22/04/2014 | Yazar: Kaos GL

Mardin Artuklu Üniversitesi’nde ‘Queer ve Mimarlık’ kapsamında yapılacak söyleşinin iptal edilmesi üzerine Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Eğitim Sen bir açıklama yayınladı.

Eğitim Sen: Mardin Artuklu Üniversitesi’ni Özür Dilemeye Çağırıyoruz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Mardin Artuklu Üniversitesi’nde “Queer ve Mimarlık” kapsamında yapılacak söyleşinin iptal edilmesi üzerine Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Eğitim Sen bir açıklama yayınladı.
 
Öğretim üyelerinin vereceği derslere müdahale edilmesini kınayan Eğitim Sen Genel Merkezi, üniversite yönetimini karardan dolayı özür dilemeye çağırdı.
 
Üniversitelerin ayrımcılığa maruz kalmadan düşüncelerin özgürce ifade edilebileceği bir yer olması gerektiğini belirten açıklamanın tam metni şöyle:
 
Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Levent Şentürk’ün verdiği yüksek lisans dersi kapsamında 17 Nisan 2014 tarihinde düzenlenecek olan forum, üniversite yönetimin ve üniversite dışından bazı grupların nefret söylemi nedeniyle ‘dini değerlerin zarar göreceği’ gerekçe gösterilerek iptal edildi. Üniversite yönetiminin öğretim üyelerinin vereceği derslerine müdahale eden bu tavrını kınıyor; üniversitelerin özgürce fikirlerin tartışılabileceği demokratik mekânlar olması gerektiğini hatırlatıyoruz.
 
Yüksek lisans dersinde "Queer ve Mimarlık" konusunu anlatmayı amaçlayan öğretim üyesi; Kaos GL Derneği kurucusu Ali Erol ve Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Selçuk Candansayar’ı konuk olarak dersi kapsamında üniversitede sunum yapmaya davet etmişti. Etkinlikten bir gün önce bazı haber sitelerinde çıkan ayrımcı, ötekileştirici ve nefret söylemi içeren haberler nedeniyle üniversite yönetimi 16 Nisan 2014 günü akşamı etkinliği ‘dini değerlerin zarar göreceği’ gerekçesiyle iptal etti. Üniversitede düzenlenen akademik bir etkinliği tutarsız nedenlerle iptal etme cüreti göstererek akademik özgürlükleri hiçe sayan üniversite yönetimini kınıyor; başta Yrd. Doç. Dr. Levent Şentürk olmak üzere konuklar, öğrenciler ve kamuoyundan özür dilemeye ve sunumların bir an önce yeniden yapılması için çalışmalara başlamaya davet ediyoruz.
 
Dini Değerler Ders İptalinin Gerekçesi Olamaz!
Üniversiteler; farklı cinsel, etnik, kültürel ve dini kimliklerin kendilerini hiçbir ayrımcılık ile karşılaşmadan ifade edebileceği yerler olmalıdır. Aksi halde eşitlik ve özgürlüklerin değil; dayatmaların ve baskıların hüküm süreceği üniversitelerde bilimden söz etmek abesle iştigal olacaktır. Üniversite yönetimi farklılıklardan rahatsız olarak kendisine dini değerleri referans göstermektedir. Ancak bizler biliyoruz ki ne dini değerler, ne de basında çıkan nefret haberleri bir dersin iptal edilmesinin gerekçesi olamaz. Bu tamamen nasıl bir üniversite yaratılmak istendiğiyle ilgilidir.
 
· Üniversite yönetimleri demokrasi kültürüne katkı sağlayacak dersleri iptal etme yetkisini nereden almaktadır?
 
· Üniversiteler tek dil, tek ırk, tek cinsel kimlik, tek din dayatmalarını üreten kurumlar olarak mı görülmektedir? 
 
· Akademik özgürlüklerin yerine cinsiyetçilik, homofobi, transfobi ve ırkçılık mı geçirilmek istenmektedir?
 
Homofobinin mi, İfade Özgürlüğünün mü Yanında Yer Alacaksınız?
Kuruluşundan bu yana emek, demokrasi ve özgürlük mücadelesi veren Eğitim Sen olarak yukarıdaki soruların yanıtları için kaygı ve endişe duyuyoruz. Bizler tüm farklılıklarımızla birlikte eşit, özgür ve demokratik bir yaşamın mücadelesini adım adım örüyoruz. Bir yüksek lisans dersini tutarsız gerekçelerle iptal eden iktidar zihniyetini kınıyoruz.
 
Buradan Mardin Artuklu Üniversitesi yönetimine sesleniyoruz. Cinsiyetçilik, ırkçılık, radikal dincilik, homofobi ve transfobinin yanında mı akademik özgürlükler, ifade özgürlüğü ve temel insan haklarının yanında mı yer alacaksınız? Eğer Mardin Artuklu Üniversitesi kendi adını baskılar, ötekileştirmeler, aşağılama ve hedef göstermelerle anmak istemiyorsa herkesten özür dilemeli; iptal ettirdiği dersi yeniden yapılmasına izin vermeli, hedef gösteren ve tehditler içeren haberler yapan kurumları kınamalıdır.
 
İlgili haberler:

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam