06/12/2011 | Yazar: Kaos GL

İzlanda başbakanı Johanna Sigurdardottir’den sonra dünyadaki ikinci eşcinsel başbakan olarak Elio Di Rupo görevine başlayacak.

Dünyanın İkinci Eşcinsel Başbakanı Belçika’dan Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Belçika’da, birbuçuk yıl süren rekor siyasi çıkmazın ardından, Kral 2. Albert yeni hükümeti atadı. Yemin edip göreve başlaması beklenen kabinede başbakanlık görevini eşcinsel olduğunu gizlemeyen Sosyalist Elio Di Rupo yapacak.
 
İzlanda başbakanı Johanna Sigurdardottir’den sonra dünyadaki ikinci eşcinsel başbakan olarak göreve başlayacak olan 60 yaşındaki Di Rupo, 1974’ten bu yana işbaşına gelen ilk Sosyalist ve 30 yıldan bu yana başbakanlık yapacak ilk Fransızca konuşan Belçikalı olacak.
 
Belçika, son hükümetin Nisan 2010’da istifa etmesinden bu yana, geçici bir hükümet tarafından yönetiliyordu.
 
Sorun, Felemenkçe ve Fransızca konuşan toplumlar arasındaki derin ayrılık ve gerçek anlamda ulusal partiler olmamasından kaynaklanıyordu.Koalisyon müzakerelerine, Felemenklerin merkezi hükümetten daha fazla yetki devri talepleri damgasına vurmuştu. Hükümetin kurulamaması, ülkenin bölüneceği kaygılarını arttırmıştı. Ancak geçen hafta altı parti, Elio Di Rupo başkanlığında bir hükümet kurulması konusunda uzlaştı.
 
Belçika, hükümetsiz geçen 540 günle bu alanda dünya rekorunu kırdı.
 
Belçikalı siyasetçiler, piyasalar ve kredi derecelendirme kuruluşlarının yapısal reformlar yapabilecek ve kamu borcunu azaltabilecek bir hükümet kurma baskısı altındaydı.
 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam