09/11/2021 | Yazar: Kaos GL

Pembe Hayat’tan Doğukan Karahan, yurttaşların kendi bütçelerinde söz sahibi olduğu Benim Bütçem konferansında konuştu: “LGBTİ+’ların bu seçim yöntemi ve proje içerisinde sözlerini söyleyebilmesi için eksik olan şey ‘Doğal Üye’ kotası ve kavramıydı. Kota toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini kapsayıcı bir düzleme taşıdı.”

“Eksik olan şey ‘doğal üye’ kotası ve kavramıydı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Katılımcı Bütçe Konferansı, Türkiye’nin farklı şehirlerinden belediyelerle bir araya geldi. 6 Kasım Cumartesi günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen Katılımcı Bütçe Konferansı’nda, LGBTİ+lar da konuştu.

Şişli Bütçe Komisyonu ve İzleme ve Denetleme Grubu’nda LGBTİ+lar da söz söyleyebilecek ve özelleşen ihtiyaçları karşısında belediyeden hizmet talep edebilecek. Bu kapsamda 2022 bütçesinde LGBTİ+lar özelinde gerçekleşecek uygulamalar mevcut.

CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul il başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun da katılımı ile Pelin Batu moderatörlüğünde gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve Şişli Kent Konseyi Başkanı Şükran Eroğlu gerçekleştirdi. Ardından Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez, katılımcı bütçeye yönelik görüşlerini aktardı.

“Doğal Üye kotası, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini kapsayıcı bir düzleme taşıdı”

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği’nden Doğukan Karahan, Benim Bütçem projesi kapsamında yapılan konferansta söz aldı. Bütçe komisyonunda yer alan “doğal üye” kotasını anlatan Karahan, “İçinde bulunduğumuz coğrafyada ve tarihte sürekli olarak;  devlet, organları ve temsil ettiği vatandaşları tarafından sistematik bir şekilde hedef gösterilen, hayatın her alanında ayrımcılık, ötekileştirme, damgalanma, şiddet, taciz, yerinden etme, cezasızlık ile ölüme mahkum edilen LGBTİ+’ların bu seçim yöntemi ve proje içerisinde sözlerini söyleyebilmesi için eksik olan şey ‘Doğal Üye’ kotası ve kavramıydı” diyerek söze başladı. “Doğal üye” kavramının Benim Bütçem projesindeki, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği çeşitliliği noktasında kapsayıcı bir düzleme taşıdığını belirten Karahan, bunun sonucu olarak 50 kişi olarak seçilen Şişli Bütçe Komisyonu’na +2 kişi Doğal Üye olarak eklendiğini aktardı. 

Konuşmasını bitirirken İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine değinen Karahan, “En temel hak olan yaşama hakkı için verilen mücadelemizde bizleri koruyacak olan İstanbul Sözleşmesinin iptaline bahane edilmemizle birlikte büyüyerek devam eden hedef göstermeler biliyoruz ki bir gün son bulacak. Kendinden başka kimseye yaşam hakkı tanımak istemeyen zihinlerin el ele vererek inşa etmeye çalıştıkları sistem elbet bir gün yerini özgür, adil ve eşit bir dünya düzenine bırakacaktır” dedi.

Katılımcı Bütçe Konferansı’na dair ayrıntılı bilgi için Pembe Hayat’ı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
nefret