28/11/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Dünya Psikiyatri Birliği’nin gelecek yıl başkanı olacak Profesör Dinesh Bhugra, psikiyatrinin LGBT’ler (lezbiyen, gey, biseksüel ve trans) ve kadınlara verdiği zarara dikkat çekiyor.

Dünya Psikiyatri Birliği’ne Eşcinsel Başkan Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Dünya Psikiyatri Birliği’nin gelecek yıl başkanı olacak Profesör Dinesh Bhugra, psikiyatrinin LGBT’ler (lezbiyen, gey, biseksüel ve trans) ve kadınlara verdiği zarara dikkat çekiyor. İngiliz the Guardian gazetesinde dün yayınlanan röportajında Bhugra, eşcinsellere yönelik “düzeltici” tiksindirme terapilerine karşı harekete geçilmesi gerektiğini savunuyor.
 
“Yaşlandığında Sana Kim Bakacak?”
Hindistan’ın kuzeyinde Yumuna Nagar adlı küçük bir şehirde büyüyen Bhugra, psikiyatri eğitimi görmek için İngiltere’ye gelene kadar hislerini ifade edecek bir kelime bulamadığını söylüyor. Bhugra, 30 yıllık partneri Mike ile tanıştıktan sonra eşcinsel olduğunu ailesi ve arkadaşlarıyla paylaşmaya karar veriyor.
 
Bhugra, açılmasını “Babam tamamen çıldırmıştı, annemse son derece pragmatik bir şekilde ‘yaşlandığında sana kim bakacak?’ dedi,” diye anlatıyor.
 
“Psikiyatri Tüm Hataları İçin Özür Dilemeli”
Tüm dünyada 200,000 psikiyatristi temsil eden Dünya Psikiyatri Birliği’nin başına ilk kez açık bir eşcinselin gelmesi, eşcinsellerin cinsel yönelimini değiştirmeye yönelik işkencelerle dolu bir geçmişe sahip psikiyatri alanında büyük bir anlam ifade ediyor.
 
“Eşcinselliğin hâlâ hastalık olarak görüldüğü ülkeler var, buna karşı direnmeliyiz,” diyen Bhugra, eşcinsellerin zihinsel hastalıklara yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ve intihar vakalarında kişinin cinsel yöneliminin de kayda geçirilmesi gerektiğini söylüyor.
 
Bhugra ayrıca psikiyatrinin yalnızca eşcinsellerden değil, kötü muamelelerden ötürü kadınlardan da özür dilemesi gerektiğine inanıyor.
 
Bhugra, Londra’daki King’s College’da psikiyatri ve çeşitlilik profesörü, aynı zamanda zihinsel sağlıkla ilgili Mental Health Foundation’ın başkanlığını yürütüyor. 

Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret