17/06/2009 | Yazar: Özge Gökpınar

Türkiye, 28 Temmuz 1951 tarihinde ‘Mültecilerin Statüsüne Dair Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ ve ‘Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin 1967 Protokolü’nü imzalamıştır.

Türkiye, 28 Temmuz 1951 tarihinde ‘Mültecilerin Statüsüne Dair Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ ve ‘Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin 1967 Protokolü’nü imzalamıştır. İşbu sözleşmeler, dünyanın her yerinden mülteci ve sığınmacı kabul edebilmeyi sağlamasına rağmen, Türkiye Cumhuriyeti bir coğrafi çekince ortaya koyarak sadece Avrupa ülkelerinden gelen mültecileri kabul etmekte, doğu ülkelerinden gelen sığınmacılara ise sadece başka bir ülkeye gidene kadar burada geçici bir koruma sağlamaktadır. Bu nedenle, bu çekince nedeniyle sığınmacılar temel haklarından; örneğin eğitim, sağlık ve iş bulma gibi insani haklarından yararlanamamaktadır. Buna ek olarak, mülteciler altı aylık 306 TL, 1 senelik 612 TL ikamet harcı ödemek zorunda bırakılmaktadır. Bu miktarlar talep edilirken mültecilerin ülkelerinde ne zor şartlarda yaşadığı ve neden ülkelerini terk etmek zorunda kaldıkları göz önüne alınmamakta ve aksine mültecilerin ülkeye sığınma ve geçici koruma talebi ile gelmesinin önüne caydırıcı unsur olarak konulmaktadır. Ve ayrıca mültecilerin geçici koruma için yerleştirildikleri uydu kentler, zaten normal şartlar altında ülke halkının bile rahat edemeyeceği olanaklara erişim bakımından kısır olan kentlerdir.

Kaos GL olarak tüm bu olumsuzlukların ortadan kaldırılabilmesi ve mültecilerin temel haklarından yararlanabilmesi için neler yapabilir üzerinden giderek, diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte koordinasyonlu bir çalışmanın yapılabilmesi için ‘İkinci Mülteci Sorunları Çalıştayı’nı düzenledik. Toplantının çağırıcısı ve düzenleyicisi Uluslararası Af Örgütüydü. Toplantıya katılanlar: Volkan Görendağ- Amnesty( Uluslararası Af Örgütü),  Elçin Tokdoğan- Amnesty Mülteci Programı Gönüllüsü, Gamze Yeşilöz- ASAM, Zeynep Kınıkoğlu- ASAM Metin Çorabatur- UNHCR(BMMYK).
Toplantının ana konusu 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla derneklerin düzenlemeyi planladığı etkinliklerin bilgisinim paylaşılması ve ortak çalışma anlamında neler yapılabileceğinin tartışılmasıydı.
 
BMMYK, 20 Haziranda TRT’de yayımlanmak üzere 9 Haziran Günü saat 20:30 ta Arı Stüdyolarında iyi niyet elçisi Muazzez Ersoy’ un konseri ve dünya mülteciler gününe özel konser arasında açıklamalar ve Türkiye’ de mültecilerin durumuna binayen gösterimlerin ve mültecilik alanında duyarlı insanlara verilen ‘Umut’ isimli ödülün geçen aylarda Malta ve İtalya arasında kalan mültecileri kurtaran Panama Bandıralı Türk Gemisinin sahibine ve kaptanına verileceği, sonunda ise alkolsüz resepsiyon ve sergi gezimini de içeren bir program hazırlığında. 19 Haziranda Bonjour Ankara ile birlikte Fransız Elçisinin evinde ‘Fund Raising Ball’ Yardım Balosu düzenleyecek. Gecenin bilet satışından ve sponsor firmalardan toplamda 25000 lira yardım toplanması planlanıyor. Gerçek İnsanlar-Gerçek İhtiyaçlar temalı posterlerse mülteci günü yakınındaki günlerde otobüslere konacak.
 
Amnesty, Van Kalesindeki piknik alanında 20 Haziran için hem halk hem mültecilerin bir arada olacağı, mültecilerin geldikleri ülkelere ait yemeklerin yapılıp ücretsiz dağıtılacağı, çocuklar için kompozisyon yarışması ve hediyelerin verileceği müzik dinletili büyük bir etkinlik düzenliyor. Aynı zamanda dünyanın çeşitli ülkelerindeki af örgütü şubeleri, bulundukları ülkelerde Türkiye’deki mültecilere dikkat çekmek için sokak etkinlikleri düzenleyecekler.
 
Bir de Başbakana, İçişleri Bakanına ve Meclise yollanılmak üzere hazır mektuplar olacak. Altına isim soyisim ve imza yazıldıktan sonra, toplanılan bütün bu mektuplar adresine Amnesty tarafından postalanacak.
 
Amaç mültecilerden alınan senelik 612 liralık ikamet harcının kaldırılması ve mültecilerin haklarından sorunsuz bir şekilde yararlanabilmesini sağlamak.
 
Kaos GL olarak Cumartesi Kadın Etkinliklerinden birini LGBTT mültecilere ayırmak ve yakın zamanda KKM ye ziyarete gelen lezbiyen mülteci ile söyleşinin de yer alacağı ve NTV nin Hareket Halinde Türkiye: Mülteciler belgeselinin de gösterileceği bir etkinlik düzenleyeceğiz. Ve Amnesty ile ortak düşündüğümüz ve feminist(b)iz ile konuşulduktan sonra onlarla beraber yapmayı planladığımız ‘Türkiye’ de Mülteci Olmak’ ve ‘ikamet harcı kaldırılsın’ üzerine 20 Haziranda basın açıklaması yapmayı planlıyoruz.
 
20 Haziran Cumartesi
Sadece Kadınlara Açıktır
‘Cinsel Yönelim, Cinsiyet Kimliği ve Kadın Olmak’ başlığı altında;
NTV yapımı ‘Hareket Halinde Türkiye: Mülteciler’ belgeselinin gösterimi

+

‘Türkiye’de Lezbiyen Mülteci Olmak’ üzerine, İranlı mülteci Nazenin M. ile söyleşi
Moderatör: Özge Gökpınar
 
20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla düzenlenmektedir.

Saat: 15:00-18:00
Yer: Kaos Kültür Merkezi
Adres: GMK Bulvarı, 29/12, Demirtepe 


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam