16/03/2012 | Yazar: Kaos GL

Üyelerinin çoğunluğu kadınlardan oluşan ’Kırmızı Elma’ kendisini ’edepsiz kadın sözlüğü’ olarak tanımlıyor.

Edepsiz Olduğumuzu Söylemiştik! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Üyelerinin çoğunluğu kadınlardan oluşan ’Kırmızı Elma’ kendisini ’edepsiz kadın sözlüğü’ olarak tanımlıyor. 

Çoğunlukla kadınların üye olduğu sitenin sol çerçevesinde yer alan kalıcı başlıkta, Şiddete uğradığınızda ne yapmalısınız sorusu cevaplanıyor.

Kırmızı elma sözlüğün diğer sözlüklerden farkı nedir? 
doğal kaynak suyu: Önceliğinin kadınlar, LGBT bireyler olması ve onların ürettiği sözle oluşması. Hiçbir kadının aşağılanmadığı, ezilmediği, hiçbir LGBT bireyin dışlanmadığı bir sözlük olmak için yola çıktık. Sözlükte cinsiyetçilik, homofobi, nefret suçu barındırmıyoruz. Herkes, reel hayatında dile getiremediği gerçekliklerini, problemleri, mutlulukları, fikirlerini korkmadan, kimlik ifşası endişesi taşımadan paylaşabiliyor. Burada daha özgür olabiliyoruz. 
Nar: Kadınlar hikâyelerini anlatırken cimri değildirler ama birbirlerine anlatırlar ve söz uçar. Sözlükte bir kadın çıkıp “Anlatacaklarım var” diyor, bazen duymanın acı verdiği bir olgudan, üstünü örttüğümüz bir şeyden söz ediyor; tacizden, ensestten... Ve diğerlerimiz dinliyoruz. Hikâyeler kayda geçiyor. Hemen her şeyden konuşuyoruz; kişisel tarihimizden, politik gündemden, özelde kadın/LGBT gündeminden, günlük hayatlarımızdan, kadınlık hallerimizden, edepsizliklerimizden... 
 
Yazar alımında ince eleyip sık dokuyorsunuz. Kıstaslarınız nelerdir? 
doğal kaynak suyu: Sözlüğümüze üye olunduğunda doldurulması gereken bazı zorunlu başlıklar: ‘Kadın’, ‘erkek’, ‘homofobi’, ‘eşcinsellik’, ‘Dünyada ve Türkiye’de kadın sorunu’. Bunları dolduran yazar adaylarının girişleri birden fazla yönetici tarafından dikkatlice okunuyor. Formata uymayan, yazarlara veya siteye zarar verme amaçlı olanlar alınmıyor. Yazar olmak isteyenlerin sözlüğün amacını anlamış olması gerekiyor. Elbette ki önceliğimiz kadınlar ve LGBT bireyler. 
nar: Sistemin sınırları içinde kendimizi ifade etmeye kalktığımızda, yönelimimiz heteroseksüel olmadığında dışlanıyoruz ya da dayatılan kadınlık rollerini reddettiğimizde ‘edepsizlikle’ suçlanıyoruz. Özel ya da kamusal alanda ve dahi dijital ortamda kendimizi ifade edebileceğimiz ortam bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Edepsiz kadın sözlüğü bu yüzden kadın ve LGBT bireylere yazar olmada öncelik tanıyor. 
 
Mottonuz ‘Edepsiz kadın sözlüğü’. Size göre edepsizlik nedir? 
Tanterosa: Edepsizden; nasıl göründüğüyle takıntılı biçimde ilgilenen, bedenini bütün değil de parçalar halinde görmeye meyilli, ölçülmeye-biçilmeye razı bir kadın anlamıyorum. Herkesin bir estetik algısı ve kaygısın olduğunu kendimden biliyorum. Bu demek değil ki bize sunulan ‘güzellik’ algısını ve güzellik için gerekli kalıpları sorgusuz sualsiz kabul etmek gerekir. Edepsizden; neredeyse tek derdi erkekler olan kadını anlamıyorum. Hayatını bu kadar erkeğe, ilişkiye odaklamış bir kadın uysaldır benim gözümde, edilgen ve ‘olması beklendiği’ gibidir. İyi de edepsizden ne anlıyorum? Sevişen, arzulayan, bunu da gönlünce yaşayan kadını anlıyorum. Kendi bedenine sahip çıkan, ‘görülen’ olmaya, nesne haline getirilmeye, kalıba sokulmaya, diğer kadınlarla rekabete karşı çıkan bir kadın anlıyorum. Erkeği, aşkı, sevmeyi, sevilmeyi, sevişmeyi varoluşunun anlamı olarak görmek yerine hayatını güzelleştiren şeyler olarak gören, yaşayan kadını anlıyorum. Edepsizden akıllı, nasıl bir insan olduğuyla ilgilenen, değişmek, değiştirmek isteyen kadını anlıyorum. 

Bir röportajınızda “Tehdit ediliyoruz” dediğinizi okumuştum. Neden tehdit ediliyorsunuz? 
Doğal kaynak suyu: Tehdit ediliyorduk. Düşünün, ülkemizde erkeklerin küfretmesine, cinsellikten konuşmasına, aldatmasına, her şeyi söylemelerine ses çıkarılmaz... Birden bir site çıkıyor. Bir grup kadın aralarında özgürce söyleşiyor, dertlerini, sevinçlerini paylaşıyorlar, kadınların aşağılanmasına karşı çıkıyorlar. Elbette ki bu güçten korkan insanlar oldu. “Edepsizlik” dediler ki zaten edepsiz kadın sözlüğü olduğumuzu da söylemiştik baştan! (Ali Mert Alan/radikal.com.tr)
 
Siteye 
www.kirmizielmasozluk.com adresinden ulaşılabiliyor.


Etiketler: kadın
İstihdam