10/12/2020 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+ kimliklerinde açılıp açılmadığımız, performansımız ya da medeni durumumuz fark etmeksizin eşit haklara sahip olmak istiyoruz.

Dünya İnsan Hakları Günü’nde yeniden söylüyoruz: LGBTİ+ hakları insan haklarıdır! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Bartu

Tarihin farklı dönemlerinde, farklı ülkelerde, LGBTİ+’lar sırf cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimlikleri nedeniyle hapse atılmış, öldürülmüş, işkenceye maruz kalmışlardır. Dünya’nın çeşitli ülkelerinde eşcinsellik ve trans olmak hâlâ suç sayılabiliyor ve ölüm cezasına varana kadar çok çeşitli şekillerde cezalandırılabiliyor. Ancak LGBTİ+ olmak Türkiye’de suç değil. Yani eşcinselliği yasaklayan herhangi bir kanun maddesi bulunmuyor. Bunun yanında, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılıktan koruyacak yasalar da henüz Türkiye’de mevcut değil. Bu nedenle, yasalardaki bazı boşluklar ya da yoruma açık “genel ahlak” gibi kavramlar homofobik, bifobik ve transfobik yorumlamalarla LGBTİ+’ların aleyhine uygulamalara yol açabiliyor ve LGBTİ+’lar sırf cinsel yönelimleri ya da cinsiyet kimlikleri gerekçelendirilerek hukuksal süreçte ayrımcılığa uğrayabiliyorlar ve adil yargılanma hakları ellerinden alınabiliyor.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde yeniden söylüyoruz: LGBTİ+ hakları insan haklarıdır! Varız! Buradayız! LGBTİ+ kimliklerinde açılıp açılmadığımız, performansımız ya da medeni durumumuz fark etmeksizin eşit haklara sahip olmak istiyoruz!

Ayrıntılı bilgi için Kaos GL Derneği’nin güncellenen 9. baskısıyla Sıkça Sorulan Sorular broşürüne buradan göz atabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları
İstihdam