15/11/2021 | Yazar: Umut Güven

Furkan Öztekin’in Ankara Queer Sanat Programı Konuk Evi’nde ürettiği eserlerinden oluşan “En Hassas Yerde” sergisi 13 Kasım’da Siyah Beyaz Galeri’de açıldı.

“En Hassas Yerde” açıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara Queer Sanat Programı Konuk Evi sanatçılarından Furkan Öztekin’in eserleri 13 Kasım’da Siyah Beyaz Galeri’de seyirciyle buluştu. Açılışında yoğun ilgi gören “En Hassas Yerde” isimli sergi 8 Aralık tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Adını Amerikalı queer şair Tim Dlugos'un "Second Anniversary" isimli şiirinden alan "En Hassas Yerde" sergisi, Furkan Öztekin'in Ankara Queer Sanat Programı kapsamında ürettiği işleri bir araya getiriyor. Öztekin sergi hazırlık sürecini şu sözlerle anlattı:

“Ankara Queer Sanatçı Programı kapsamında Temmuz ve Ağustos aylarını Ankara’da geçirdim. Programa geldiğim ilk ayı araştırmaya, okumaya ve çevreyi gözleme ayırdım. İkinci ay ise fiziksel üretime geçtim. Bu dönemde üstüne çalıştığım kavram “kuir opaklık” oldu. Kuir opaklık kavramına dair görsel denemeler yapmaya başladım ve Ankara Queer Sanat Programı’nın konuk sanatçılar için sağladığı bütçe ile bu sergiyi yapmaya karar verdik. Ağustos ayında sergideki tüm işleri tamamlamıştım, geriye sadece teknik hazırlıklar kalmıştı. Bu teknik detayları da halledince, sergi için 1984’ten bu yana Ankara’nın işleyen bir galerisi olan Siyah Beyaz’ı tercih ettik.”

en-hassas-yerde-acildi-1

Kavramlar, sergide farklı formlar üzerinden direniş biçimine dönüşüyor

Öztekin, ana malzeme olarak kâğıt kullandığı üretimlerinde, aradalık, belirsizlik ve okunaksızlık gibi kavramların queer potansiyellerini sorguluyor. Geçmişi yeniden örgütlemenin bir metodu olarak beliren bu kavramlar, sergide farklı formlar üzerinden direniş biçimine dönüşüyor:

“Ankara'da, Ankara Queer Sanat Programı’nda geçirdiğim iki ay boyunca olan üretimlerim sergide yer alıyor. Üretimlerime aynı zamanda iki ay boyunca tuttuğum günlük, çektiğim fotoğraflar eşlik ediyor olacak. Kuir Opaklık kavramı üzerine düşünürken 2015 yılından bir işimi de sergiye dahil etmeye karar verdik. Aynı zamanda birkaç çatı levhasından oluşan yerleştirme ve farklı medyumları kullanarak oluşturduğum “Yakın İttifaklar” serisi var. Mum, silikon ve şeffaf yapıştırıcı kullanarak gelişen karışık teknik işler olacak sergide.”

en-hassas-yerde-acildi-2

Sergide yer alan Yakın İttifaklar (2021) serisi, Nicholas de Villiers’in Kuir Opaklık kavramına dair görsel denemelerden oluşuyor. Parafin, silikon ve şeffaf yapıştırıcı, imgeyle aramıza yarı opak bir duvar örüyor.

Ankara Queer Sanat Programı Nedir?

Türkiye'den ve yurtdışından sanatçıları Ankara’da ağırlayan Ankara Queer Sanat Programı - Konuk Sanatçı Evi, queer siyasetin sanatsal ifadenin olanaklarıyla yeni imkanlarına odaklanıyor.

Program, sanatçılara ikişer aylık hem yaşama hem çalışma alanı imkânı sağlarken aynı zamanda üretim ve araştırma süreçlerini destekliyor. Bu süre zarfında sanatçılar Ankara’dan ve Türkiye’den birçok sanatçı, aktivist, akademisyen ve küratörlerle birlikte çalışma olanaklarına sahip oluyor.

Detaylı Bilgi için: https://ankaraqueer.art/hakkinda


Etiketler: kültür sanat
İstihdam