23/06/2020 | Yazar: Kaos GL

Düşlerden tarih yazmak için yola koyulan Lezbidüş’ün websitesi yayında!

Düşlerden tarih yazmak: Lezbidüş web sitesi açıldı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Lezbidüş, Türkiye’deki lezbiyen ve biseksüel feminist örgütlenmelerinden biri olan Lezbifem’in içinden çıkmış bir sözlü tarih çalışma grubu. 2016’nın başlarında toplantılarına başlayan Lezbidüş ekibi, 2016-17 yıllarında, İstanbul’da yaşayan LB+ kadın+larla görüşerek sadece deneyimlerini değil hayallerini ve ütopyalarını da derleyen bir sözlü tarih araştırması gerçekleştirdi. Geçen beş yıla yakın zamanda; kendi deyimleriyle “bu düş toplayıcılığı macerası hem duraksamalı hem hareketli bir ritme sahip oldu” ve nihayet 2020 Haziran ayının son haftasında bir web sitesiyle bizlerle buluştu.

Lezbidüş ekibi “İnsan hayallerinden, nasıl bir yaşam istediğinden yola çıkarak politika üretiyorsa biz de hayallerimizi araştıralım” diyerek yola çıktı. LB+ kadın+ların kendilerini tanıma, çevrelerine açılma ve başka bir hayat kurma yolculuklarına eşlik ettikten sonra hayallerine odaklandı.

Bu hayallerde neler var? Lezbiyen biseksüel kadınlar yaşamlarını, ekonomik, sosyal, sanatsal hayatı nasıl düşlüyorlar; onlara nasıl geçmişlerden ve gerçekliklerden geçerek geliyorlar? Kendi deneyimlerinden, ütopyalarından esinlenerek ortaya koydukları soru işaretlerini LB+ kadın+lara yönelten grup belki de geleceğin tarihini kaydediyor.

“Soruların hazırlanmasından görüşmelerin düzenlemesine tüm aşamalarda, yöntemlere hep birlikte tartışarak karar verdik. Feminist güzergahımızı, farklı aşamalarına dahil olan arkadaşların katkılarıyla oluşturduğumuz tamamen kolektif bir çalışma” diyor Lezbidüş ekibi. LGBTİ+ hareketin içindeki LB+ görünürlüğünün artmasını önemseyen grup; kişisel hayatın gizliliği/anonimliği ilkesine tam bağlılık göstermiş, görüşülen kişilerin cayma hakları da dahil karar verici rollerini birincil önemde görmüş ve çalışmanın her aşamasında kişilerin onayı aranmış.

Lezbidüş ekibi daha önce; görüştükleri kişilerin anlatılarından alıntılarla ayraçlar ve mektup kartları üretip 2017 İstanbul Onur Haftası pikniğinde, ağaçlar arasına düşlerden bir ağ örerek Düş Ağıma isimli etkileşimli bir enstalasyon hazırlamıştı.

Ekip, beş yıla yakın süren çalışma yolculuklarını, yöntemlerini paylaşmak üzere; tüm dünyada artık bir ay boyunca kutlanan onur haftası etkinlikleri kapsamında; Lezbidüşlerden Tarih Yazmak başlıklı online söyleşiye; düşlerini paylaşmak isteyen herkesi davet ediyor.

Lezbidüş’ün web sitesinde çalışmanın detaylarını ve lezbiyen biseksüel+ kadın+ların deneyim ve düşlerini bulabilirsiniz.


Etiketler: kadın, yaşam
İstihdam