12/03/2024 | Yazar: Özge Gökpınar

17 Mayıs Derneği, yaşlı LGBTİ+’lara yönelik dünyadan iyi örnekleri paylaşmaya devam ediyor.

Dünya’dan yaşlı LGBTİ+’lara yönelik iyi örnekler: “Age UK” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+ Yaşlılık Çalışmaları Programı, Şubat ve Mayıs 2024 arasında, kurulduğu günden bu yana farklı yıllarda farklı çalışmalar kapsamında hazırladığı 3 farklı yayın içerisinde yer almayan Yaşlı LGBTİ+’lara yönelik bazı iyi örneklerden 4’ünü her ay okuyucularla paylaşmayı hedeflemiş ve bu konudaki ilk haberi geçtiğimiz ay yayımlanmıştı.

17 Mayıs Derneği LGBTİ+ Yaşlılık Çalışmaları, dünyadan iyi örnekleri araştırdığı haber dosyasına bu ay da aynı şekilde devam ediyor.

Savunuculuk faaliyetlerinin bir parçası olan bu çalışmalarda ikinci incelemeye alınan çalışma ise, yine İngiltere’den: ”Age UK

Age UK, İngiltere’de yaşlı LGBTİ+’ların bakım deneyimleri de dahil olmak üzere toplumdaki tüm grupların spesifik ihtiyaçlarını daha görünür kılmak ve deneyimlerini iyileştirmek için faaliyet gösteren büyük bir sivil toplum kuruluşudur.

Age UK web sitesi, İngiltere’de yaşlanmaya dair akla gelebilecek pek çok sorun ve zorluk konusunda bilgi ve tavsiye sağlayan bir hub ve her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor. Hiçbir yaşlının birbiriyle aynı olmadığını bilerek, tüm sağladıkları bilgilerin temelinde yaşamlarının ileriki dönemlerinde kişilerin yaşadıkları deneyimlerin ne kadar çeşitli olduğunu anlatmaya çalışıyorlar. Yaşlanan ve yaşlı LGBTİ+’ların ihtiyaçlarını her bir kişi için aynıymış gibi genellemek yerine, geçmiş deneyimlerin sağlık ve bakım ihtiyaçları açısından ne anlama geldiğini anlamaya, gerçek anlamıyla kişiselleştirilmiş bakım sunmaya odaklanıyorlar. Yaşlı LGBTİ+’ların eşitsizliklerle karşılaştığı tıbbi durumların mümkün olduğunca az yaşanmasını hedefliyor, bunu çalışmalarının anahtar noktası olarak görüyorlar. Bu şiarla, Stonewall ayaklanmalarının 50. yıl dönümü olan 28 Haziran 2019'da beş ana tema üzerine bir LGBTİ+ bölümü geliştiriyorlar: LGBT+ hakları; ayrımcılıkla mücadele; sağlık ve esenlik çalışmaları, hayata tutunmak ve transları etkileyen sorunlara dair alanları çalışıyor ve çözüm getirmeye odaklanıyorlar. Tüm yaşlılar için ücretsiz ve ülke çapında geçerli hotline hizmeti olan Age UK Danışma Hattını da devreye alıyorlar.

Yaşlı LGBTİ+’lar için LGBTİ+’larca yönetilen yerel sosyal gruplar

Ayrıca, yaşlı LGBTİ+’lar için LGBTİ+’larca yönetilen yerel sosyal gruplar da oluşturuyorlar: Age UK Durham & Oldham, Age UK Manchester, Age UK Nottingham & Nottinghamshire gibi. Buralar aracılığıyla özellikle yaşlı LGBTİ+’ların ihtiyaçlarının karşılanması için ismiyle müsemma çeşitli hizmetler, etkinlikler, aktiviteler ve bilgi ve danışmanlık hizmetleri sunuyorlar. Sanat ve el sanatları çalışmaları, yas destek grupları, ücretsiz bisiklet kiralama hizmeti olan- bisiklet kütüphanesi; demans terapileri ve aktiviteleri; çevrimiçi hizmetlere güvenli bir şekilde erişim sağlanması için- dijital katılım; her yaşa uygun- egzersiz dersleri; güç ve denge için- düşme önleme egzersizleri; erkekler için kahvaltı kulüpleri; sağlıklı yaşam desteği; bahçe işleri ve Ken-Yap/DIY işler- evde yardım çalışmaları; nitelikli çalışanlardan ücretsiz ve tarafsız tavsiye için- bilgi ve tavsiye çalışması; kuşaklararası iletişim çalışmaları; iPad, tablet, dizüstü bilgisayar kullanma-IT kursları; öğle yemeği kulüpleri; psikolojik danışmanlık ve esenlik aktiviteleri; hareketliliği geliştirmek için mesleki terapi; sömürüye açıklık ve dolandırıcılık farkındalığı; gönüllülük fırsatları ve ahşap işleri gibi.


Etiketler: insan hakları, yaşam, kent hakkı, barınma, sosyal hizmet, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam