20/09/2010 | Yazar: Kaos GL

“İnsan öldüren ahlaklı, saldıran ahlaklı, linç eden ahlaklı da eşcinseller mi ahlaksız? Bu toplum iki yüzlü Osman Sınav, bunu bil!

Dünya Bu Sınav'ları Vereli Çok Oldu! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“İnsan öldüren ahlaklı, saldıran ahlaklı, linç eden ahlaklı da eşcinseller mi ahlaksız? Bu toplum iki yüzlü Osman Sınav, bunu bil! Fırsatını bulduğu an eleştirdiği, nefret ettiği eşcinsel ve trans bireylerle birlikte olmaktan asla çekinmez bu toplumun erkekleri. Senin ve senin gibilerin kalıpları insanları iki yüzlü kılıyor”

 
“Osman Sınav’ın “Ahlâksızlık propagandası yapmıyor, aksine o tip insanların profilini sergiliyoruz. Bu kişiler ve ahlâksızlıklarını gösterebilmek için ahlak sınırları dışına çıkmadan bir şeyler yapmak zorundayız” sözleri bizleri kırmaktan öteye gey olmak kavramını ahlaksızlıkla özdeşleştirerek toplumun nefretini bir kez daha üzerimize yöneltmiştir”
 
“Gey olmak iki erkeğin yataktaki özel durumlarından çok daha fazla anlamlar taşır. Ahlaksızlık ve gey olmak aynı kavramlar değildir. Bizler de diğerleri kadar doğru kalabilen insanlarız ve insan olmaktan doğan hak ve özgürlüklerimizin farkındayız. Gün geçmesin ki bir haksızlığa uğramayalım, bir dizi filmde, bir caddede, okulda, işte… Gün geçmesin ki bir yargının çemberinde kendimizi kelepçeli bulmayalım ya da bizle ilgili yaralayıcı bir habere konu olmayalım.”
 
Kaos GL’ye gelen değerlendirmeler böyle devam ediyor…
 
Osman Sınav’ın “Kılıç Günü” adlı yeni dizisinde bir gey karekterin sevgilisiyle birlikte yatakta gösterilmesini, medya, “Türk dizi tarihinde bir ilk: Eşcinseller yatakta!” başlıklarıyla verdi. Çok geçmeden yapımcı Sınav, “ahlaksızlığı gösterebilmek için” bu sahneyi yaptıklarını açıkladı! 
 
Bu sözler, demoklesin kılıcı misali RTÜK tehlikesine karşı bir nevi yapımcı önlemi olarak sarf edilmiş olabilir mi? Meğer ki “ahlaksızlık” resmini tamamlayan son fırça darbesi olarak da düşünülmüş olabilir iki erkeğin birbirini sevmesi ve birlikte yaşaması…
 
Tüm bu olan bitenleri, söylenenleri ve gösterilenleri nasıl değerlendiriyorsunuz diye bir soruşturma yaptık.
 
Hakim zihniyetin istediği gibi sürdüğü tarlasının sınırında kalan cinsellikleri böylesine talan edebilme cüreti nerden besleniyor? Ahlak ablukasıyla sürekli bir kuşatmaya tabi tutulan ve hoyratça talan edilen bu cinsellikleri eyleyenler, bu tutumlar ve uygulamalar karşısında ne yapabilirler? Bu cinselliklerin ifadesini savunmak ne anlama gelir ve diğer cinselliklere ne sunabilir? 
 
İşte Kaos GL’ye gelen görüşlerin tamamı 
 
Osman Sınav Öğretisi
Evun Sevgi Okumuş
Ne zaman böylesi bir nefret/haset dolu haberleri görsem,''değmez buna cevap vermeye'' ile ''derhal tepki verilmeli'' ikilemini düşerdim. Artık düşmüyorum. Çok net bir şekilde anında nasıl bir üslup gerekiyorsa tam ordan cevap verilmeli diyorum. Ne ahlakı ne ahlaksızlığı Osman Sınav öğretisi (!) ile algılamak zorunda değiliz deyip, bu yüksek fikirli(!) şahsa elindeki medya gücünü böyle kullanmasını hangi ahlaka sığdırdığını sormak lazım diyeceğim ama işte bu boşa gidecek bir soru olur. Artık hiç kimsenin çıkıp hazır söylemlerle, geçer akçe ahlak nutuklarıyla kariyer/para/itibar kazanmasına tahammülümüzün olmadığını, bu ezberlerin bozulacağını söylemek-göstermek zamanındayız."
 
TV’de yeterince var çirkinlik!
Coşkun Chanson, Barselona  
Ben de şaşırmıştım zaten. Osman Sınav Bey nasıl gey bir karakteri dizisinde barındırabilir diye… (eğer doğruysa) Firavun'un sarayındaki çirkinlikler gibi "o tip insanlar"ın çirkinliklerini(!) göstermek için böyle bir sahneyi ve karakteri dizide paylaşma gereği hissetmiş. TV’de yeterince var olan çirkinlikleri az buldu anlaşılan... 
 
Değişen aslında sadece makyaj!
Artunç Yavuz, İstanbul
Ben de haberi gördüğümde hemen heyecanla tıkladım ve izledim. Sahne tabii ki atv kanalının sınırlarını aşıyordu. Bunu sırf "tayyibin damadının kanalı" şeklinde herkesin bildiği durumla bağdaştırmak için söylemiyorum. Atv'de çalışan bir arkadaşım bizzat kanalda lgbtt içerikli her şeyin tek tek taranarak filtrelendiğini söylüyordu. E şimdi filtre varsa direniş de var, Esra Erol'un programını “bayan arkadaş arıyorum” diye bir kadının araması buna bir örnektir mesela. Ama bu dizide böyle bir sahnenin olmasının direnişçi bir yanı olmadığı zaten ortadaydı. Eşcinsel karakterin mizacı tam da Osman beyimizin buyurduğu gibiydi. Açıklama durumla örtüşüyor denebilir. Yine de bana öyle geliyor ki kanalın filtresinde bu karakterin "durum"u ya gözden kaçırılmış ya da "marjinallik" bağlamında müsamaha görmüş, Osman beyimiz de durumu meşrulaştırma çabasıyla kraldan çok heteroseksistçi olmaya can atmış. (Hele yeni evlenmesi durumu o kadar bağlayan bir konu ki.. ) Sonuç olarak yapılacak en iyi ilk şey bu diziyi izlememek ve bu tür cibilliyetsiz adamları yücelten medya yapımlarına direnmektir. İkinci en iyi şey de genel olarak dizi izlememek olabilir, ki diziler değişen koşullara en çabuk uyum sağlayan, rızanın imalatı katalizörleridir. 
 
kimin ahlakı! 
ayşe düzkan, istanbul
osman sınav kurtlar vadisi vb. dizilerle milliyetçiliği, maçoluğu en fazla kışkırtan tv insanlarının başında geliyor. bunu yapmasının tek sebebi de reyting ve para. onun ahlakı başkalarının döktüğü kanı paraya çevirmek üzerine kuruludur, onun ahlaksız demesi onurdur!

Sınav, hedef gösteriyor ve suç işliyor!
Bawer Çakır
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı, AKP'li Selma Aliye Kavaf'ın 'favori' dizisi Kurtlar Vadisi'nin yapımcısı Osman Sınav bu açıklamasıyla neden sevgili bakanın gözdesi olduğunu bizlere göstermiş oldu. Kavaf ve Sınav; bu ülkenin gördüğü en mide bulandırıcı ikililerden biri oldular gözümde. Ancak, bu ahlak polisliği neden Sınav'a dert oluyor, onu anlayamıyorum. Zira, Kurtlar Vadisi gibi korkunç, şiddeti ve milliyetçiliği öven, birçok 'hassas' vatandaşın örnek aldığı ve insanlara hayatı zehir ettiği, çocukların dizinin başkarakteri Polat Alemdar'a özenip babalarının silahlarıyla kardeşlerini öldürdükleri bir dizinin yapımcısı ne demeye ve hangi yüzle ahlaktan/ahlaksizliktan bahsediyor akil alir gibi değil. Kaldı ki Osman Sınav gibi para için her şeyi kullanmaktan beis görmeyen biri bu konularda ahkam kesecek son insan. Osman sınav ahlaklıysa biz ahlaksızız demeyeceğim, zira aynası iştir kişinin lafa bakılmaz sözünden hareketle soru yanıtı içinde saklı.
Mühim nokta ise Osman Sınav'ın bu açıklamasıyla açıkça ayrımcılık yaparak LGBTT'leri hedef gösterdiği ve suç işlediği. İnsan hakları örgütleri ve LGBTT dernekleri bu konuda acilen bir şeyler yapmalı.

Ahlakınız Batsın!
Alex Bora, Hatay

Son günlerde bir dizide 2 gey sevgilinin aynı yatakta yarı çıplak uzanışını tüm Türkiye izlemişti.Ben şahsi açımdan konuşmam gerekirse böyle sahnelerin birçok filmde olmasından ve gösterilmesinden yana olmuşum hep.Belki dizilerde veya filmlerde eşcinsel bireylere yer vererek toplumda oluşan bazı tanımların farklı anlamlar içerecegini düşüyordum.Film yapımcısının da çıkıp "Bakın Türkiye'de eşcinsellerde vardır ve bu bireyler bir takım baskı altındadır ve biz onları ahlak kuralları için sürekli dışarıda bırakıp görmemezlikten geldik ama biz bu dizide ahlakın farklı boyutunu ortaya koyduk.Ahlaklı birey demek sadece heterosexsüel olup karşı cinse ilgi duymak değildir." gibi açıklamalar beklerken tam tersini yapıp eşcinsellerin ahlaksızlığını ortaya koyduklarını söyledi.Kimin hangi ahlakından bahsediyor acaba onu çok merak ediyorum.Oluşacak tepkilerden belki etkilenip böyle saçma sapan sözler söyledi ama malesef kendi ahlaksızlıklarını gün yüzüne çıkarmış oldu.Bir bireyin ahlaklı o lması sadece cinsel tercihine göre mi degerlendiriyor veya aynı cinsel eğiliminde olmadıgınız bir kişiye nasılda ahlaksız diyebiliyorsunuz.Ahlak kurallarının en başında bence saygı gelir.Herkes karşısındakine insan olarak değer verirse bana göre çözülmeyecek konu yoktur.Tabi böyle aşagılayıcı sözler karşısında susan yetkililerin anayasayada bir maddeyi değiştirerek bu tür eylemlerde bulunan insanların cezalandırılmasını gerektiren bir yasa hazırlamaları bu tür söylemlerin önüne geçebilecegini düşünüyorum.Biz bu sözü söylemekten bıktık ama onlar duymaktan bıkmadılar.Eğer ahlak eşcinselleri dışlamaksa veya onları küçük düşürmeye varan sözler sarf edip toplum önüne atmaktanda AHLAKINIZ BATSIN...
 
Para iş bazen insaniyet ile rekabet edemiyor 
billythetheorist, İstanbul
Ben Osman Sınav'ı "işlerini sürdürmek" için son derece popülist hatta makyavelist bir tutumla bunu söylediğini düşündüm. son günlerde bir video gördüm- feysbuk çevrelerinde dolanan Murat Boz, tv programında.. kıvırma diyemeyeceğimiz, olumlu bir şeyler söylemiş tam da açılamamış, ama o olumlu şeyleri söylemeyip böyle afedersin bok da atabilirdi dolayısı ile.. bilemiyorum.. rtük açısından, işleri garantiye alıyor olmak.. elbette böyle bir açıklama yapmak “zorunda” değildir.. peki biraz biz de populist düşünsek :=) ey osman sınav.. senin kastın ne cast'ında kimbilir kaç tane oyuncu var.. ve onların kim bilir yüzde kaçı, aslında pis ve ahlaksız olmayan eşcinselliğin bir yanıyla kendini tanımlıyor.. hani bunu o da biliyor. para iş bazen insaniyet ile rekabet edemiyor.. açık farkla insaniyet kaybediyor. bi taraftan da iki ucunda çiçek olmayan değnek.. böyle böyle eğreti eğreti mi sokuşturulacak insanların kafasına.. tam "hah ne güzel!" demişken saçmalamaları mı izleyeceğiz. geri dönüşleri, kopuşları, popülist vaziyetler için kendi tarlasını yakmaları kendi dizisini yakmamak için yakıyor aslında..
 
Sınav Haklı!
Evren Güvensoy, Ankara
Osman Sınav verdiği açıklamada "İyiliği, bütün güzelliğiyle gösterebilmek için karanlığı da bütün çıplaklığıyla göstermek lazım" diyor. Sistematik şekilde nefret cinayetlerinin yaşandığı, lgbt'lerin iş bulamadığı, aileleri tarafından reddedildiği, hastanelerden kovulduğu, toplumsal baskıya maruz kaldığı bir dünyada karanlığı bütün kötülüğüyle ifşa etmeliyiz ki aydınlığa çıkabilelim. Sınav ve onun gibi meseleyi tersten algılayan "düşünceli insanlara da" gözlerindeki şer gözlüklerini çıkartıp olayları "insan gözüyle" görmelerini tavsiye ederim!
 
Beyniniz Bacak aranızda mı?
Yusuf Eradam
"Üstelik de yeni evlenmişken" homofobiyi desteklemek üzere sanat icra ediyorsunuz yani. Daha kaç tane eşcinselin, kadınlarımızın, kızlarımızın öldürülmesine katkıda bulunduğunuzu da biliyorsunuzdur o halde. Sizi eşcinsel sanıp sokakta biri de pompalı tüfekle beyninizi dağıtırsa, üzülmeyelim, katiller bulunsun diye yürümeyelim o halde. Ahlaksızlığın beyinde olduğunu ne zaman öğreneceksiniz. Yoksa sizin beyniniz mi bacak aranızda?
 
Talihsiz bir açıklama
Eser GÜNDÜZ / Mersin
Bir gerçek var ki, yayınlanmış dizi ya da filmlerin yapımcıları, ortaya koyduğu ürünle, isterse dünyanın en prestijli ödüllerini alsın, kendisinin ya da oyuncularının bir açıklamasıyla amacını direk belli edebiliyor.
Osman Sınav’ın kılıç günü adlı dizisinin ilk bölümünün ardından Haber Türk’e yaptığı açıklamalar karşısında bizi “ahlak” kavramıyla karşı karşıya bıraktığı aşikârdır.
Yapılan açıklama da, amacı belli eden üç nokta vardır.
Birinci olarak, “İyiliği, bütün güzelliğiyle gösterebilmek için karanlığı da bütün çıplaklığıyla göstermek lazım. Yoksa ‘iyi’ hissedilemez”, diyor. Yapımcı kafasında belirlediği “iyi” kavramını insanlara aktarmak için, karanlığı bütün çıplaklığıyla gösterdiğini söylüyor. Burada dizideki eşcinsel ilişki karanlık olarak ifade ediliyor.
İkinci çarpıcı açıklama, kendince bir ahlak kavramı belirlemiş olacak ki, ahlaksızlık propagandası yapmadığını izah ediyor ve sonrasında tokat gibi bir söylem fırlatıyor insanların önüne. “O tip insanlar”… Bu söylemle eşcinsel bireyler ötekileştiriliyor.
Bununla yetinmeyen yapımcı, üçüncü olarak da, “Bu kişiler ve ahlâksızlıklarını gösterebilmek için ahlak sınırları dışına çıkmadan bir şeyler yapmak zorundayız”, diyerek, eşcinsel bireyleri ahlaksızlıkla itham ediyor.
Osman Sınav’ın geçmiş yapımlarına bir göz attığımızda, Kurtlar Vadisi, Deli Yürek, Pars: Narkoterör vs. gibi dizilerle karşılaşıyoruz. Bugün Sınav’ın biliyoruz ki bu tarz dizileri devlet ve derin devlet odaklı.
Devlet ve derin devlet odaklı filmleriyle insanların aklında soru işaretleri bırakan bu ünlü yapımcı, neden eşcinsellerle uğraşsın ya da halkı galeyana getirecek açıklamalarla, toplumu eşcinsellere karşı doldursun?
Bu defa son yıllarda Türk eşcinsel hareketinin, Avrupa’da dahi ses getiren gelişimi geliyor akla. Elbette, devlet ve devletin basın aracı, devlet odaklı filmlerin ustası Osman Sınav, Türkiye’de gelişen bir sivil toplum hareketini manipüle etmek için basını kullanacaktır.
Sınav’ın tüm geçmiş-günümüz yapımlarına bakılırsa bu dizinin; Türk eşcinsel hareketini durdurmak ve ahlak kavramının tam da Türk halkının hassas olduğu normlarını ateşleyecek türden bir ürün olduğunu söylemek mümkündür.
Ünlü yapımcının, “Önce ‘ahlak’ tanımlaması yapmalı” dedirten söylemi, eşcinselleri ötekileştiren saptamaları, böylesine çok yönlü bir ülkede, toplumsal barışa ihtiyaç duyulan günlerde talihsiz bir açıklamadan öte değildir.
 
Ahlak Bekçisi Osman Sınav!
Yasin, Eskişehir,
Kurtlar vadisi  formatlı bir halk kahramanının!! “Türkiyede eşcinseller vardır. Görmezden  gelmememiz gerektiği için böyle bir  sahne koydum” demesini  beklemiyordum elbette.  Ama içinde bulunduğu sosyal çevreye, sanat dünyasına bu derece iki yüzlü, kaypakça  bir yaklaşım da beklemiyordum açıkçası… Osman Sınav’ın ahlak anlayışı dizinin takipçileri tarafından kendi ahlakları gibi kabul edilebilir ve  eşcinseller bu anlamda görünür kılınıp, yok sayılıp linç  edilebilir. Son zamanlarda yapılmış en ciddi, en ayrımcı yaklaşımdır bu yapılan. Rtük’ün eşcinsel ilişkiyi gözler önüne serdiği için belli bir yasak getirmesi   beklenir ki bu yasakla birlikte ikinci bir ultra homofobik açıklama daha bekliyorum   Osman Sınav isimli ahlak bekçimizden!!
 
Kılıç gününde gey olmak!
Mustafa ELDENİZ, Yozgat
Hepimizin bildiği gibi son günlerde gey içerikli sahneleri ile gündeme gelen Osman Sınav’ın yapımcılığını üstlendiği Kılıç Günü adlı dizi malum sahne nedeni ile tartışma konusu oldu.
Tartışma konusu demek doğru olur mu bilmiyorum ama bu konu biz geylerin acımasız günlüklerine bir yara izi gibi not edildi. Osman Sınav’ın “Ahlâksızlık propagandası yapmıyor, aksine o tip insanların profilini sergiliyoruz. Bu kişiler ve ahlâksızlıklarını gösterebilmek için ahlak sınırları dışına çıkmadan bir şeyler yapmak zorundayız” sözleri bizleri kırmaktan öteye gey olmak kavramını ahlaksızlıkla özdeşleştirerek toplumun nefretini bir kez daha üzerimize yöneltmiştir
 
Sevgili Osman Sınav, evet ben de geyim. Sizin ahlaksız diye tabir ettiğiniz, toplumun nefretini üzerine yönelttiğiniz insanlardan biriyim. Kendi halinde mütevazı bir yaşamım var, İnsanı, doğayı, hayvanları, okumayı, yazmayı vs. severim. Hayatın bana sunduğu toplumsal doğruları kabul ederken olumsuz yanları ile de kendi dilimce savaşmayı seçtim. Kişilerin insan olmaktan doğan hak ve özgürlüklerine saygılı ve bu konuda oldukça duyarlı biriyim. Anlaşılan o ki sizin ahlak değerlerinizle bizim anlayışımız farklı.
 
Gey olmak iki erkeğin yataktaki özel durumlarından çok daha fazla anlamlar taşır. Ahlaksızlık ve gey olmak aynı kavramlar değildir. Bizler de diğerleri kadar doğru kalabilen insanlarız ve insan olmaktan doğan hak ve özgürlüklerimizin farkındayız. Gün geçmesin ki bir haksızlığa uğramayalım, bir dizi filmde, bir caddede, okulda, işte… Gün geçmesin ki bir yargının çemberinde kendimizi kelepçeli bulmayalım ya da bizle ilgili yaralayıcı bir habere konu olmayalım.
 
Gey olmayı bir suç unsuruymuş gibi topluma empoze eden bireylerin veya grupların farklı cinsel eğilimleri ile yaşamak zorunda olan insanların durumlarını biraz daha araştırmalarını öneririm. Bizlerin toplumun değer yargılarına savaş açmış hilkat garibeleri gibi lanse edilmemiz açıkça hayatın bir gerçeğinin insanlığa çarpıtılarak sunulmasıdır.
Bizler kalabalıklarda yürüyen, sizin hiç bir zaman farkında olmadığınız, size göre ahlaksız insanlarız. Oysa hiç bir farkımız yok, oysa ne kadar çok benziyoruz birbirimize. Asıl korkması gereken bizleriz galiba, hayatın günlük sıkıntıları ile uğraşmak bir yana kendimizi topluma kabul ettirmek çabalarımız bazen yorgun bireylere dönüştürüyor bizi.
Biz yoruldukça farkında olmadan sağlıksız bir uykuya bürünüyor ülkemin insanları, medeni düşüncelerden soyutlanmış birer zorbaya dönüşüyor. Aşikar bir yanlışın karanlığında evlatlarına kıyıyor babalar. Annelerin göz yaşları hiç dinmiyor…
Ve biz bütün bu kin ve nefreti hiç hak etmiyoruz.
Umarım yapımcı olan Osman Sınav bizim gerçekliğimizin farkına bir an önce varır ve özrünü diler.
Biz ahlaksız olmamakla birlikte sadece özür dilenmesi gereken insanlarız. Bizi kanserli bir organizma gibi göstermeye çalışarak toplumun dışına itmek isteyen bütün bireyleri kınıyoruz.
 
Dünya Bu Sınav'ları Vereli Çok Oldu
Erkan Altay
Birdir birileri Osman Bey'e söylesin... Eşcinsellik ahlaksızlık, karanlık falan değildir. Son yüzyılda çağdaş dünyada eşcinselliğin sıradan bir yönelim olduğu bilim çevreleri tarafından kesinlik kazanan bir tanımdır. Öte yandan eşcinsellik bulaşıcı, örnek alıp olunabileceği bir hastalık türevleri 'Kavaf Vakaları'  olmadığı için 'Kötü örnek tipinde' sunmasına gerek olmayan durumlardır. Ama ahlak tüccarlığı yapmak, yaptığı işin arkasında olamamak, 'höd' deyince 3 adım geri atmak kesinlikle ahlaksızlıktır. Gerisi sonuç çıkarması gereken ahlak timsahlarının  üstün becerisine kalmıştır. Çağdaş dünya bu Sınav'ları vereli çok oldu, ya sen Osman?
 
O ruh ne ruhu, işte ben bunu pek anlamadım
Bayram Şahin
Aslına bakarsanız, Osman Sınav gibi, milliyetçi kafasını zaten saklamayan, o eksende çalışan bir yönetmenden çok farklı bir şey beklenilmezdi.. Ama burada asıl kafamı karıştıran, dizilerinde "doğu şivesiyle" türkçe konuşan Kürt karakterlerin "kölüklerine" benzeyen bir sahneye, eşcinsel sahnesinde rastlamadım. Sanırım ilerleyen bölümlerde rastlayacağız. Bir kaç yıl önce eşcinsel sahnesi, tv dizilerinde var mıydı? Hayır. 10 yıl içerisinde dizi sektörü içini tahminimi de eklemek isterim buraya: dizilerde "kötü eşcinsel" "iyi eşcinsel" de olacak. Çünkü o zaman reklamı bunlar kapacak. Hali hazırda bedavaya dağıtılan milliyetçilik, ayrımcılık reklam olarak egemenlere dönüyor. Zira dönecekte. Bu atmosferde böylesi giderdi, böyle yapıyorlar. İlerde hangisi daha çok prim yapıyorsa, o şekilde senarist kafalar güncellenecek. Ama bizler, bu kafaları ifşa etmeye, "terbiye" etmeye devam edeceğiz.
Osman Sınav'a dönersem, Oray Eğin'e Kurtlar Vadisi dizisine ilişkin verdiği bir röportajında "beni ülkücü yapan ruha inanıyorum" demişti, röportajı update edersek, kendisini heteroseksüel yapan ruha sıkı sıkıya bağlı sanırım.
O ruh ne ruhu, işte ben bunu pek anlamadım.
 
Ahlak mı?
Gökkuşağı Adam
Ahlak kavramı açısından eğer bakacaksak bu duruma RTÜK ve yaltakçısı medya grupları gayet de kendilerince belirledikleri 'ahlak' algısını göz ardı ederek pek çok yayında bulunuyorlar eğer 'ahlak'en bir şeyleri tartışacaksak, aşk-ı memnu'sundan, kurtlar vadisi'ne kadar pek çok yayını da göz önüne alıp değerlendirmek gerek. Bireylerin cinsel yönelimlerinin ahlak algısı üzerinden değerlendirilmesini ve direkt cinsellikle bağdaştırılmasını tasvip etmiyorum. Cinsel yönelim demek cinsellik demek değildir.
 
Hep izlediğimiz film 
Murat Yoldaş, Diyarbakır
Türk sinemasında ve dizilerinde alışkın olduğumuz şeyler ilkin büyük bir patlama ile medyada yer edinmesi gerekir bu bir kadının tecavüzü ya da eşcinselliğin konu aldığı bir sahne veya dalga konusu görüntülerin çünkü toplumda böyle bir açlığın olduğu aşikâr. 

Yapımcının basında sarf etiği sözlerde beni şaşırtmadı çünkü daha önce yapımcılığını yaptığı diğer dizi ve filmlerin nasıl milliyetçi ve şiddet dili içerdiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Dizideki iki erkeğin cinselliğini bu söylemlerle dile getirmesi biz lgbt bireyleri için ilk olmayan bir durum. Ama ne acıdır ki heteroseksüellerin cinselliği bile hâlâ bu ülkede tartışma konusu yani kendi cinselliğimizden korkan bunu konuşmayan bir toplumuz.

İlginçtir ki şu ana dek beni tatmin eden sanırım birkaç yıl önce Bir İstanbul Masalıydı orda sadece yönetici bir eşcinsel erkeğin kimliği konu alınmıştı belki de tek örnek olarak dizi sektöründe eşcinsel bireylerin her yerde var olduğuna dair net bir tavırdı söz konusu Osman Sınav’a gelince o nasıl oynayacağını çok iyi biliyor. 

Götümün derdi seni mi gerdi?
Anıl Gaga
Aynı anda gördüğüm iki haber vardı sabah facebookta. İlki Osman Sınav'ın ileri zekasının incileri ve ikincisi Lady GAGA'nın yürekli duruşuyla desteklediği Amerika'da ki kampanya. İşte kocaman, komik bir fark. Bu ülkenin sanatçıları! Osman Sınav'ın ahlak ve ahlaksızlık olarak sandığı şey sikişmek ve sikişmemektir.
Eşcinsellik salt cinsellikten oluşan bir yönelim değildir. Duygusal yoğunluğu ve gerçekleri de vardır. Ahlak nedir desem açıklayabileceğini sanmıyorum. Ahlak kimle alakalı, kime ait diye sorsam yine cevap gelmez. Ama heteroseksist toplum cinselliği sadece kadın-erkek üzerinden değerlendirdiği için insanların hayatını aptal saptal kalıplara sokup yargılayabiliyor. Sonuçta Osman Sınav da piyasa da tutunmak için erkek egemenliğinin ürünü olan mafya kültürünü kullanmış ve toplumsal kalıplardan kar sağlamıştır. Bir nevi sistem papağanıdır. Yalnız kendini eşcinseller üzerinden var etmeye çalışması komik. Sormak istiyorum; nasıl oluyor da insanların hayatları hakkında bu kadar yargılı ve kesin kararlar üretiyorsun? Sen ahlak referanslarını nerden aldın? Ne hakla?
 
Zaten yaptığı mafya dizilerinden Osman Sınav'ın ne kadar faşist ve heteroseksit olduğu belli idi ama bu kadarını tahmin etmemiştim! Ki çektiği bir dizi tamamen erkeklerden oluşuyordu. Düşünün bir odada bir sürü bölüm boyunca 10 erkek. Yani farkında değil belki ama alt metni okumaya gerek var mı?
Eşcinselleri ülkeden sürün, yok edin, öldürün, mahvedin, alay edin, dövün, sokaklara çıkmaz edin. Bitecek mi? Her kötülük sona erecek mi? Kadın tacizleri bitecek mi? Herkes ahlakına kavuşacak mı? Herkesin derdi eşcinseller, herkesin üvey kızı eşcinseller! Neden bu nefret? Hem size ne insanların hayatlarından? Bedenimdem, ahlağımdan ve ya ahlaksızlığımdan kime ne? Sen ahlaklı ol kardeşim bana ne? GÖTÜMÜN DERDİ SENİ Mİ GERDİ?
Saldırı kültürünü desteklemek yerine yürekli ve iyi bir insansa katledilen eşcinseller ve trans bireyleri gündeme getirsin. Onlar için bir şeyler yapsın.Görülmeyeni göstersin, zaten alışık olduğumuz heteroseksist TV saçmalıklarını değil. İnsan öldüren ahlaklı, saldıran ahlaklı, linç eden ahlaklı da eşcinseller mi ahlaksız? Bu toplum iki yüzlü Osman Sınav, bunu bil! Fırsatını bulduğu an eleştirdiği, nefret ettiği eşcinsel ve trans bireylerle birlikte olmaktan asla çekinmez bu toplumun erkekleri. Senin ve senin gibilerin kalıpları insanları iki yüzlü kılıyor ayrıca. Sırf bu yüzden birçok kişi kendi gerçeğini saklıyor, eşcinselliğini nefrete dayandırarak gizliyor. Yaşayamadığı eşcinselliğini homofobiye dönüştürüyor. Bu arada sen de HOMOFOBİKSİN! Sana önerim eşcinsellerden özür dile ve yaşanılanların farkına var. Otur uzun uzun çalıştığın Mafya Dizileri gibi eşcinsellik üzerine politik dil öğren! Bu nefretle hayat geçmez! Bu toplumda sizin de rahatlamaya ihtiyacınız var. Nasıl olur bilemem artık!
 

Etiketler: medya
İstihdam