10/02/2011 | Yazar: KAOS GL
Türkiye raporunu bugün açıklayan Irkçılık ve Ho
Türkiye raporunu bugün açıklayan Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe karşı Avrupa Komisyonu (ECRI) Kürtler, Romanlar ve mültecilerin durumundan, dini azınlık gruplarına karşı ayrımcılıktan ve ceza hukuku düzenlemelerinin kötüye kullanımından endişe duyduğunu belirtti.
ECRI başkanı Nils Muiznieks, hükümetin "açılım" politikası çerçevesinde gayri Müslim azınlık gruplarının yanı sıra Kürt, Alevi ve Roman topluluklarının temsilcileriyle de diyalog kurmasının ve bu konuların kamuoyunda gündemine taşınmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti.
Bazı açık ayrımcılık vakalarının cezalandırıldığını ve yargı ve kolluk mensuplarına insan hakları konusunda eğitim verildiğini not eden rapor, öte yandan azınlık gruplarına ait bireylerin barışçıl görüşlerini ve taleplerini açıkladıkları için cezalandırılmaya devam ettiğini de ekledi.
Özellikle anti-terör düzenlemelerinin Kürt çocuklarını hedef alarak hak ihlallerine yol açıldığı da raporda vurgulandı.
"Çok sayıda Kürt zor ekonomik ve sosyal koşullar altında yaşamaya devam ederken, ülke içinde yerinden edilenlerin geri dönüşü için atılan olumlu adımlara karşın engeller sürdü ve ilerleme yavaş oldu. Romanlar da gündelik hayatın pek çok alanında ayrımclıkla karşılaşmaya ve zorla yerinden edilmeye maruz kaldı. "
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nce (UNHCR) tanınan mültecilerin Türkiye'de ancak belirsiz bir güvence alabildiğini belirten rapor iltica talep edenlerin de yasaların uygulanmasında ciddi zorluklarla karşılaştığını ekledi.
Gayri Müslim azınlıkların haklarıyla ilgili adımlar atılsa da, öğretmen ve ders kitabı eksiklikleri nedeniyle çocukların eğitimde zorlukla karşılaştığı belirtildi.
Öneriler
Komisyon raporda şu önerilerde bulundu:
* Irkçılığa karşı ceza hukuku düzenlemeleri güçlendirilmeli, özellikle de sıradan suçların ırkçı motivasyonla işlenmesi halinde bu durum ağırlaştırıcı sebep sayılmalı.
* Mülteciler ve iltica talep edenlerden barınma ücreti almaya son verilmeli.
* Kolluk güçlerine karşı suçlamalar ve iddiaları araştıracak bağımsız bir yapı kurulmalı.
ECRI, bu önerilerle ilgili iki yıl içinde bir değerlendirme yapacak. Rapor, komisyonun Ekim 2009'da Türkiye'ye yaptığı ziyaretin ardından hazırlandı ve Mart 2010'a kadarki gelişmeleri kapsıyor.
Avrupa Konseyi'ne bağlı olan komisyon, üye devletlerle ilgili gözlem ve raporlama yapıyor. Komisyon Türkiye'yle birlikte Bosna Hersek, İspanya, Ermenistan ve Monako'yla ilgili raporlarını da açıkladı.
Etiketler: insan hakları, nefret suçları