22/03/2024 | Yazar: Kaos GL

Mülkiyeliler Birliği’nin 8 Mart etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Feminist Gece Yürüyüşü ve Feminist Politikanın İmkanları” başlıklı söyleşi 20 Mart’ta gerçekleşti.

“Eğer iktidarsız bir hayat tahayyül ediyorsak LGBTİ+ hareketi ile feminist hareket ittifak kurmak zorunda” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Söyleşide İlgi Kahraman ve Seçin Tuncel konuşmacı olarak yer aldı.

Kahraman, feminizmin her zaman başka hareketlerle ilişkilenerek değişip dönüştüğünü belirtti. 2000’lerden sonra feminizmin çoğullaştığını ifade eden Kahraman, “Lubunya hareketi ile ittifak halinde olmak, feminist politikanın imkanlarından.  Bu sene, 18.'sini kutladık ama Gece Yürüyüşü’nün ana ilkeleri hala aynı. Feminist Gece Yürüyüşü son birkaç yıldır açık çağrıyla yapılıyor. 2006’dan bu yana ise LGBTİ+ hareketi ile iç içe örgütleniyor” dedi.

Gece Yürüyüşü’nün ana odağında patriyarka var ve patriyarka ile ilişkili olan tüm tahakküm biçimlerinin olduğuna dikkat çeken Kahraman, “Feminist Gece Yürüyüşü’nün giderek kalabalıklaşan bir etkisi var. Yeni bir şeylerin inşa edildiği bir dönemde olduğumuzu düşünüyorum. Eğer iktidarsız bir hayat tahayyül ediyorsak LGBTİ+ hareketi ile feminist hareket ittifak kurmak zorunda” ifadelerini kullandı.

“Ara ara bocalıyoruz ama bir araya gelebiliyoruz”

Tuncel ise sözlerine 2007’de gerçekleşen Feminist Gece Yürüyüşü’nün açıklamasını okuyarak başladı. Söz konusu açıklamanın LGBTİ+’ları da kapsayan bir metin olduğunu vurgulayan Tuncel, feminist hareket ve LGBTİ+ hareketin ortak eylemlerini fotoğraflarla aktardı. Tuncel, şunları söyledi:

“Feminist Gece Yürüyüşü’nün esas hedefi, sokakları da istemek. Ara ara bocalıyoruz ama bir araya gelebiliyoruz. Karşılaşmalar, hareketi güçlendiriyor.”


Etiketler: insan hakları, kadın
İstihdam