24/07/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

Vaşington’da konuşan müzisyen, AIDS salgınının ‘damgalama, şiddet ve kayıtsızlıktan kaynaklandığını’ söyledi.

Elton John AIDS Konferansında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Sör Elton John Pazartesi günü kendisinin de arkadaşları Freddie Mercury ya da Rock Hudson gibi AIDS’ten (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) ölmüş olması gerektiğini söyledi. Yıllarca uyuşturucu ve alkol bağımlısı olan John’un davranışlarından ötürü HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) kapma riski yüksekti. Vaşington’da Uluslararası AIDS Konferansı’nda kokainle sürüklendiği kaosu anlatan müzisyen şöyle konuştu: “Bu genç adam dibe vurdu. Hayatı altüsttü, zıvanadan çıkıyordu. Ölmesi gerekiyordu. Dürüst olmak gerekirse, neredeyse ölüyordu.”
 
HIV taşıyan insanlara yardım amacıyla 20 yıl önce bir vakıf kuran ve bununla ilgili bir kitap (Love is the Cure [Tedavisi Sevgi]) yazan John iki yılda bir düzenlenen konferansta ilk kez konuştu. Büyük ilgi toplayan ve ayakta alkışlanan tutkulu konuşmasında bağımlılığının derinliklerinden kendisini önemseyenlerce nasıl kurtarıldığını ve 22 yıldır ayık olduğunu anlattı.  
 
“İşin doğrusu bugün burada olmamam gerekiyordu,” dedi. “Ölü olmam gerekiyordu – toprağın altında bir tabutun içinde. 1980’lerde HIV kapmam ve 1990’larda da ölmem gerekiyordu, tıpkı [Queen grubunun solisti] Freddie Mercury gibi, tıpkı [aktör] Rock Hudson gibi. Her gün merak ediyorum, ben nasıl hayatta kaldım?”
 
Mesajının herkesin kendi gördüğü sevgi ve ilgiyi hak ettiği olduğunu söyledi. “Herkes şefkat görmeyi hak ediyor. Herkes değer görmeyi hak ediyor. Herkes, herkes, herkes sevgiyi hak ediyor. Size neden bunu anlatıyorum. Çünkü AIDS bir virüsten kaynaklanıyor; ama AIDS salgını öyle değil. AIDS salgını damgalama, şiddet ve kayıtsızlıktan kaynaklanıyor.”
 
Bilimin ve paranın salgını yenmeye yetmeyeceğini söyledi: “Sevgiye ihtiyacımız var. Eğer bu sözcük sizi biraz geriyorsa – ya da onu Disney ve aşırı duygusallıkla bağdaştırıyorsanız, başka bir şey diyelim.” Şefkat ya da insanlık gelen önerilerdendi. Fakat John ekledi: “Bu salgınla otuz yıldır birlikteyiz ve bazı insanların çevrelerindeki HIV pozitiflere nasıl tepki gösterdiğini gördük.”
 
Uyuşturucu kullananlar ve fahişeler ahlâksız yaşamlar sürdükleri gerekçesiyle kınandı ve damgalandı. AIDS yetimleri sokağa terk edildi ve çocuklar tecavüze uğradı, suistimal edildi. John, “bu kayıtsızlık ve nefreti düşündükçe midem bulanıyor,” dedi.
 
Yine de şefkatli insanlar da vardı, bunlardan biri de AIDS desteği (Pepfar) için 15 milyar dolarlık başkanlık acil fonunu başlatan George W Bush. John, Vaşington’da bazı Afrika ülkelerindeki kadar kötü olan salgını eğer isteseydi Amerika’nın kolayca çözebileceğini söyledi.
 
“Amerika HIV’le yaşayanlara ve gelişmekte olan ülkelerdekilere çok fazla sevgi gösterdi. Eğer bu ülke HIV enfeksiyonlarını kendi evinde sonlandırmak isteseydi bunu anında yapabilirdi,” dedi. “Tüm gereken biraz daha kaynak ve anlayış. Tüm gereken diyalog.”
 
HIV’e son vermek için mevcut olan bilimsel araçlar dünyadaki tüm marjinalleştirilmiş ve damgalanmış insanlara ulaşmadan salgını bitiremezler.
 
“Belki naif olduğumu düşünüyorsunuz. Belki de aklımı kaçırdığımı düşünüyorsunuz. Ama hayallerimiz gerçek olsa, bir aşımız olsa da bu yeterli değil… Bilim hastalığı durdurabilir; ama bilim tek başına bu salgını durduramaz.”
 
HIV ve AIDS konusunda Türkçe kaynaklar ve Türkiye’deki çalışmalar için: http://www.pozitifyasam.org/

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam