12/09/2011 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’de 50 bin kadın üyesi ile kadın katılımının en yüksek olduğu Eğitim-Sen, 19 Eylül’de başlayacak yeni eğitim-öğretim döneminde önemli etkinlere imza atmaya hazırlanıyor.

Eğitim Sen’li Kadınlar ‘Mor Tahta’ Eylemine Hazırlanıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye’de 50 bin kadın üyesi ile kadın katılımının en yüksek olduğu Eğitim-Sen, 19 Eylül’de başlayacak yeni eğitim-öğretim döneminde önemli etkinlere imza atmaya hazırlanıyor.  

Yeni eğitim öğretim yılında önemli etkinliklere imza atmaya hazırlanan Eğitim Sen’li kadınlar, “Mor Tahta” eylemleri düzenleyecek. Ayrıca “toplumsal cinsiyet” konusunda kadın üyelerine eğitim vermeyi hedefleyen sendika, 2012 yılının ilk aylarında da dünyadaki kadın eğitimcilerin bir araya geldiği uluslararası bir kadın konferansı düzenlemeyi planlıyor.

Türkiye’de 50 bin kadın üyesi ile kadın katılımının en yüksek olduğu Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Kadın Sekreteryası, 19 Eylül’de başlayacak yeni eğitim-öğretim döneminde önemli etkinlere imza atmaya hazırlanıyor. Ekim veya Kasım ayı içerisinde kadına yönelik şiddet ve insan haklarını konu alan “Mor Tahta” eylemi yapmayı planlayan sendika 2012 yılının ilk aylarında ise uluslararası kadın eğitimcileri buluşmasını gerçekleştirmeyi hedefliyor. Ayrıca tüm üyelerine “toplumsal cinsiyet” konusunda eğitim vermeyi planlayan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, yapacakları etkinliklere ilişkin bilgi verdi.

‘Mor Tahta’ eylemi

Ekim ya da Kasım ayı içerisinde “Mor Tahta” adıyla bir eylem düşündüklerini ifade eden Yılmaz, bununla “Kadına yönelik şiddet”, “Kadının insan hakları” konularının okullarda anlatılmasını planladıklarını kaydetti. Özellikle çocuklara anlatımı önemsediklerini ifade eden Yılmaz, “Bir ders saatini içeren program düşünüyoruz. Bu ders saatinde hem kadının insan haklarını hem de toplumsal cinsiyet noktasında çocuklara kadınların da haklarının olduğunu anlatmaya çalışacağız. Örgütlü olduğumuz tüm okullarda kadın ve erkek tüm üyelerimiz bu ders programını sunacaklar. Ortak hazırladığımız içeriğinin sunumu olacak” ifadelerini kullandı.

Uluslararası kadın eğitimciler buluşması

Uluslararası bir kadın buluşmasını planladıklarını dile getiren Yılmaz, Türkiye’deki mücadeleleri ile uluslararası mücadelelerin bir yerde buluşmasını hedeflediklerini kaydetti. Yaşanan sorunların Fransa’da, İngiltere’de, Afrika’da da yaşandığına işaret eden Yılmaz, bu buluşmanın eğitimci kadınların eğitim alanında buluşması ve eğitimde neoliberal politikaların konuşulacağı bir buluşma olacağını vurguladı. Yılmaz, konuya ilişkin konferansı 2012 yılının ilk aylarında düzenlemeyi hedeflediklerini söyledi.

Tüm kadın üyelere eğitim verilecek

Sendikanın Kadın Sekreterliği olarak kadın üyelere yönelik özel politikalar oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Yılmaz, kadın eğitimci grupları oluşturduklarını belirtti. Yılmaz, Kadın eğitimcilerin daha önceden eğitimci grubu olduğunu zaman zaman buna destek eğitimleri yaptıklarını dile getirdi. 23-24 Ağustos’ta böyle bir eğitim yaptıklarını, “Kadın ve Anayasa”, “Neoliberal politikalar ve cinsiyetçilik” ile “Kadına yönelik şiddet” konularında eğitim yaptıklarını söyledi. Eğitim iş kolunun kadınlaşan bir durum olduğunu ifade eden Yılmaz kadınlara yönelik özel politikalar nedeniyle Kadın Sekreterliğinin olduğunu ifade etti. Kadınların çalışma alanlarında ‘doğum izinleri, süt izinleri vb.’ toplumsal cinsiyet rollerinin kadın öğretmenin sınıftaki durumu ile erkek öğretmenin durumunun ayrı olduğunu ve okul idareleriyle ilişkilerin biraz daha farklı olduğunu vurguladı. Bu nedenle kadın eğitimcilerin eğitimini yaptıklarını, kadın üyelerine ilişkin her tür eğitim çalışmasının kadınlar tarafından yapılmasını esas aldıklarını söyledi. Geçen dönem yaklaşık 40 kadın eğitimci yetiştirdiklerini söyleyen Yılmaz, işyeri temsilcilerine, şube yöneticilerine eğitimler verdiklerini vurguladı. Bu dönem temel hedeflerinin kadın ve erkek tüm üyelerine toplumsal cinsiyet eğitimi vermek olduğunu söyleyen Yılmaz, kadroların arttırılması için yeni bir eğitimciler programı geliştireceklerini ifade etti.

Toplumsal barışa hizmet için yeni adımlar

Uzun vadede kadınların birbirlerini tanımaları gerektiğine inandıklarını ifade eden Yılmaz ülkenin doğusu ile batısı kuzeyi ile güneyi arasında karşılıklı tanımanın gelişmesi için çalışma yürüteceklerini ifade etti. Yılmaz, “Hakkari’de çalışan bir öğretmenimiz Aydın’a, Aydın’dakini de Hakkari’ye giderek çalışma yapacak. Bu bir hafta üç gün beş gün olur. Ben bunun toplumsal barışa hizmet edeceğini düşünüyorum. Bu empati geliştirme birbirini anlama ve dayanışma duygusunu geliştireceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Toplumsal barış için kadın örgütlerine çağrı

Türkiye’de genel olarak bakıldığında 450′in üzerinde kadın örgütü olduğunu söyleyen Yılmaz bunun sayıları 80 bini bulan dernek sayısına göre oldukça cüzi bir rakam olduğunu, ama diğer açıdan bu kadar kadın örgütünün olmasının önemli olduğunu ve harekete geçildiğinde bu kadınlarla önemli işler yapılacağını söyledi. 2005′te TCK’nin değişmesi aşamasında kadınların bir araya geldiklerinde etkili olduklarını gördüklerini hatırlatan Yılmaz, bu dönemde de “Anayasada kadın talepleri, çatışmalı ortamın son bulması ve barışın sağlanması, kadına yönelik şiddetin son bulması” konularında kadın örgütlerinin bir araya gelmesini ve ortak iş yapmayı önemsediklerini kaydetti. Yılmaz, çatışmalı ortamın son bulması için tüm kadın örgütlerine dayanışma çağrısında bulundu.(DİHA)


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam