05/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Hindistanlı oyuncu ve trans aktivist Trinetra Haldar Gummarju, sinemadaki kuir temsilleri eleştirdi.

“Eğer kuir hikayeler anlatıyorsanız, kuir insanları da dahil etmelisiniz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kuir karakterleri ekranda izleyerek büyüdüğünü belirten Trinetra Haldar Gummarju, Hint sinemasındaki kuir karakterlerin esasen gülünecek ve korkulacak karakterler olarak resmedildiğini ifade etti.

Gummarju, The Times of India için verdiği demeçte, kuir temsilde bir değişiklik olmadığı sürece LGBTİ+ topluluğuna yönelik yapılan şakaların devam edeceğini söylüyor. Gummarju, ayrıca film yapımcılığında kuir bakış açısının neredeyse hiç olmamasından ve kuir hikayelerin finanse edilmesine yönelik uzun süredir devam eden isteksizlikten söz etti.

“Trans karakterleri cis kadın ve erkeklerin canlandırdığı bir dönemdeyiz”

Gummarju’nun demecinden satırbaşları şöyle:

"Hâlâ trans karakterleri cisgender kadın ve erkeklerin canlandırdığı bir dönemdeyiz. Ayrıca gerçekçi olmayan güzellik standartları da belirliyorlar. Örneğin, Vaani Kapoor Chandigarh Kare Aashiqui'deki rolüyle elinden gelenin en iyisini yapmış olabilir, ancak ben ve diğer birçok trans kadın filmi izlediğimizde, asla böyle görünemeyeceğimizi hissettik. Toplum tarafından saygı görmek ve sevilmek için belirli bir şekilde görünme baskısı hissetmemeliyiz"

"Eğer bizim hikayelerimizi anlatıyorsanız, bizi de dahil etmelisiniz. Bunu söylediğim için üzgünüm ama çok vasat altı oyunculukla paçayı sıyıran pek çok cis oyuncu var. Mutlak bir profesyonel değilim ama kuir insanların kuir rolleri oynamak için eğitilemeyeceği artık bir tartışma konusu olmamalı. Oyuncuların becerilerini geliştirmeleri için atölye çalışmaları düzenleniyor ve kuir oyuncuların bunlardan dışlanması için bir neden göremiyorum.”

Kuir hikaye anlatıcılığına büyük paralar yatırılmadığını ifade eden Gummarju“ Senaryolar hakkında karar veren yapımcılar, yönetmenler ve yazarlar gibi güçlü pozisyonlarda kuir insanlar olmadıkça değişim zordur” ifadelerini kullandı.


Etiketler: insan hakları, medya, kültür sanat, dünyadan
İstihdam