14/08/2006 | Yazar: Kaos GL

En büyük AIDS zirvesi başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kanada'nın Toronto şehrinde düzenlenen 16'ncı AIDS konferansı, rekor katılıma sahne oldu. 24 bin delege ve gazetecinin katıldığı konferans AIDS'le ilgili şimdiye kadarki en büyük toplantı.

KAOS GL

16'ncı Uluslararası AIDS Konferansı, Kanada'nın Toronto şehrinde dün başladı. Konferansın açılışına aralarında eski ABD Başkanı Bill Clinton, Microsoft'un sahibi Bill Gates ve ünlü aktör Richard Gere'in de bulunduğu çok sayıda sanatçı, politikacı ve bilim insanı katıldı. Konferansta hastalığın 25 yıllık seyrinin yanı sıra son dönemde geliştirilen yeni teknikler ve bilimsel tebliğler ele alınacak.

100'ün üzerinde ülkeden 24 bin bilim insanı, delege ve gazetecinin katıldığı konferansın bazı oturumları, internetten canlı yayımlanacak. Konferans süresince her gün İngilizce, Fransızca ve İspanyolca olarak Konferans Gazetesi hazırlanıp ücretsiz dağıtılacak. Gelişmeler, www.aids2006.org internet sitesinden de takip edilebilecek.

Üç yeni kriz bölgesinde kontrol

Toronto Metro Convention Center'daki konferans için olağanüstü güvenlik tedbirleri alındı. Kanada güvenlik güçleri, Britanya'da son anda ortaya çıkarılan terörist saldırı planından hemen sonra, konferansın yapılacağı merkez ile havaalanlarında alınan önlemleri en üst düzeye çıkardı.

Bir önceki AIDS konferansı, iki yıl önce Tayland'ın başkenti Bangkok'ta düzenlenmişti. Birleşmiş Milletler'in AIDS'le mücadele örgütü UNAIDS'in raporlarına göre, hastalık geçen iki yılda Doğu Avrupa, Çin ve Hindistan gibi yeni bölgelerde de Afrika'ya yaklaşan bir hızla yayıldı. Konferansın temel konularından biri bu üç yeni kriz bölgesinde 'kontrol' çalışmaları olacak.

Konferansta AIDS tedavisi araştırmalarındaki son gelişmelere de yoğunlaşılacak. Ayrıca AIDS ilaçlarının, bu ilaçlara en çok ihtiyaç duyan yoksul ülkelere gönderilmesinde ne kadar mesafe alındığı tartışılacak. UNAIDS'in rakamlarına göre, Aralık 2003 itibarıyla Üçüncü Dünya'daki 6.5 milyon AIDS hastasının ancak 400 bini bu ilaçlara ulaşabiliyordu. Geçen sürede hasta sayısı aşağı yukarı aynı kalırken, ilaca ulaşımı olan yoksul ülke insanlarının sayısı 1.3 milyona çıktı. 2005 sonu itibarıyla HIV virüsüyle yaşayan insan sayısı ise 38.6 milyon.

Geçen yıl, AIDS'ten ölen insanların sayısı 2.8 milyon olurken, 4.1 milyon kişi virüsü geçen yıl kapmış. Şu anda AIDS'ten korunmanın tek yolu, cinsel ilişki sırasında kondom kullanmak. Ufukta bir HIV aşısı görülüyor ancak ne zaman kullanılabileceği kesin değil. Öte yandan, virüsün bulaşmasını önleyici bir jelin 10 yıl içinde piyasaya sürüleceği öngörülüyor.

Kaynak: aa, afp, Radikal, 14 Ağustos 2006

*İlgili haberler:

[[AIDS ilacı için çalışma]]


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam