08/03/2015 | Yazar: Kaos GL

Dünya Kadın Yürüyüşü 6 Mart’ta Nusaybin’de yapılan panellerle başladı.

Dünya Kadın Yürüyüşü kadınları ve direnişi birleştiriyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Dünya Kadın Yürüyüşü 6 Mart’ta Nusaybin’de yapılan panellerle başladı. 7 Mart’ta Mardin’de yapılan etkinliğin ardından tüm dünyadan kadınlar bugün (8 Mart) Diyarbakır’da.
 
Küresel feminist eylem ağı Dünya Kadın Yürüyüşü’nün 4. Uluslararası Eylemi, bu sene Nusaybin’den başladı.
 
Dünya Kadın Yürüyüşü’nün 4. Uluslararası Eylemi çerçevesinde, tüm dünyadan kadınlar 6 Mart’ta Nusaybin’de buluştu. Etkinlikler 7 Mart’ta Mardin’de, 8 Mart’ta ise Diyarbakır’da devam etti.
 
Etkinliklerin ardından Avrupa Feminist Karavanı, 9 Mart’ta Diyarbakır’dan hareket edecek ve Avrupa’nın direniş noktalarını birbirine bağlayarak 17 Ekim’de Portekiz’in Coimbra kentinde olacak.
 
Nusaybin’de panellerle yürüyüş başladı
 
Rojava kadın devrimine atfedilen 2015 Dünya Kadın Yürüyüşü (DKY) 4. Eylem Yılı etkinlikleri 6 Mart’ta Nusaybin’de düzenlenen panellerle başladı. Mitanni Kültür Merkezi’nde yapılan panellerde Rojava kadın devrimi, ekoloji, jineoloji, kadın emeği ve kadına yönelik şiddet tartışıldı.
 
Moderatörlüğünü Kongreya Jinen Azad (KJA) Yürütmesi’nden Seve Demir’in yaptığı “Demokratik konfederalizm ve kadın öncülüğü Rojava Devrimi” başlıklı panelde konuşmacı olarak yine KJA Yürütmesi’nden Melike Karagöz ile Cizîrê Kantonu Adalet Divanı üyesi Hiva Arabo yer aldı.
 
Hiva Arabo, özellikle ulus devletin oluşmasıyla, sömürü sistemi ve dengesizliğin toplum içinde büyük katliamlara sebep olduğunu belirterek şunları kaydetti:
 
“Tunus’tan başlayan devrim tüm halklar için kıvılcımdı. Bu kıvılcım Rojava’da da sürdü. Kadınların örgütlenmesi, savunması altında birçok şey gerçekleştirildi. Bunlardan bir tanesi kadının kendi meşru savunmasıdır. Rojava’Ya uluslararası bir ilgi gelişti. Bu devrim bir kadın devrimidir, deniliyor. Çünkü erkek egemenliğinden uzak, demokratik bir siyaset yürütülüyor.
 
Melike Karagöz ise demokratik konfederalizmin bir forum olduğunu söyledi. Her dönemde toplumlar içinde demokratik konfederalizmin kabul gördüğünü savunan Karagöz, “Bu sistem çok çeşitliliği savunur. Esnektir. Ulus devlet sistem gelişti, erkek, erkekçi sistem gelişti. Kürt kadınları olarak bu demokratik konfederalizmi en demokratik sistem olarak görüyoruz” dedi.
 
“Jineoloji” başlıklı panelde ise devlet ve iktidar odaklı bilimin kadını pençesine alan bir güç haline geldiğini kaydeden Biyolog Necla Köroğlu, “Bilim her ne kadar kendini tarafsız ve cinsiyetten arınmış olarak nitelendirse de cinsiyetçi ve elit bir haldedir. Bizden çalınan bilimi Jineoloji temelli geri almak zorundayız” dedi.
 
Dünya Kadın Yürüyüşü nedir?
 
Dünya Kadın Yürüyüşü, 2000 senesinde kurulmuş Yoksulluk ve kadına yönelik şiddetle mücadele eden taban gruplarını ve örgütlerini siyasi, ekonomik ve toplumsal değişimi hedefi etrafında birleştiren, uluslararası feminist eylem hareketidir.
 
Hareket, doğanın gaspı ve metalaştırılması, geçim kaynaklarının ve emeğin haklarının gaspı, kadın bedeni ve yaşamı üzerindeki kontrol ve militarizasyon, kriminalizasyon ve şiddete karşı çalışmalar yürütüyor.
 
Dünya Kadın Yürüyüşü’ne hükümet dışı kadın örgütleri, karma örgütlerin kadın komiteleri, kadın komiteleri olmayan ancak Yürüyüşün örgütlenmesinde liderliğin kadınlarını üstlendiği karma örgütler katılabiliyor. Türkiye’deki etkinlik organizasyonunu Kongreya Jinen Azad (KJA) yürütüyor.
 
Fotoğraflar: Behiye Taş 

Etiketler: kadın
İstihdam