24/04/2014 | Yazar: Kaos GL

Mardin Artuklu Üniversitesi’nde ‘Queer ve Mimarlık’ kapsamında yapılacak söyleşinin iptal edilmesi üzerine Eğitim-Sen İzmir 3, Ankara 5 ve İstanbul 6 No’lu Üniversiteler şubeleri bir açıklama yayınladı.

Eğitim-Sen Üniversiteler Şubeleri: Homofobik Nefret Söylemine Hayır! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Mardin Artuklu Üniversitesi’nde “Queer ve Mimarlık” kapsamında yapılacak söyleşinin iptal edilmesi üzerine Eğitim-Sen İzmir 3, Ankara 5 ve İstanbul 6 No’lu Üniversiteler şubeleri bir açıklama yayınladı.
 
LGBTİ’lere yönelik nefret söyleminin kabul edilemez olduğunu belirten şubeler, akademik özgürlüklerin ihlal edilmesinin yanı sıra homofobik haberlerle linç çağrısı yapıldığını vurguladı.
 
İptal kararına yol açan haber içeriklerine dair hukukî sürecin başlatılmasını talep eden açıklamanın tam metni şöyle:
 
Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümü yüksek lisans dersinde “Queer ve Mimarlık” kapsamında yapılacak söyleşi kampüs dışından gelen tehditler sonucu iptal edildi!
 
Akademisyene Sivas Katliamıyla Gözdağı! 
Mardin Artuklu Üniversitesi’nde 17 Nisan 2014 tarihinde yapılması planlanan, Kaos GL’den Ali Erol’un ‘Hastalıktan Hak Talebine Eşcinselliğin Anlamlandırılışının Seyri’ ve Prof. Dr. Selçuk Candansayar’ın ‘Sağlık, Psikiyatri, Tıbbın İdeolojisi ve Heteroseksizm’ başlıklı konuşmalarla katılacakları bir konferans düzenlenecekti. Ancak, İlke Haber Ajansı’nda çıkan “Mardin Artuklu Üniversitesi ne yapmaya çalışıyor?” başlıklı haberin ardından Rektörlük tarafından konferans iptal edildi. Etkinliği “ahlâksız” olarak nitelendiren haberde Mardin DOST Der’in “bu iğrenç paneli en sert bir şekilde kınıyoruz” açıklamasına yer verildi.
 
Ardından, dogruhaber.com’da M. Müfit Yaray imzasıyla 17 Nisan 2014’te yayınlanan “İptal Yetmez, Bu Ahlaksızlar Mardin’den Gitmeli” başlıklı yazıyla konferansı organize eden Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Levent Şentürk’ün kişiliğine yönelik ağır saldırılarda bulunuldu. Şentürk’ü “sapık” olarak adlandıran yazıda, Mardinliler, Şentürk’ü şehri terk etmeye zorlaması yönünde kışkırtıldı. Bu yazının satır aralarında ‘Hatırlanacağı gibi daha önce de Aziz Nesin ve beraberlerindekiler Sivas’ta halkı dini duyguları açısından tahrik etmiş ve bunun sonu çok korkunç olmuştu.’ gibi açıkça tehdide varan söylemler yer aldı. Bu haberin sonucunda da Rektörlük’ün aldığı bir kararla konferans iptal edildi.
 
Yrd. Doç. Dr. Levent Şentürk’ün yürütmekte olduğu bir yüksek lisans dersinin içeriğini belirleme, bu ders kapsamında yer verdiği bir konferansta öğrencilerle tartışma yürütme imkanı engellenmiştir. Yüksek Öğretim Kurumlarının Özerkliği ve Akademik Özgürlük Üzerine Lima Bildirgesi’nde de ifade edildiği üzere, “Akademik çevrenin tüm üyeleri herhangi bir ayrım yapılmaksızın ve devletten ya da herhangi bir başka kaynaktan gelebilecek müdahale veya baskı endişesini taşımadan işlevlerini yerine getirme hakkına sahiptir”. “Akademik çevrenin öğretimle ilgili tüm üyeleri, öğretimin kabul edilmiş ilkelerine, standartlarına ve yöntemlerine tabi olarak, herhangi bir müdahaleye maruz kalmaksızın öğretme hakkına sahiptir”.
 
Homofobik ve Transfobik Nefret Söylemi Kabul Edilemez! 
Yrd. Doç. Dr. Levent Şentürk’ü hedef alan bu haberler sadece akademik özgürlükleri ihlal etmekle kalmayıp, Şentürk’e karşı bir ağır hakaret, nefret söylemi yoluyla Sivas olayını da hatırlatarak gözdağı vererek tehdit etmekte ve halkı kendisine karşı saldırmaya çağırmaktadır.
 
Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği gerekçesi ile homofobi ve transfobiyi barındıran bu haberler, gey, trans, biseksüel ve intersekslere (LGBTİ) yönelik nefret söylemleri kabul edilemez. Biz Eğitim Sen İzmir 3, Ankara 5 ve İstanbul 6 No’lu Üniversiteler şubeleri olarak Yrd. Doç. Dr. Levent Şentürk’ün kişiliğine yönelik her türlü hakaret ve nefret söylemine karşı tavır sergilemeyi en büyük sorumluluklarımız arasında görmekteyiz. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı’nı, Akademik özgürlüklerin en ağır şekilde ihlali ile kendi kurumlarını da hedef alan bu saldırgan haberlere karşı sessiz kalmalarından dolayı kınıyoruz. İçerikleri açıkça suç teşkil eden bu haberlerle ilgili olarak hukuki sürecin bir an önce başlatılmasını talep ediyoruz.
 
İlgili haberler:

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam