19/04/2018 | Yazar: Kaos GL

Nakka LGBTİ+ ve Lambdaistanbul, “Edebiyatta LGBTİ+ Sohbetleri” düzenliyor.

“Edebiyatta LGBTİ+ Sohbetleri” sizi bekliyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Nakka LGBTİ+ ve Lambdaistanbul, “Edebiyatta LGBTİ+ Sohbetleri” düzenliyor.

Resim: Egon Schile, Self-portrait, 1914

Nakka LGBTİ+ ve Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği, ortaklaşa “Edebiyatta LGBTİ+ Sohbetleri” düzenliyor.

İlki Duygu Asena’nın “Paramparça” kitabıyla başlayan sohbetlere sırasıyla Mehmet Murat Somer’in “Peygamber Cinayetleri” ve Kaos GL Derneği’nin düzenlediği Kadın Kadına Öykü Yarışması’na katılmış 28 öyküden oluşan “Aşkın ‘L’ Hâli” kitapları konuk oldu.

Vazgeçilebilir mi?

Bu ayın sohbetine ise Marguerite Yourcenar’ın “Alexis ya da Beyhude Mücadelenin Kitabı” konuk olacak.

Alexis ya da Beyhude Mücadelenin Kitabı, Yourcenar’ın ilk romanı. Roman, eşcinsellik sözünü tek kez bile anmadan, cinsel kimliğini inkâr etmekten vazgeçmeye karar veren bir adamın karısına yazdığı veda mektubu üzerinden kendisiyle mücadelesini anlatıyor. 1929 yılında basılan “Sırf toplum tarafından kabul edilmediği için insanın cinsel yöneliminden vazgeçmesi mümkün mü?” sorusunu soruyor:

“Bu mektup bir açıklama. Bir savunma halini almasını istemem. Onaylanmayı dileyecek kadar çılgın değilim; kabul görmeyi bile talep etmiyorum: bu çok büyük bir talep. Sadece anlaşılmayı arzu ediyorum...

Hayat, Monique, olası bütün tanımlardan daha karmaşıktır; basite indirgenmiş her imge, kaba olma riskini taşır her zaman. Şairlerin kesin terimlerden kaçınmasını onayladığımı da sanmayın, onlar sadece düşlerini bilirler; şairlerin düşlerinde hakikat payı çoktur, fakat hayat bu düşlerden ibaret değildir. Hayat şiirden daha fazla bir şeydir; fizyolojiden daha fazla bir şeydir, o kadar uzun zaman inandığım ahlaktan da. Hayat bunların hepsidir ve çok daha fazlasıdır: hayat, hayattır. Tek servetimiz ve tek lanetimiz.

Kelimeleri o kadar çok kişi kullanıyor ki Monique, artık kimseye uygun düşmüyorlar; bilimsel bir terim bir hayatı nasıl açıklayabilir? Bir olayı bile açıklamaz; ona işaret eder. Hep aynı şekilde işaret eder, halbuki farklı hayatlarda birbirine tıpatıp benzeyen iki olay yoktur, aynı hayatın içinde bile yoktur...” 

26 Nisan Perşembe günü saat 20:00’de Üzüm Bar&Pub’da gerçekleşecek olan sohbet, kitabı okuma şartı aranmaksızın herkesin katılımına açık.

Etkinliğin Facebook sayfasını buradan takip edebilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam