times, Marie Claire, Skylife gibi bir çok ünlü gazete ve dergide yayınlanmasıyla Dukoviç artık profesyonel bir fotoğrafçı olur. Amacı ise Türkiye’nin kültürünü en iyi şekilde tanıtacak bir proje hazırlamaktır. Bunun için de kendisine, Osmanlı başkenti Edirne’yi ve "Kırkpınar Güreşleri"ni seçer.
 
Güreşçilerin güreşe çıkmadan önceki dualarını, yağlanmalarını, davul törenini, cazgırı çekmek içinse digital yerine analog bir makineyi tercih eder. Böylece güreşlerin nostaljik yanını vurgulayacaktır.
 
Dukoviç bu projesiyle Amerika’da fotoğrafın oscarı sayılan PDN ödülünü aldı ve fotoğrafları derginin Mart 2011 sayısında yayınlandı.
 
Dukoviç’in aldığı diğer ödüller ise şöyle:
 
2001 yılında "Ernie Anastos" Gazetecilik Ödülüne layık görüldü.
2005 yılında fotoğrafçılık alanında özel vizyona sahip tek bir genç sanatçıya verilen "Kodak Yükselen Fotoğrafçılar Ödülü"nü, 2006 yılında yaptığı bir proje, reklam fotoğrafı dalında Amerikan Reklam Federasyonu (ADDY) tarafından birinci seçildi.
2010 Amerika Uluslararsı Fotoğraf Ödülleri’nde derece sahibi oldu.
2011 Uluslar arası Londra Fotoğraf Festivalinde Finalist ve Sergi. 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam