08/03/2015 | Yazar: Kaos GL

Edirne LGBTİ Çalışma Grubu ve HDP habere tepki gösterdi, Edirne Olay gazetesini özür dilemeye çağırdı.

Edirne Olay gazetesi bir homofobik haberde Edirne LGBTİ Çalışma Grubu, Edirne Belediyesi, DİSK, HDP, Kaos GL ve bir üniversite yurdunu ve çok sayıda kişiyi hedef göstermeyi başardı! Edirne LGBTİ Çalışma Grubu ve HDP habere tepki gösterdi, gazeteyi özür dilemeye çağırdı.
 
LGBTİ’lerin eşitlik ve özgürlük mücadelesine dönük homofobik ve transfobik nefret söylemleri medyada yer almaya devam ediyor. Özellikle yeni oluşmaya başlayan LGBTİ örgütleri yerel medya organları tarafından hedef gösteriliyor.
 
Medyada homofobik ve transfobik nefret söylemlerine bir yenisi de Edirne’den eklendi. Edirne Olay gazetesinin internet sitesinde yer alan 27 Şubat tarihli “Edirne Belediyesi Eşcinsel Çalışma Grubunun Neresinde” başlıklı haberle Edirne LGBTİ Çalışma Grubu, LGBTİ aktivistlerinin yürütmesinde yer aldığı Halkların Demokratik Partisi (HDP) Edirne İl ve Merkez ilçe örgütleri, özel bir üniversite yurdu, Edirne Belediyesi, DİSK ve Kaos GL hedef gösterildi.
 
Edirne LGBTİ Çalışma Grubu ve HDP Edirne İl ve Merkez ilçe örgütleri bugün, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yaptıkları bir basın açıklamasıyla Edirne Olay gazetesini kınadı. Saraçlar PTT önünde bir araya gelen homofobi ve transfobi karşıtları “Buradayız alışın”, “Eşcinsellerin özgürlüğü heteroları da özgürleştirecek” ve “Genel ahlaksız” yazılı dövizler ve gökkuşağı bayraklarıyla eylem yaptı.
 
“Önce HDP tüzüğünü okuyun, eşcinsellik itibarsızlık sebebi değildir!”
 
Basın açıklamasını okuyan Meltem Yılmaz, HDP yönetim organlarında LGBTİ aktivistlerinin yer almasını “Edirne Kürt hareketine bundan böyle eşcinseller mi yön verecek” ifadeleriyle haberleştiren gazeteye HDP tüzüğünü okumalarını önerdi:
 
“Eşcinsellik bir itibarsızlık sebebi değil, toplumun bir kesiminin kimliğidir ve ezilen bir kimliktir. Erkek egemen-tekçi zihniyet her fırsatta LGBTİ bireylerine saldırmakta ve aşağılamaktadır. İlgili Olay Gazetesi editörüne öncelikle Halkların Demokratik Partisi’nin tüzüğünü okumasını tavsiye ediyoruz. Halkların Demokratik Partisi sadece Kürt Halkını temsil eden bir parti değil, emekçilerin, sistem tarafından ezilen ve ötekileştirilen tüm halkların, inançların ve kimliklerin partisidir, eşitlik ve özgürlüğün partisidir. Parti tüzüğünde açıkça LGBTİ’lere karşı hiçbir şekilde ayrımcılık ve şiddet uygulanamayacağı ve bütün azınlık grupların parti yönetimlerinde temsillerine öncelik sağlanacağı ifade edilmiştir.”
 
“Baskı, ötekileştirme ve itibarsızlaştırmaya karşı mücadeleye devam edeceğiz”
 
Yılmaz, Edirne LGBTİ Çalışma Grubu aktivistleri olan HDP Merkez İlçe Eş Başkanı Müzeyyen Araç ile HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Hasan Atik’in açıkça hedef gösterildiği ve toplumun bir kesiminin alenen ötekileştirildiği haberi esefle kınadıklarını belirterek şöyle devam etti:
 
“Olay Gazetesinin bizim nezdimizde bütün LGBTİ bireylerden özür dilemesini ve bu tarz ötekileştirici, toplumu nefrete sürükleyici söylemlerinden vazgeçmesini istiyoruz. Türkiye’nin tüm sorunlarını, demokrasi, eşitlik ve özgürlük ilkeleri doğrultusunda bütün baskı, ötekileştirme ve itibarsızlaştırmalara karşı hep birlikte kararlılıkla sürdüreceğimizi ilan ediyoruz. Basına ve kamuoyuna önemle duyurulur.”
 
Edirne Olay gazetesinin hedef gösteren “haberi”
 
Eşcinsellere yönelik alenen küçümseyici ifadeler kullanılan haberde KaosGL.org editörlerinden Yıldız Tar’ın konuşmacı olduğu bir panel hedef gösterildi. 27 Aralık Cumartesi günü yapılan “Sıkça Sorulan Sorular” atölyesinin bir üniversite yurdunda yapılmasına ilişkin ayrımcı ifadeler kullanıldı.
 
Haberde Edirne Belediyesi de LGBTİ Çalışma Grubu ile görüşme yaptığı için itibarsızlaştırmaya çalışıldı. Cumhuriyet Halk Partisi’nden(CHP) belediyelerde LGBTİ aktivistleri Sedef Çakmak ve Boysan Yakar’ın danışman olarak istihdam edilmesi hedef gösterildi.
 
Edirne Olay gazetesinin LGBTİ’leri yalnızlaştırmak için hedef gösterdiği bir diğer kurum ise Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) oldu. Çocukları LGBTİ kişiler olan ebeveynlerin hikayelerinin anlatıldığı “Benim Çocuğum” film gösteriminin DİSK binasında yapılması haberde şu ifadelerler yer aldı:
 
“Kıssadan hisse: DİSK sendikası çağdaşlaştırdığı işçi haklarından sonra(!) artık eşcinsel haklarına mı el atıyor? Bu durumda, DİSK Sendikacılığın geldiği son noktayı nasıl tarif etmeliyiz?” 

Etiketler: medya
İstihdam