17/01/2024 | Yazar: Kaos GL

2023’te LGBTİ+ hakları açısından büyük gerilemeler yaşandı. Peki, 2024’te LGBTİ+ haklarını neler bekliyor?

Dünya 2024 yılında LGBTİ+ hakları konusunda ne yapacak? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2023’te dünyada LGBTİ+ hakları açısından büyük dönüm noktaları ve gerilemeler yaşandı. Eşcinsel evlilik Slovenya ve Andorra gibi ülkelerde yasallaştırıldı, Mauritius ve Cook Adaları'nda eşcinsel seks suç olmaktan çıkarıldı.  İspanya, Finlandiya ve Yeni Zelanda'da da ise translar için “kendini tanımlama yasaları” kabul edildi. Ancak trans hakları Rusya'da ve ABD'nin bazı bölgelerinde zemin kaybederken , Uganda dünyanın en katı eşcinsel karşıtı yasalarından birini geçirerek eşcinsel eylemlere ölüm cezası getirdi.

Peki, 2024’te neler olacak?

OpenlyNews’den Lucy Middleton, 2024’te dünyada LGBTİ+ hakları konusunda dünyayı nelerin beklediğini derledi:

·       Tayland , yasa koyucuların Aralık ayında ezici çoğunlukla yasa taslağını kabul etmesinden sonra, bu yıl eşcinsel evliliği yasalaştırma yolunda ilerliyor gibi görünüyor .

·       Estonya'da eşcinsel evlilikler 1 Ocak'tan itibaren resmi olarak yasal hale geldi.

·       Letonya, Temmuz 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek yasayla 2023'te eşcinsel sivil birliktelikleri yasallaştırdı.

·       Aktivistler, 2023'te eşcinsel birlikteliklere ilişkin bir yasa tasarısının sunulmasının ardından Ukrayna'yı da izlenmesi gereken bir ülke olarak adlandırdı.

·       Namibya’da, eşcinsel ilişkilerin suç olmaktan çıkıp çıkmayacağına ilişkin nihai karar Mayıs 2024'te verilecek.

·       Kolombiya, Kosta Rika, Yeni Zelanda, Filipinler, Amerika Birleşik Devletleri ve Venezuela, ayrımcılık korumasını LGBTİ+’ları da kapsayacak şekilde genişletmek için 2024'te kabul edilebilecek yasa tasarıları sundu.

·       Nisan ayında, Japonya'nın Aichi Eyaleti, eşcinsel çiftlerin resmi olarak aile olarak tanınmasına olanak tanıyan sertifika sistemini tanıtacak. Birçok bölge hâlihazırda eşcinsel birliktelik sertifikaları veriyor.

·       Almanya, transların uyum sürecini basitleştirmek için 2023’te parlamentoya sunulan yasa tasarısını tartışacak.

·       Vietnam, Nisan 2023'te yürürlüğe giren cinsiyet tanıma yasasının ilerlemesini görebilir. Ülkede şu anda insanların cinsiyet değiştirmesine yönelik herhangi bir yasal çerçeve bulunmuyor.

·       Rusya Yüksek Mahkemesi'nin LGBTQ+ aktivistlerini ve örgütlerini "aşırılıkçı" ilan eden kararı yürürlüğe girecek. Bu tür faaliyetleri organize eden veya finanse eden kişiler 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

·       Temsilciler Meclisi’nde yer alan Cumhuriyetçiler; 2024 tarihli 12 federal finansman tasarısının 7’sine, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki translara yönelik cinsiyet uyum süreci harcamalarını kısıtlayacak hükümler ekledi. Bu, ülkede rekor sayıda trans karşıtı yasa tasarısının üst üste tanıtıldığı dördüncü yıl oluyor.

·       Gana'da eşcinsel ilişkileri suç sayacak ve LGBTQ+ olarak tanımlananları bile cezalandıracak katı bir LGBTQ+ karşıtı yasa tasarısının 2024'te ikinci kez gündeme gelmesi bekleniyor.

·       Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İsviçre hükümetinin başvurusu üzerine interseks Olimpiyat şampiyonu Caster Semenya'nın davasına ilişkin duruşmayı Mayıs 2024'te yapacak. Koşucu, yönetim organı World Athletics'in testosteron seviyelerini tıbbi olarak düşürmesini isteyerek kendisine karşı ayrımcılık yaptığını söylüyor.

·       Malavi'de Yüksek Mahkeme, bir trans kadının davasıyla ilgili nihai kararını verecek ve ülkenin eşcinsel seks ve cross-dressing karşıtı yasalarının anayasaya uygunluğunu belirleyecek.


Etiketler: insan hakları, siyaset, dünyadan
İstihdam