22/02/2023 | Yazar: Kaos GL

ÜniKuir Derneği, YÖK’ün “uzaktan eğitim” kararına karşı bir açıklama yayımladı: “Bırakın öğrenciler ve akademisyenler, bir kol mesafesinden uzağa düşmesin”

“Eğitim ve barınma, birinden birini tercih etmeye mahkum bırakılacak haklar değildir” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Loren Kapelli / The New York Times

Üniversiteli Kuir Araştırmaları ve LGBTİ+ Dayanışma Derneği (ÜniKuir), Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) “uzaktan eğitim” kararına karşı bir açıklama yayımladı.

ÜniKuir açıklamasında “uzaktan eğitim” kararının yol açacağı sorunlara değiniyor, devletin eğitim ve barınma yükümlülüğünü hatırlatıyor. Üniversitelerin özerklik sorunundan, eğitimin ilk vazgeçilen olduğu vurgusunu yapan metnin tamamı şöyle:

“Bırakın öğrenciler ve akademisyenler, bir kol mesafesinden uzağa düşmesin”

 “Uzaktan eğitim” kararının, üniversiteli öğrencilerin eğitim hayatında yeni sorunlara yol açacağı ve sadece bir öğretim yeri olmayan kampüslerin atmosferinde kalıcı zararlar bırakacağına ilişkin kamuoyunda yankılanan seslere kulağını tıkayan iktidar ve uzantılarına:

- Sorumsuzluğunuzun bedelini ödemek zorunda kalan depremzedelerin barınma ihtiyaçlarını üniversite öğrencilerini sokağa atarak çözmeye çalışmanız, ihmalkarlığınızın üstünü örtemez. Tek bir yol bile denemeden aldığınız bu karardan hemen, bugün dönün!

- Devletin yurttaşlara sunmak zorunda olduğu eğitim ve barınma, birinden birini tercih etmeye mahkum bırakılacak haklar değildir. Öğrencilere yurtlarını geri verin, depremzedelere en uygun şartlarda yaşam alanları sağlayın. Sağlayamıyorsanız da yurtları değil Sarayınızı boşaltın!

- Üniversitelerin akademik özerkliğine tahammül edemediğinizi kayyumlarınızdan biliyoruz; ancak hiçbir şekilde kabullenmiyoruz. Üniversitelerin üzerinden elinizi ve YÖK’ü çekin!

- İş bilmezliğinizin, bir kuşağın eğitim hayatına verdiği zararlar ortadayken; eğitimin, kriz zamanlarında “ilk vazgeçilen” olması politikanıza alışmayacağımızı öğrenin!

- İfade özgürlüğünü kullanarak uzaktan eğitim kararına karşı çıkan ve anayasal hakkını kullanarak kararı protesto eden öğrencilerin sırtından, devlet şiddetini çekin. Öğrencileri, burs kesintileriyle, soruşturmalarla ve davalarla cezalandırma planınızı biliyoruz; bu plandan geri dönün!

- Yaralarımıza derman olamayacağınız açık. Bırakın, biz kendi yaralarımızı sarmaya çalışalım. Bırakın öğrenciler ve akademisyenler, bir kol mesafesinden uzağa düşmesin; kampüslerde birlikte iyileşmeyi deneyelim. Başarısız her kriz yönetiminizde biz birbirimizin çaresi olduk, olacağız; yeter ki siz köstek olmayın!


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam