08/06/2009 | Yazar: Kaos GL

Dünya kamuoyunun dikkatini mülteci sorunlarına çekmek amacıyla belirlenmiş bir gün olan Dünya Mülteciler Günü yaklaşıyor.

Dünya kamuoyunun dikkatini mülteci sorunlarına çekmek amacıyla belirlenmiş bir gün olan Dünya Mülteciler Günü yaklaşıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), dünya mültecilerinin ihtiyaçlarına ve bu ihtiyaçların karşılanmamasının yol açacağı ciddi sonuçlara dikkat çekmek için bir açıklama yaptı. 

BMMYK’nden yapılan açıklamada, ‘her yıl olduğu gibi, dünyanın her tarafındaki mültecileri hatırladığımız ve onlara saygımızı ifade ettiğimiz Dünya Mülteciler Günü’, 20 Haziran 2009’da kutlanacaktır, denildi.
 
Gerçek insanlar, Gerçek ihtiyaçlar
 
Bu seneki Dünya Mülteciler Günü’nün teması ‘Gerçek insanlar, Gerçek ihtiyaçlar’ olarak belirlendi. ‘BMMYK’nin bu sloganı seçmesinin nedeni, global ekonomik kriz ile birlikte yardım bütçeleri tehdit altındayken, mültecilerin ihtiyaçlarının göz ardı edilmemesini sağlamak.’
 
Bugün itibarıyla acil karşılanması gereken ihtiyaçlar; ‘Eğitim, Sağlık hizmetleri; Kadın mültecilerin ihtiyaçları; Barınak ihtiyaçları ve geri dönenlerin evlerinin yeniden yapılandırılması; Güvenlik; Su ve yiyecek; Hukuki kimlik ve destek’ olarak belirtildi.
 
‘Kriz bile olsa mülteciler göz ardı edilmemeli’
 
Yapılan açıklamada, ‘her ne kadar global ekonomik kriz daha şimdiden yardım bütçelerinin sınırlarını tehdit etse de, en zor koşullarda hayatlarına devam eden mülteciler, hiçbir zaman göz ardı edilmemeli’ denildi.
 
‘UNHCR’nın ve diğer kurumların çabalarına rağmen, dünya çapında, mültecilerin ihtiyaçlarının tamamının karşılanmasından çok uzakta bulunulmaktadır. Karşılanamayan ihtiyaçların arkasında sadece sayılar değil, gerçek insanlar ve gerçek hikâyeler vardır.’
 
Türkiye’de Mülteciler

Türkiye’ye sığınanların mülteci olup olmadığını tespite çalışan BMMYK, mülteci olduklarına kanaat getirdklerini mülteci olarak kabul edecek ülkelere yerleştiriyor.
 
‘Bugün Türkiye’de kayıtlı 18,000 mülteci yaşıyor. Mültecilerin çok büyük bir bölümü Avrupa dışındaki ülkelerden geliyor. Türkiye 1951 Cenevre Sözleşmesi’ne coğrafi bir kısıtlama ile taraf olduğundan, bu kişileri mülteci olarak kabul etmiyor. Dolayısıyla Türkiye’ye sığınan kişilere Avrupalı değillerse, mülteci statüsü verilmiyor ve bir mültecinin yararlanması gereken haklardan yararlandırılmıyorlar. Türkiye bu kişilerin sadece geçici olarak ülkede ikametine müsaade ediyor. 1960’tan bu yana Türkiye’de ofisi bulunan UNHCR, coğrafi kısıtlama nedeniyle sığınma sisteminde ortaya çıkan boşlukları doldurmaya çalışıyor.’
 
Açıklamada, ‘BM Güvenlik Konseyi üyesi olan Türkiye’den uluslararası mülteci hukukunu tam olarak uygulaması’ uluslararası toplumun beklentisi olarak vurgulanıyor.
 
‘Öte yandan Türk toplumunun giderek artan bir biçimde mülteci sorunlarıyla ilgilenmesi ve yerlerinden edilmiş bu kişilerle büyük bir dayanışma göstermesi son derece memnuniyet verici bir gelişmedir.’
 
Dünya Mülteciler Günü hazırlıkları

Sivil toplumun ilgisine dikkat çeken BMMYK, UNHCR ve çeşitli kuruluşların etkinliklerinin bir listesini sundu. Etkinliklerin, Dünya Mülteciler Günü’nün global hedeflerine katkıda bulunacağının altı çizildi.
 
2009 Dünya Mülteciler Günü Etkinlikleri - Türkiye WRD 2009

UNHCR: (TRT’nin katkılarıyla):
-          UNHCR İyiniyet Elçisi Sayın Muazzez Ersoy’un Dünya Mülteciler Günü Konseri: 20 Haziran, 2009. Saat 20.30, TRT 1
-          Birinci Umut Mülteci Ödülü 2009’un takdimi; TRT Arı Stüdyosu, Bahçelievler, Ankara, Saat 20;30’da  Muazzez Ersoy Konseri’nin çekimleri sırasında. Bu yılki Umut Ödülü geçtiğimiz ay Akdeniz’de denizde zor durumda kalan 142 kişinin kurtarılmalarını sağlayan Pınar E gemisinin Kaptanı Sayın Aşık Tuygun ile Gemi sahibi Sayın Barış Erdoğdu’ya verildi.
-          Poster Kampanyası – Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla.
-          Angelina Jolie’nin TV Spotları kampanyası (Tüm dünya TV’leri ile birlikte).
-          Van Kale bölgesinde piknik (Van’da mülteciler konusunda aktif STK’larla birlikte). 20 Haziran 2009.
 
Sivil Toplum Kuruluşlarının etkinlikleri:

-          Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Ağaç dikme etkinliği, Nevşehir, 20 Haziran 2009.
-          Mülteciler için bağış toplama amaçlı balo; Bir hayırsever kuruluş tarafından, Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği’nin katkılarıyla. 19 Haziran 2009.
-          Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye’deki mültecilerle ilgili imza kampanyası.
-          KAOS GL Cumartesi Toplantısı, kadın ve eşcinsel mültecilerin sorunları. 20 Haziran 2009, Ankara.
-          SHÇEK tarafından, yurtlarda kalan kimsesiz mülteci çocukları için piknik. Kalamış Park,  Kadıköy, Istanbul, 20 Haziran 2009., saat 15;00-19;00
-          İnsani Yardım Vakfı (IHH) Piknik, Şamlar Mesire Alanı, Kayabaşı, Arnavutköy, İstanbul, 20 Haziran 2009.
 
İletişim için:

Metin Çorabatır/ the Spokesman- 0312 441 16 59 0r 0533 572 87 16.
PI Office/ Yasemin Selamoğlu- İpek Irca 0312 409 70 01
STK etkinlikleri için söz konusu kuruluşlarla temasa geçilebilir.


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam