08/02/2016 | Yazar: Kaos GL

Türkiye ile Almanya, Suriyeli göçmenlerin durumuna ilişkin birlikte hareket etme kararı aldı.

Ege’de mülteciler ölürken Türkiye ve Almanya’dan ‘mutabakat’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye ile Almanya, Suriyeli göçmenlerin durumuna ilişkin birlikte hareket etme kararı aldı. Davutoğlu ve Merkel 3 milyar avronun kullanımı üzerine toplantıdayken Ege’de 30’dan fazla mülteci tekne batması sonucu, Adana’da bir bebek ise açlıktan hayatını kaybetti.

                                                                     Fotoğraf: Reuters

Ana gündem maddesi olarak mülteci meselesini konuşmak için Türkiye'ye gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Başbakan Ahmet Davutoğlu ikili görüşmelerinin arasından Ankara'da basın toplantısı düzenledi.

Merkel'in Davutoğlu ile olduğu görüşme sırasında İzmir’in Dikili ilçesinde 11 mülteci ve Edremit Körfezi'nde 24 mülteci tekne batması sonucu hayatını kaybetti. Halep’teki iç savaştan kaçıp İstanbul’a gitmeye çalışan 33 yaşındaki Nesrin Berdoş’un bir yaşındaki kızı Garam, besin yetersizliği ve soğuk nedeniyle Adana’nın Seyhan ilçesindeki otogarda yaşamını yitirdi.

Davutoğlu: 3 milyar avroluk fonu derhal kullanacağız

Davutoğlu, “Yaklaşık 10 önemli konuda mutabakata vardık. Eylem planı çerçevesinde Türkiye-AB eylem planına uygun şekilde hayata geçireceğiz. Halep’e dönük gayrıinsani saldırı bir an önce bitmelidir. İkincisi AFAD ve Alman yardım kuruluşunun sınırda bulunan Suriyeli mültecilere yardım konusunda işbirliği yapması konusunda mutabakat var. 3 milyar avroluk fonun kullanımı için derhal harekete geçilecek. AFAD’dan arkadaşlar projelendirmelere başladılar. En fazla etkilenen alan olarak Suriyeli gençlerin eğitimi ve sağlık tesisleri konusunda hazır projelerimizi AB’ye ileteceğiz ve bu fonun kullanım süreci başlayacak” dedi.

Merkel: Yasadışı göçü engellemeliyiz

Merkel ise yaptığı açıklamada ‘yasal zeminde göç’ü vurguladı, Rusya’nın hava operasyonlarına değindi:

“Binlerce kişi Rus bombardımanından kaçıyor. Rusya sivil toplumlara yönelik her türlü saldırıyı durduracaklarını açıklamıştı. Türkiye Suriye sınırına baktığımızda oradaki insanların korku içinde olduklarını görüyoruz. Özellikle denizlerdeki izleme işlerinin biraz daha geliştirmek gerekiyor. Ocak ayında Yunan adasına gelen mültecilerin sadece yüzde 45’i Suriye’den gelmekteydi. Gerçekten yasadışı göçü engellemek istiyorsak yasal göçleri de kabul etmemiz gerekir. Yasal yönden de göç imkanı vermek istiyoruz. Ortak görev çerçevesinde de 3 milyarlık ödeme söz konusu olacak. Tabii ki çocuklar mümkün olan en kısa sürede okula gitmek zorunda.”


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam