18/11/2022 | Yazar: Kaos GL

ÜniKuir’in raporuna göre, Ekim’de LGBTİ+ haklarını Meclis gündemine sadece HDP ve TİP milletvekilleri taşıdı.

Ekim’de LGBTİ+’ların gündemini Meclis’e sadece HDP ve TİP taşıdı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ÜniKuir Derneği, TBMM'deki yasama ve denetim faaliyetlerini LGBTİ+ hakları bakımından izlemeye başladı.

“LGBTİ+'lar Meclis gündeminin neresinde?” sorusunun peşine düşen dernek, Ekim raporunu yayınladı. Rapora göre, 13 kez toplanan Genel Kurulların sadece ikisinde, üç kez LGBTİ+’lar gündem edildi. LGBTİ+’lar Genel Kurul’da bir kez ise “aile kurumuna saldıran sinsi faaliyet” olarak hedef gösterildi.

144 basın toplantısının üçünde LGBTİ+’lardan bahsedilirken; Mecliste grubu bulunan 5 siyasi partinin düzenlediği 17 grup toplantısının hiçbirinde LGBTİ+’lar hak temelli yer almadı. Bir kez ailenin kadın ve erkekten oluştuğu iddiasıyla LGBTİ+’lar aleyhine anayasa değişikliği önerisi gündeme getirildi.

80 kanun teklifi, 137 meclis araştırma önergesi ve 1394 yazılı soru önergesinde LGBTİ+’lar hiç yer almadı.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş ile TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ise LGBTİ+’ların gündemini Meclise taşıyan milletvekilleri oldu.

“Oysa mecliste lubunyaları da yakından ilgilendiren konular yer alıyordu”

Dernek, bu sonuçları şöyle değerlendiriyor:

“Oysa mecliste lubunyaları da yakından ilgilendiren konular yer alıyordu; sansür yasası, burs-öğrenim kredisi ve üniversite öğrencilerinin temel ihtiyaçları, yoksulluk, güvenlik güçlerinin yol açtığı hak ihlalleri ve cezasızlık, anayasa değişikliği tartışmaları, kayyum rektör uygulaması, mahpusların sorunları, artan şiddet vakaları, baskıcı politikalar ve yasaklar gibi. Ayrıca lubunyaların gündeminde bu ay başlıca; LGBTİ+ karşıtı anayasa değişikliği, İstanbul’dan sonra farklı şehirlere yayılan nefret yürüyüşleri, Yeldeğirmeni’nde yaşanan işkence ve taciz, yerel yönetimlerin transfobik ulaşım kartı uygulaması vardı.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, aile, siyaset
2024