22/07/2014 | Yazar: Kaos GL

Herkes kendi aile yapısının okuduğu kitaplarda yansıtıldığını görebilmeli, birden fazla anneleri ya da babaları olsa bile!

En iyi resimli LGBT kitapları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Herkes kendi aile yapısının okuduğu kitaplarda yansıtıldığını görebilmeli, birden fazla anneleri ya da babaları olsa bile! İşte karşınızda yazar ve aynı zamanda çizer olan Vanda Carter’ın Letterbox Library (Posta Kutusu Kütüphanesi) ile birlikte seçtiği 10 mükemmel LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) dostu resimli kitap:

 

1) Ben Vanda Carter ve çocukların tüm farklı aile tipleri hakkında okumasının gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden de Letterbox Library’deki arkadaşlarımın da yardımıyla, bu galerideki gerçekten başarılı eserleri diğerlerinin arasından seçtim. Biz herkesin kendisini okuduğu kitaplarda bulabilmesi gerektiğini düşünüyoruz. If I Had a 100 Mummies (Keşke 100 Annem Olsaydı) isimli kitabımı, bir gün kızım bana uyku zamanı geldiğinde "Keşke 100 annem olsaydı" dediği için yazdım ve resimledim. "Evet!" diye düşündüm, "Bu, bir kitap için gerçekten iyi bir fikir olabilir." Kitapta, Eleanor isimli küçük bir kız 100 anneye sahip olmanın nasıl olacağını hayal ediyor. 100 anne size 100 dondurma alabilir. Ya da yatmadan önce sizi kucaklamak için sıraya girmeleri eğlenceli olmaz mıydı? Peki ya trafik sıkışıklıklarına sebep olurlarsa, size sürekli ne yapacağınızı söylerlerse ve korkunç bir şekilde gürültü çıkarırlarsa? Sonunda, Eleanor sadece iki anneye sahip olduğu için mutlu olduğuna karar verir.

 

2) Justin Richardson ve Peter Parnell’in yazdığı, Henry Cole’un resimlediği And Tango Makes Three (Ve Tango’yla birlikte üç olduk) , New York Central Park’taki hayvanat bahçesinde kendilerine birlikte bir yuva inşa eden Roy ve Silo isimli iki erkek penguen hakkında. Bir gün, hayvanat bahçesinin bakıcısı ikisine üzerine oturmaları için terk edilmiş bi yumurta verir. Yumurtaya büyük bir özenle bakarlar, tıpkı diğer penguen çiftlerin yaptığı gibi, aylarca sırayla yumurtanın üzerinde otururlar; ta ki bir gün yumurta "Çıtırt!" diye çatlayıp yavru yumurtadan çıkana kadar. Bakıcıları yavru penguene Tango ismini verir. Bu özellikle harika bir kitap, çünkü Roy, Silo ve kızları Tango’nun öyküsü tamamen gerçek bir hikaye.

 

3) Hello Sailor (Merhaba Denizci), Andre Sollie ve Ingrid Godon tarafından yazılmış. Deniz fenerinin bekçisi olan Matt ve arkadaşı Denizci, dünyanın farklı yerlerine yelken açmakla ilgili planlar yapmaktadır. Ancak bir gün, Denizci denize açılır ve geri dönmez. Matt’in arkadaşları gerçekten çok endişelidir, çünkü Matt çok üzgündür ve her gün Denizci’nin gemisinin yolunu gözleyerek uzaklara bakar. Tam Matt’in doğum gününe denk gelen fırtınalı bir akşam, Denizci geri döner ve bu kez birlikte denize açılırlar. Bu arkadaşlık, sevgi ve hayallerinden vazgeçmemek üzerine yazılmış, sade ve mükemmel bir hikâye. Ayrıca resimleri de güzel. Biz bu kitabı içini görmeden satın almıştık, çünkü eğlenceli bir ismi ve güzel bir kapak resmi vardı ve onu sevdik.

 

4) Hiç etrafınızdaki insanların olduğunuz kişiden başka bir insan olmanızı istediğini hissettiniz mi? Bu biraz karışık olabilir. Marcus Ewert ve Rex Ray’in yazdığı 10,000 Dresses’de (10,000 Elbise), Bailey’nin aslında bir kız olduğunu; ancak bütün diğer karakterlerin onun erkek olduğunu düşündüğünü öğreniyoruz. Ne çelişki! Bu arada, Bailey’nin gerçekten yapmak istediği tek şey en ama en inanılmaz ve şahane giysileri tasarlamak ve giymektir- pencerelerden, gökkuşaklarından, kristallerden yapılmış giysiler. Neyse ki, Bailey Laurel ile tanışır ve Laurel onu elbiseler konusunda tamamen anlar, çünkü o da elbise tasarlamak istemektedir. Böylece, Bailey en sonunda hayalini gerçekleştirebilir.

 

5) Daddy, Papa, and Me (Babiş, Babişko ve Ben) Lesléa Newman ve Carol Thompson tarafından yazılmış. Bazen kitaplar kucaklamak isteyeceğiniz kadar sevimli görünebilirler. Evet, gerçekten de bu kitabın ve bir sonraki resimde göreceğiniz aynı seriye ait diğer kitabın resimlerine sarılmak isteyeceksiniz. İkisi de anneler, babalar ve tatlı bebeklerinin varlığını kutlayan kitaplar. Ayrıca, iki kitap da kalın ve sağlam sayfalardan oluşuyorlar- bir sürü kucaklama, salya akıtma ve diş kaşımayı atlatabilecek kadar sağlam, yani bebekler ve küçük çocuklar için idealler.

 

6) Eğer Daddy, Papa and Me’nin görünüşünü sevdiyseniz, gene aynı yazarlar, yani Lesléa Newman ve Carol Thompson tarafından yazılan Mommy, Mama and Me’yi (Anniş, Annişko ve Ben) de kesinlikle beğeneceksiniz. Güzel seri!

 

7) Lesléa Newman’in bu defa çizer Mike Dutton’la birlikte çalışarak hazırladığı diğer kitabı  Donovan’s Big Day (Donovan’ın Büyük Günü). Donovan asrın düğünü için yüzük taşıma işiyle görevlendirilir. Tamam, pek de asrın düğünü olmayabilir; ancak işini mükemmel, süper ve olağanüstü hale getirmek için en küçük ayrıntısına kadar yaptığı planlamayla, öyle olmaması için de hiçbir sebep yok. Eğer iki anneniz evleniyorsa, hatalara hiç yer yoktur, bana inanın.

 

8) Mary Hoffman ve Ros Asquith tarafından hazırlanan The Great Big Book of Families (Ailelerin Büyük Harika Kitabı), birçok detaya sahip çok sayıda eğlenceli resim içeren mükemmel kitaplardan biri. Kitap, düşünebileceğiniz HER türlü aileyle dolu. Tek babanız, iki babanız, üvey babanız, eğlenceli bir babanız, sinir bozucu bir babanız varsa ya da hiç babanız yoksa, hiç fark etmez, aileniz bu kitapta. Evet, gerçekten de öyle. Mary ve Ros bu konuda şüpheye yer bırakmamışlar. Kitabın çizeri olan Ros’un, The Guardian için de karikatürler çizdiğini biliyor muydunuz?

 

9) Linda De Haan tarafından yazılan ve Stern Nijland tarafından resimlenen King & King (Kral ve Kral) aslen Felemenkçe yazılmış. Kitapta Kraliçe, oğlunun evlenmesi gerektiğine karar verir. Prensin evlenebileceği bazı prensesleri yanlarına davet eder; ancak Prens onlara ilgi duymaz. Prenses Madeline geldiğinde, Prens birden neşeleniverir. Ancak Prens’in bu haline sebep olan Madaline’in erkek kardeşi Prens Lee’dir. İki prens birbirlerine aşık olur ve evlenirler, kimse iki erkek olmalarını mesele yapmaz ve sonsuza kadar mutlu yaşarlar. Bu kitap, prens ile prensesin evlendikleri geleneksel masal kitaplarının eğlenceli ve harika bir yorumu. Kitaptaki resimlerse, el yapımı bir dolapta bir grup çocuk kavga etmiş gibi görünen eğlenceli multimedya kolajlarından oluşuyor.

 

10) Son olarak, Katy Watson’ın yazdığı ve benim resimlediğim Spacegirl Pukes (Uzay Kızı Kusuyor) ile bitireceğim. Uzay Kızı tam son görevine çıkmak üzereyken hastalanır. Anneleri (iki annesi vardır) onu eve götürürler ve yatağına yatırırlar. Ama daha sonra hastalık annelerine de bulaşır ve renkleri yeşile dönmeye başlar. Kedi Trotsky bile kusuyordur. Herkes bu korkunç mide iltihabından kurtulduğunda, Uzay Kızı fırlatma rampasına döner; ancak olamaz... Roketi de kendisini iyi hissetmiyordur. Geç olsun da güç olmasın, Uzay Kızı sonunda uzaya fırlatılır. Umarım seçtiğimiz bu tüm değişik aileler hakkındaki resimli kitaplarla ilgili yazıyı okumaktan keyif almışsınızdır ve umarım kitapların kendilerini okumayı da seversiniz!

 

Kaynak: The Guardian   


Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam