15/03/2010 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Eğitimde Cinsel Kimlik Ayrımcılığına Hayır Komisyon

'Eğitimde Cinsel Kimlik Ayrımcılığına Son' Kitabı Çıktı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Eğitimde Cinsel Kimlik Ayrımcılığına Hayır Komisyonu “Eğitimde Cinsel Kimlik Ayrımcılığına Son” başlıklı yayınını çıkarttı. Kitapta LGBTT öğrencilerin sorunlarından, ders kitaplarındaki heteronormative ve ILGA Avrupa ve IGLYO’nun eğitimde ayrımcılık raporundan, eğitimciler için bilgilere de yer verildi.
 
Kitabın önsözünde şöyle denmekte:
 
“Son birkaç yıl içerisinde, eğitim alanına insan hakları penceresinden bakmaya çalışan, ders kitaplarının insan hakları ihlallerinden arındırılması gerektiğini söyleyen, daha eğitimci ve öğrenci dostu bir mevzuatın altını çizen gelişmelere tanık oluyoruz. Biz de kendi alanımız üzerinden çözümüzü söylemeye ve LGBTT’lerin İnsan hakları penceresinden sorunu nasıl tariflediğimizi sizlerle paylaşmak istedik.
 
Kaos GL Derneği olarak 2007 yılından bu yana lezbiyen, gey, biseksüel ve transeksüel bireylerin insan hakları alanında yaşadıkları sorunları izlemeye ve raporlamaya başladık. Yaptığımız çalışmalarda özellikle dört alan gözümüze çarptı. Eğitim, çalışma hakkı, sağlığa erişim hakkı ve medya alanında kapsamlı incelemelere ihtiyaç duyduğumuzu fark ettik.
 
Geçen sene “Eğitimde Cinsel Kimlik Ayrımcılığı”nı izlemeye ve bu alanda yapılan çalışmaları toparlamaya ve alanı tanımaya ve LGBTT eğitimcilerin ve LGBTT öğrencilerin sorunlarını raporlamaya çalıştık.
 
LGBTT öğrencilerin sorunlarının başında, açılma yer tutuyor. Sınıf arkadaşlarına, yurtta oda arkadaşlarına açılamadıklarını, öğretmenlerine, okul ve yurt idarelerine de açılmaktan korktuklarını açıkça ifade ediyorlar. Tek sorun tabii ki, okul ve yurtta olmadığını sorunun aslında mevzuatta başlayıp ders kitaplarında devam ettiğini biliyoruz.
 
Bir diğer yandan ise özellikle LGBTT eğitimciler için okulun ve okul idaresinin “zor”a dönüştüğünü bu zorun içinde gizlenmek zorunda kalmak, LGBTT öğrencilere destek olamamak, sendikadan ve LGBTT örgütlerden ihtiyaç duydukları desteği alamamanın da oluşturduğu bir alanda okul ikliminin hep LGBTT eğitimciler için hem de öğrenciler için ne anlama geldiğini tariflemek istedik.
 
Bu rapor bir durum tespiti olarak görmek gerekiyor. Bu durum tespitinde ne yazık ki bugün için hep “kötü” örnekler mevcut.”
 
Kitabı Kaos GL’den ve secin@kaosgl.org mail adresine mail atarak edinebilirsiniz.
 


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam