23/08/2023 | Yazar: Kaos GL
Eğitimciler LGBTİ+’lara yönelik sistematik ayrımcılığa karşı üniversiteye yeni başlayacak LGBTİ+ öğrenciler için neler yapabilir?
İllüstrasyon: Robert Neubecker / science.org
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçları açıklandı, öğrenciler üniversite kayıtlarını ağustos ayı içerisinde yapacak. Türkiye’nin pek çok üniversite olan kentinde LGBTİ+ dernek ve oluşumlar öğrenciler için hoş geldin mesajlarını paylaştı.
Peki, eğitimciler LGBTİ+’lara yönelik sistematik ayrımcılığa karşı üniversiteye yeni başlayacak LGBTİ+ öğrenciler için neler yapabilir?
Eğitimciler bu sorunun cevabını, Kaos GL Derneği’nin yayımladığı, Cinsellik Eğitmeni ve Danışmanı Efsun Sertoğlu’nun hazırladığı “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” kılavuzunda bulabilirler.
Kılavuzda yer alan bu önerilerden kaçını hayata geçirebiliyorsunuz?
1. LGBTİ+ çocuklar kendilerini görecek, kabul edecek, dinleyecek ve destekleyecek eğitimcilere ihtiyaç duyarlar. O eğitimcilerden biri olun!
2. Gençlerin insan haklarını bilin, koruyun ve ihlal etmeyin.
3. Öğrencilerinizin kimliklerinin, yaşamlarının ve ihtiyaçlarının çok çeşitli, haklarının eşit olduğunu unutmayın.
4. Eleştirel düşünceyi, çoğulculuğu ve çeşitliliği benimseyin. Bunları dilinize, ders içeriklerinize ve eğitmenlik pratiklerinize yansıtın.
5. Çeşitliliği kimliklerin kesişimselliği bağlamında ele almanız önemlidir. Etnik köken, dil, din/ inanç, sosyal sınıf, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, cinsiyet özelliği gibi çok çeşitli grup aidiyetlerimizin kesiştiği yerde kimliğimiz kurulur. Kesişimselliği gözetmeniz, öğrencilerinizin farklı grup aidiyetlerini tanımanızı ve kapsamanızı destekleyecektir.
6. LGBTİ+ öğrencilerin varlığını kabul edin. LGBTİ+ öğrencilerin hak gasplarına uğramamaları için görünürlüklerini artırın, kendilerini ifade edebilecekleri alanları açın ve bunu eğitim ortamının doğal akışında yapın.
7. Güvenli alan oluşturun. Okul döneminin başında, tüm öğrencilerin kendini iyi, rahat ve güvende hissedeceği bir sınıf ortamı oluşturun. Bunun için, öğrencilerinizin katılımıyla ve ortak kararla bir grup sözleşmesi yapın. Bu sözleşmeyle -siz dahil- sınıftaki herkesin uyacağı temel ilkeleri belirlemiş ve ortaya çıkabilecek olumsuz durumları büyük ölçüde önlemiş olursunuz.
8. Nefret söylemine, ayrımcılığa ve şiddete geçit vermeyin. İster öğrencileriniz ister meslektaşlarınız tarafından yapılmış olsun; eğitim ortamındaki ırkçı, cinsiyetçi, homofobik, bifobik, transfobik, etiketleyen, damgalayan, nefret içeren, ayrımcı söylem ve eylemlere izin vermeyin. Bu tür durumlar yaşandığında her seferinde kararlılıkla müdahale edin. ,
9. Müfredatta alanlar açın. Ders müfredatınızın ilgili olabilecek yerlerinde insan hakları, çocuk hakları, cinsel kimlik çeşitliliği, toplumsal cinsiyet eşitliği, nefret söylemi, ayrımcılık, zorbalık ve şiddetle mücadele gibi konuları gündemleştirebileceğiniz alanlar açın. Müfredatın güncel olmayan, kalıpyargıları pekiştiren, ayrımcılığı ve şiddeti normalleştiren, kapsayıcı olmayan ifade, bilgi ve/veya görsellerini fark edin.
10.Hak temelli olmayan, bilimsel yaklaşımdan uzak, ikili cinsiyete dayalı kalıpyargıları pekiştiren, nefreti, ayrımcılığı ve şiddeti normalleştiren içerikleri öğrencilerinizle buluşturmayın. Eşitlikçi, çeşitliliği gören ve destekleyen, kapsayıcı materyalleri tercih edin.
11.Öğrencilerinize cinsiyet kimliği atamayın. Öğrencilerinizin tümünün natrans olduğunu varsaymayın. Trans, non-binary ve çeşitli cinsiyet kimliklerinden çocukların varlığını aklınızda bulundurun. Öğrencilerinize kızım/oğlum gibi cinsiyet kimliği atayan hitaplarla değil, isimleriyle seslenin.
12.Öğrencilerinizi ikili cinsiyete göre ayırmayın.
13.Gündemdeki bir olay, haber, dizi, film, kitap, etkinlik ya da özel günü fırsat haline getirerek insan hakları, çocuk hakları, cinsel kimlik çeşitliliği, toplumsal cinsiyet eşitliği, nefret söylemi, ayrımcılık, zorbalık ve şiddetle mücadele gibi konuları gündeme getirin. Sohbet, paylaşım ve bilgilendirme alanı açmak için gündemleştirebileceğiniz günlerden bazıları: 23 Eylül Biseksüel Görünürlüğü, Günü, 2 Ekim Uluslararası Şiddetsizlik Günü, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü, 11 Ekim Dünya Açılma Günü, 26 Ekim Dünya İnterseks Farkındalık Günü, 8 Kasım İnterseks Dayanışma Günü, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 31 Mart Trans Görünürlüğü Günü, 4 Mayıs Zorbalık Karşıtı Gün, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtı Gün, 26 Nisan Lezbiyen Görünürlüğü Günü, 18 Haziran Translarla Eşitlik Günü, Onur Haftası ve Onur Yürüyüşü (Haziran’ın son haftası).
14.Seyirci kalmamanın yollarını tartışın. Öğrencilerinize okulda, okul dışında ya da çevrimiçi alanlarda şahit oldukları zorbalığa sessiz kalmamaları gerektiğini anlatın. Bunun neden önemli olduğunu açıklayın, şiddetin hemen durdurulması gerektiğini vurgulayın, zorbalık kavramını örneklerle açıklayın. Bunu yaparken homofobi, bifobi, transfobi temelli zorbalığa da yer verin. Öğrencilerinizle birlikte, seyirci kalmak yerine müdahale etmenin yollarını tartışın. Birlikte yazılı bir liste de oluşturabilirsiniz.
15.Destek istemeye teşvik edin. Öğrencilerinize ihtiyaç duydukları her konuda destek istemeye hakları olduğunu, yetişkinlerin çocukları destekleme konusundaki sorumluluklarını, destek talep etmenin acizlik/zayıflık olmadığını açıklayın. Yargılamadan dinlemek ve elinizden gelen desteği vermek için hazır olduğunuzu açıkça belirtin. Yüz yüze desteğin mümkün olmadığı koşullarda size nasıl ulaşabilecekleri konusunda bilgilendirin.
16.Meslektaşlarınızla konuşun. Okulda birlikte çalıştığınız diğer eğitimcilerle LGBTİ+ çocukların hakları, ihtiyaçları ve maruz bırakıldıkları homofobi, bifobi, transfobi, nefret söylemi, ayrımcılık, zorbalık, şiddet üzerine konuşun.
Etiketler: insan hakları, eğitim