16/06/2023 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+ hak savunucuları, Ecem Seçkin’i öldüren Mustafa Fidan’ın yargılandığı dava öncesi İzmir Adliyesi önünde açıklama yaptı.

Ecem Seçkin davası öncesi açıklama: Adalet yerini bulana kadar davanın takipçisiyiz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Berkcan Zengin

Ecem Seçkin’i öldüren Mustafa Fidan’ın yargılaması bugün (16 Haziran) başlıyor. Otopsi raporunda 8’i ölümcül 31 bıçak darbesi tespit edildi. İddianameye göre, Mustafa Fidan, Ecem’in evine yanında üç bıçakla gitmiş.

Duruşma öncesi İzmir Bayraklı Adliyesi önünde bir araya gelen Genç LGBTİ+ Derneği ve Direnişin Renkleri’nden LGBTİ+ hak savunucuları açıklama yapmak istedi. Polis, bayrak açılması ve slogan atılmasını engelledi.

LGBTİ+ hak savunucuları, ortak açıklamada şunları kaydetti:

Bilindiği üzere son yıllarda LGBTİ+’lara yönelik artan nefret söylemleri, hedef göstermeler ve sindirme politikaları sonucunda Alsancak başta olmak üzere İzmir’in birçok yerinde, özellikle trans kadınlara yönelik birçok nefret saldırısı yaşanmıştır. Yaşanan nefret saldırıları karşısında önleyici politika ve etkili soruşturma yürütülmediği ve LGBTİ+’ların can güvenliğinin sağlanmadığı derneğimiz tarafından defalarca dile getirilmiş ve yetkililer göreve çağrılmıştır. Tüm bu çağrılara kulak vermek bir yana "güvenlik" adı altında trans kadınların yaşam alanları kolluk gücü kullanılarak daraltılmış ve şiddete maruziyet zaman zaman artarak sürmüştür.  

5 Ocak 2023 günü gece saatlerinde İzmir Alsancak’ta yaşayan 23 yaşındaki seks işçisi trans kadın Ecem Seçkin, kendi evinde uğradığı vahşice bıçaklı saldırı neticesinde hayatını kaybetmiştir. Nefret cinayetiyle hayatını kaybeden Ecem’in bedenine işkence eden fail M.F., aynı zamanda Ecem’in eşyalarını çalmış, evden çıkarken durumu fark eden komşusu başka bir trans kadına daha saldırmıştır. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklu yargılanan sanık hakkında, tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme, gece vakti konutta silahla yağma, bıçak veya diğer aletleri izinsiz olarak taşıma veya bulundurma suçlarından cezalandırılması talebiyle dava açılmıştır.  

Özellikle son 3 yıldır giderek artan ve seçim sürecinde en üst noktaya ulaşan LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemleri, hedef gösterme ve Haziran ayı başından bu yana LGBTİ+'ların varlıklarını kutladığı ve insan olmaktan doğan haklarını kullanmak etkinlikler gerçekleştirdiği Onur Ayı'ndaki her türlü faaliyetin engellenmesiyle hayata geçirilen nefret politikasının LGBTİ+'lar başta olmak üzere erk-ek şiddetiyle sindirilmeye çalışılan tüm toplumsal gruplara her türlü ayrımcılık, yoksulluk ve her tür şiddet olarak katlanarak geri döndüğü bu sürece açıkça itiraz ediyoruz!. Tüm yaşananlara rağmen translara yönelik nefret cinayetleri ve nefret suçlarının politik olduğunu söylemeye, bu suçların faillerini ifşa etmeye ve LGBTİ+’ların temel hakları ve güvenliği konusunda her zaman dirençle burada olacağımızı bir kez daha söylüyoruz. Ecem Seçkin için adalet yerini bulana kadar davanın takipçisi olacağımıza ve Ecem'in nezdinde tüm translar ve LGBTİ+ toplumu için adalet tesis edilene kadar mücadele edeceğimizi duyuruyoruz.

Buradan bir kez daha haykırıyoruz: Trans cinayetleri politiktir! Ecem Seçkin isyanımızdır! 

Alışın, barışın, buradayız, gitmiyoruz.


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları, çalışma hayatı, dava
İstihdam