21/11/2006 | Yazar: Kaos GL

BM AIDS'le Mücadele Programı (UNAIDS), bugün yayımladığı yıllık raporunda AIDS'in yayılmaya devam ettiğini, dünyada HIV taşıyanların sayısının 39,5 milyona çıktığını açıkladı. İşte rapordaki çarpıcı rakamlar…

Dünyanın AIDS raporu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı BM AIDS'le Mücadele Programı (UNAIDS), bugün yayımladığı yıllık raporunda AIDS'in yayılmaya devam ettiğini, dünyada HIV taşıyanların sayısının 39,5 milyona çıktığını açıkladı. İşte rapordaki çarpıcı rakamlar…

KAOS GL

1 Aralık Dünya AIDS günü dolayısıyla bugün yayımlanan raporda, her gün 11 bin kişiye HIV bulaştığı, bunun da yılda 4,3 milyon kişinin AIDS hastalığına yakalandığı anlamına geldiği vurgulandı.

İlk kez 1981 yılında ortaya çıkan AIDS'in, bu yıl, 2,9 milyon kişinin ölümüne neden olduğunun belirtildiği raporda, hastalığın özellikle yüzde 70'lik oranla eski Sovyet Bloku ile yüzde 12'lik oranla Güney Asya ve Güneydoğu Asya'da yayıldığı kaydedildi.

Hastalığın Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da bulaşma oranının yüzde 12, Sahraaltı Afrikası'ndaysa yüzde 7 oranında arttığı, dünyanın diğer bölgelerinde bu oranın nispeten sabit kaldığı vurgulandı.

UNAIDS, AIDS'in yayılmasına rağmen 2000–2001 yıllarından bu yana HIV taşıyan gençlerin sayısının başta Kenya, Fildişi Sahili, Malavi, Zimbabve ve Botsvana olmak üzere 11 ülkenin 8'inde azaldığını belirtti.

En çok kadınlar etkileniyor

HIV/AIDS konusunda bazı olumlu gelişmeler de var ama bu hastalığın yayılışına bakıldığında oldukça ufak bir gelişme. Örneğin Kenya'da hamile kadınlar arasında HIV/AIDS hastalığında düşüş gözleniyor. Ancak genel tabloda, AIDS'ten en fazla etkilenen kesim yine kadınlar. Orta ve Güney Afrika'da, tüm HIV/AIDS hastalarının yüzde 59'unu kadınlar oluşturuyor.

HIV taşıyanların oranının yüzde 63, AIDS'ten ölümlerin yüzde 72 olduğu Afrika'nın AIDS'ten en fazla etkilenen bölge olmaya devam ettiğine dikkat çekilen raporda, bu yıl, 2,8 milyon Afrikalının AIDS'e yakalandığı ve 2,1 milyonunun bu hastalıktan yaşamını yitirdiği, bunun da tedavilerde kaydedilen başarılara rağmen dünyada AIDS nedeniyle ölümlerin yüzde 72'sine denk geldiği belirtildi.

Saharaaltı Afrikası'nda Haziranda yaklaşık bir milyon kişinin tedavi gördüğü, bunun da Aralık 2003'e göre 10 kat fazla olduğu kaydedildi.

47 milyon kişinin yaşadığı Güney Afrika'da, 240 bini 15 yaşın altındaki yaklaşık 5,5 milyon kişinin HIV taşıdığı, ancak birçoğunun bu virüsü taşıdığından haberdar olmadığı, bu nedenle hastalığın bulaşma tehlikesinin arttığı vurgulandı.

Gençlerin bilinçlendirilmesi önemli

Hastalığın, tüm dünyada en hızlı artış gösterdiği Doğu Avrupa da bir diğer büyük endişe konusu. Doğu Avrupa ülkelerinde hasta sayısı 2004 yılına göre yüzde 21 arttı.

Uzmanlar, bu artışın en büyük nedeninin damara enjekte edilerek kullanılan uyuşturucular olduğunu, enjektörlerin ortak kullanımının hastalığın yayılmasını arttırdığını belirtiyorlar. Açıklanan son veriler, HIV/AIDS hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlara daha yaygın ulaşım olanaklarının arttırılmasının olumlu etkilerini de ortaya koyuyor.

Ancak yetkililer, atılması gereken en önemli adımların hastalığa yakalanmayı önleyici çalışmalar olması gerektiğini belirtiyorlar. Özellikle hastalığa yakalanma riski en yüksek olan gençler arasında bilinçlendirme kampanyalarının düzenlenmesinin önemini vurgulayan uzmanlar, bu kuşaktaki gençlerin alacakları tavrın, AIDS salgınının gelecekte izleyeceği yönü de belirleyeceğini ifade ediyorlar.



UNAIDS'in raporuna göre AIDS salgınının boyutları rakamlarla şöyle:

• 2006'da HIV taşıyanların sayısı:

*Dünya Genelinde:

37,2 milyonu 15-49 yaşındakiler, 2,3 milyonu yaşı 15'in altında olanlar olmak üzere 39,5 milyon. HIV taşıyan yetişkinlerin 17,7 milyonu kadın.

*Bölgesel düzeyde:

Sahraaltı Afrikası: 24,7 milyon

Kuzey Afrika ve Orta Doğu: 460 bin

Latin Amerika: 1,7 milyon

Karayipler: 250 bin

Kuzey Amerika: 1,4 milyon

Orta ve Batı Avrupa: 740 bin

Doğu Avrupa ve Orta Asya: 1,7 milyon

Doğu Asya: 750 bin

Güney Asya ve Güneydoğu Asya: 7,8 milyon

Okyanusya: 81 bin

2006'da AIDS'e yeni yakalananlar:

• *Dünya genelinde:

4,3 milyon. Bunların 3,8 milyonu yetişkin, 530 bini çocuk.

*Bölgesel düzeyde:

Sahraaltı Afrikası: 2,8 milyon

Kuzey Afrika ve Orta Doğu: 68 bin

Latin Amerika: 140 bin

Karayipler: 27 bin

Kuzey Amerika: 43 bin

Batı ve Orta Avrupa: 22 bin

Doğu Avrupa ve Orta Asya: 270 bin

Doğu Asya: 100 bin

Güney Asya ve Güneydoğu Asya: 860 bin

Okyanusya: 7 bin 100

• 2006'da AIDS'ten ölenler

*Dünya Genelinde:

2,9 milyon. 2,6'sı yetişkin, 380 bini çocuk.

*Bölgesel düzeyde:

Sahraaltı Afrikası: 2,1 milyon

Kuzey Afrika ve Orta Doğu: 36 bin

Latin Amerika: 65 bin

Karayipler: 19 bin

Kuzey Amerika: 18 bin

Batı ve Orta Avrupa: 12 bin

Doğu Avrupa ve Orta Asya: 84 bin

Doğu Asya: 43 bin

Güney Asya ve Güneydoğu Asya: 590 bin

Okyanusya: 4 bin


Kaynak: AA, BBC Türkçe, CNN Türk, 21 Kasım 2006

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam