17/05/2021 | Yazar: Kaos GL

Eğitim-Sen LGBTİ+ komisyonları 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, İnterfobi ve Transfobi Karşıtı Gün için ortak açıklama yayınladı: “Hepimiz onurlu bir yaşamı ve korkmadan yaşamayı hak ediyoruz.”

Eğitim-Sen’den 17 Mayıs mesajı: Onurlu bir yaşamı ve korkmadan yaşamayı hak ediyoruz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim-Sen) İstanbul 3 Nolu Şube LGBTİ+ Komisyonu, İstanbul 6 Nolu Şube LGBTİ+ Komisyonu ve Bodrum Temsilciliği; 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, İnterfobi ve Transfobi Karşıtı Gün için ortak açıklama yayınladı.

Eğitim-Sen komisyonları, “LGBTİ+ hakları sendikal haklardır!” vurgusu yapılan ortak metinle; tüzüğünde cinsel yönelim ve cinsiyet ayrımcılığını suç olarak kabul eden, homofobiyle mücadele etmek ve eşcinsel üyelerin haklarını savunmak için LGBTİ+ komisyonlarını kuran ilk sendika olmakla gurur duyduklarının altını çizdi.

“Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü tarafından eşcinselliğin akıl hastalıkları listesinden çıkarılışının yıl dönümü olan 17 Mayıs, 1990’dan itibaren her yıl Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtı Gün olarak kutlanıyor.

Homofobi ve transfobi, genel olarak, eşcinsellik, biseksüellik ve transseksüellik gibi farklı cinsel yönelimleri veya cinsel kimlikleri bulunan insanlara yönelik ‘ayrımcı, tutumlar veya davranışlar’ olarak tanımlanıyor.

Türkiye’de birçok LGBTİ+ birey, cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimliklerine bağlı nedenlerle öldürülüyor ya da günlük ve iş hayatlarında ayrımcılığa uğruyor, okullarda zorbalık ve ayrımcılığa uğrayıp eğitim sisteminin dışına itiliyorlar. Özellikle son dönemde iktidar eliyle bu insanlar, düşmanlaştırılıp, hedef haline getirilmekte, sürekli tehdit edilerek şiddete maruz kalmaktadır.

Türkiye’de pandemi bahane edilerek LGBTİ+’lar ayrımcılığa daha fazla maruz kalmakta, hakları elinden alınmaktadır. Kadına, çocuğa, mülteciye, LGBTİ+’lara şiddetin önüne geçmek, önlem almak ve toplumsal düzenlemeler yapmak için en önemli dayanaklardan ve güvence olan İstanbul Sözleşmesi bir gece yarısı tüm anayasa ve hukuk kuralları hiçe sayılarak tek adam rejimi tarafından fesh edilmiş, şiddetin ve cezasızlığın önü aşikar şekilde açılmıştır.

LGBTİ+’ları hedef alan ayrımcı söylemlerdeki bu ani yükselişin nedenlerinin başında, hükümetin LGBTİ+’ları ve örgütlerini uzun zamandan beri damgalayan ve ayrımcılığa maruz bırakan uygulamalarının ve söylemlerinin olduğunu biliyoruz. Hükümeti bu söylemlerden vazgeçmeye, anayasaya, hukuka, uluslararası ve ulusal sözleşmelere uymaya, yükselen homofobi ve transfobiyle mücadele etmek için tedbir almaya davet ediyoruz. Yetkililer hem açıklamalarında hem de uygulamalarında ayrımcılığı değil, eşitliği teşvik etmelidir.

Eğitim ve bilim emekçileri sendikası olarak ‘LGBTİ+ hakları sendikal haklardır!’ diyerek tüzüğünde cinsel yönelim ve cinsiyet ayrımcılığını suç olarak kabul eden ve de homofobiyle mücadele etmek, eşcinsel üyelerin haklarını savunmak için ilk LGBTİ+ komisyonlarını kuran sendika olmakla gurur duyuyoruz. Eşcinsellik değil homofobi suçtur.

İnsan haklarının, eşitliğin ve özgürlüğün hepimiz için olduğunu hatırlıyor ve hatırlatıyoruz. Cinsiyet kimlikleri, cinsel yönelimleri fark etmeksizin hepimiz insanız. Hepimiz onurlu bir yaşamı ve korkmadan yaşamayı hak ediyoruz.

İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz! İstanbul Sözleşmesi bizim! LGBTİ+ hakları sendikal haklardır! Eşit ve özgür günler dileğiyle.”


Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret