27/09/2023 | Yazar: Kaos GL

22 yaşındaki seks işçisi trans kadın Ecem Seçkin’i katleden Mustafa Fidan’ın yargılandığı davanın ikinci duruşması 29 Eylül’de İzmir 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Ecem Seçkin davası 29 Eylül’de görülecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ocak ayında Azra Has Sokak’ta (Bornova Sokak) oturduğu evinde kendisine müşteri olarak gelen Mustafa Fidan tarafından 22 yaşında katledilen seks işçisi trans kadın Ecem Seçkin’in davasının ilk duruşması 16 Haziran’da görüldü. Ecem’in otopsi raporunda 8’i ölümcül 31 bıçak darbesi tespit edilmişti. İddianameye göre, Mustafa Fidan, Ecem’in evine yanında üç bıçakla gitmişti.

Davanın ikinci duruşması 29 Eylül Cuma günü İzmir 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Genç LGBTİ+ Derneği, Ecem’i katleden Mustafa Fidan’ın yargılandığı davayı takip etmeye çağırıyor:

“Bizler biliyoruz ki egemen grupların-iktidarların söylemleri ve tavırları, transların ve seks işçilerinin maruz bırakıldığı her türlü şiddet ve ayrımcılığa zemin oluşturmakta ve potansiyel faillere cesaret vermektedir. Ama biz buradayız, gitmiyoruz, direnmeye devam ediyoruz, birbirimize sahip çıkıyoruz. Çünkü biliyoruz ki dayanışma yaşatır! Bu sebeple, trans seks işçilerine, LGBTİ+’lara yönelen her türlü tehdidin ve maruz bırakıldıkları her türlü şiddetin karşısında yer alıyoruz. Unutmuyoruz ve unutturmamak için elimizden geleni yapıyoruz, bu yüzden tekrar, yüksek sesle yineliyoruz: Trans hakları, insan haklarıdır ve trans cinayetleri, politiktir!”

İlk duruşmada neler oldu?

Davanın 16 Haziran’da gerçekleşen ilk duruşmasında katil Mustafa Fidan, cebinden çıkan siyah eldivenlerin kendisine ait olmadığını, kurye olduğu için bıçak taşıdığını iddia etti. Katil ayrıca daha önce kolluk ifadesinde, savcılık ifadesi ve sulh ceza hakimliğindeki sorgusunda “utandığı” gerekçesiyle söylemediğini iddia ederek, trans kadın cinayetlerinin ardından görülen davalarda katillerin işledikleri suçun cezasında hafifletici olması için ezberlediği savunmayı yaptı: Ecem’in kadın olmadığını ve bunu onunla görüşmeye giderken bilmediğini, kendisinin “erkekliğine laf ettiğini” iddia etti.

Ecem’in ailesi ve avukatları, Mustafa Fidan’ın bu iddialarının ezber savunma olduğunu duruşmada dillendirdi.

Avukatı mahkemeden Mustafa Fidan’ın akıl sağlığının yerinde olmadığına dair yeniden rapor talep etti. Daha önce konuyla ilgili Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinden alınan raporda Mustafa Fidan’ın yaşadığı anksiyete bozukluğunun işlediği suçun hukuki sonuçlarını anlamasına engel olmadığı belirtildiği için, mahkeme avukatın yeniden rapor talebini reddetti.

Duruşma sonunda mahkeme, tanığın dinlenmesi ve Ecem’in telefonunun incelenmesine hükmederek Mustafa Fidan’ın tutuklu yargılanmasının devamına karar verdi. 


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları, çalışma hayatı, dava
İstihdam