19/12/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Tüzüğünde ‘cinsel yönelim’ ifadesi geçtiği ve hiyerarşiye dayanmayan bir örgütlenme modelini benimsediği için Ekogenç hakkında açılan kapatma davası sonuçlandı.

Ekogenç’in kapatma davası sona erdi: Cinsel yönelim çalışmaları ‘ahlâka aykırı’ değil! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Tüzüğünde “cinsel yönelim” ifadesi geçtiği ve hiyerarşiye dayanmayan bir örgütlenme modelini benimsediği için Ekogenç hakkında açılan kapatma davası sonuçlandı. Mahkeme, Ekogenç’in cinsel yönelim alanında faaliyet göstermesinin “ahlâka aykırı” olmadığına hükmetti.
 
Cinsel yönelim çalışmaları “hukuk ve ahlâka aykırı” değil
 
Van Valiliği’nin Gençlik ve Ekoloji Derneği Ekogenç’e açtığı kapatma davasının 4. duruşması bugün Van 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, Ekogenç’in cinsel yönelim alanında faaliyet göstermesinin Türk Medeni Kanunu’nun 56. Maddesinde belirtilen “hukuka ve ahlâka aykırı amaçlarla dernek kurulamaz” ifadesiyle çelişmediğine hükmetti.
 
Davanın geçtiğimiz ay gerçekleşen bir önceki duruşmasında Ekogenç’in tüzüğünde “şeklî sakatlık” olduğunu belirterek bugünkü duruşmaya kadar süre tanımış, Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’nin müdahillik talebini kabul etmişti.
 
Mahkeme LGBTİ derneklerinin müdahilliğini kabul etti
 
Bugünkü duruşmada tüzükte gerekli düzeltmenin yapılması üzerine kapatma davası sona erdi. Mahkeme, Kaos GL Derneği avukatı Hayriye Kara’nın yaptığı müdahillik başvurusunu da kabul etti. Kara, Kaos GL Derneği’nin kurulduğu 2005 yılında da derneğin çalışma alanlarından ötürü kapatma talebinde bulunulduğunu ancak Cumhuriyet Başsavcılığının derneğe dava açmadığını hatırlattı.
 
“Örgütlenmek özgürlüktür”
 
Davanın ardından bir basın açıklaması yapan Ekogenç, kararın “yatay, demokratik, katılımcı, yatay örgütlenme modelinin lehinde” olduğunu belirtti. Van Valiliği’nin ahlâksızlık iddiasının karşılığını bulduğunu, kararın “ahlâk” kavramını yeniden sorgulattığını ifade eden Ekogenç “örgütlenmek özgürlüktür” dedi.
 
Açıklamaya Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği, Kaos GL Derneği, Hukukta Sol Tavır Derneği, Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP), Van Kadın Derneği (VAKAD), Hêvî LGBTİ ve Ahtamara LGBTİ Wan imzacı oldu.  

Etiketler: insan hakları
nefret