02/02/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

Ekvador Sağlık Bakanlığı ‘tedavi’ adı altında çalışan ‘eşcinsellikten vazgeçirme’ amaçlı işkence kliniklerini soruşturup kapatıyor.

Ekvador Eşcinsellik ‘Tedavi’ Kliniklerini Kapatıyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ekvador Sağlık Bakanlığı “tedavi” adı altında çalışan “eşcinsellikten vazgeçirme” amaçlı işkence kliniklerini soruşturup kapatıyor.
 
Ekvador’da lezbiyenleri “tedavi etme” amacındaki kliniklerin cinsel taciz ve işkence de dahil olmak üzere fiziksel ve duygusal istismara maruz bıraktıkları kadınların acıları son buluyor. Dünya çapında 100 binden fazla insanın itirazlarının ardından Sağlık Bakanlığı adım atıyor.

Ekvador’un başkenti Quito’daki Fundacion Causana adlı insan hakları grubu kendi rızaları dışında bu yer altı kliniklerine götürülen sayısız kadın adına çalışıyor. 10 yıl süren kampanyanın ardından, Fundacion Causana Change.org adlı sitede başlattığı kampanyayla Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçmeye çağırdı.
 
Dünya çapında 100 binden fazla kişinin Change.org’daki imza kampanyasına destek vermesinin ardından Sağlık Bakanlığı Fundacion Causana ile buluşup LGBT’lere yönelik şiddete karşı sorumluluk almaya hazırdı. Şimdi Ekvador hükümeti Fundacion Causana ile ele ele verip bu klinikleri Ekvador’da tamamen kaldırmak, içeride hapsolmuş kadınları serbest bırakmak ve homofobiye karşı ulusal çapta bir bilinç yükseltme kampanyası başlatmak için çalışıyor.
 
Fundacion Causana şu açıklamayı yaptı:
“10 yıllık itirazlarımızın ardından -Sağlık Bakanlığı aracılığıyla- Ekvador ulusu sivil toplum ve toplumun geneliyle birlikte eşcinselliğin bir hastalık olduğu inancını yıkmak ve işkence kliniklerini ortadan kaldırmak amacıyla bir söz vermiş oldu. İmza kampanyasına katılan herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu gerçekliği değiştirmek için destekleriniz paha biçilemez.”
 
“Devletin ilk klinikleri kapatması iyi; neden benim acılar çektiğim klinik hâlâ açık?”
 
Bu yıl 30’dan fazla “eşcinsellikten vazgeçirme kliniği” kapatılmış olsa da yüzlercesi hâlâ açık. Eşcinselliği “tedavi ettiği” iddiasıyla faaliyet gösteren bu kliniklerin popülaritesi son yıllarda düşmüş olsa da pek çok kişi için hâlâ korkunç bir gerçeklik olarak varlığını sürdürmekte. Kaçanlar kliniklerde yaşanan fiziksel ve ruhsal şiddet arasında sözlü tehditler, zincire bağlama, susuz bırakma, cinsel taciz ve fiziksel işkence olduğunu ifade etti. 24 yaşındaki Paula Ziritti 2 yıl boyunca böyle bir merkezde kaldı ve kelepçelenmiş bir halde tutulduğu 3 ay boyunca gözetmenler üzerine su ve idrar attı. Kendisi pek çok fiziksel ve cinsel istismar anlatıyor. “Devletin ilk klinikleri kapatması iyi; ama yeterince iyi değil. Neden benim acılar çektiğim klinik hâlâ açık?”
 
Zirittu’nun açıklamalarından pek çok kişi ilham alıp bir adım attı ve bu “tedavi” merkezleri hakkında resmi şikâyette bulundu. Fundacion Causana ve diğer lezbiyen, gey, biseksüel ve trans grupları koalisyonları, Ekvador Sağlık Bakanlığı’nın raporlanmış işkence ve istismar vakalarına rağmen hâlâ açık olan 200 “eşcinsellikten vazgeçirme kliniğini” acilen soruşturması ve kapatması için destek bekliyor. (Kaos GL)
 

Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret