30/12/2021 | Yazar: Aslı Alpar
Endonezya’da LBGTİ+’lar ülkenin kültürü üzerindeki queer etkileri ortaya çıkarıyor.
Endonezya’da LBGTİ+’lar arşiv çalışmasına başladı. Sanat tarihinin queer izlerinin peşine düşen QIA (Queer Indonesia Archive) kuruluşu, ülkenin kültürü üzerindeki queer etkileri ortaya çıkarıyor.
Endonezya’da kültür sanatın queer parçalarının zamanla yok olmasının önüne geçmek için başlattıkları dijital arşiv çalışmasıyla, var olan durumun aksine tarihte kültür sanat ve LGBTİ+’lar arasında daha sıkı bağlar olduğuna dikkat çekiyor.
Ülkede İngilizce yayımlanan günlük gazete The Jakarta Post’un haberleştirdiği dijital arşiv çalışmasına buradan ulaşabilirsiniz.
Endonezya’dan Türkiye’ye: Kaos GL’den Patikalar
Kaos GL Derneği’nin 2018 yılından beri yürüttüğü sözlü tarih çalışmasının ürünü olan “Patikalar: Resmi Tarihe Çentik” kitabı yayınlandı.
Derneğin, LGBTİ+ hak savunucularının hayat hikayelerini merkeze alan sözlü tarih çalışması kapsamında bir “ara durak” olan kitapta LGBTİ+ hak savunucularının hayat hikayelerinden pasajlar yer alıyor. Kitapta 17 kişinin anılarına yer veriliyor.
Kitapta 90’lar ve 2000’lerin başında Kaos GL ve Lambdaistanbul’la yolları kesişen 17 kişinin hikâyesi yer alıyor. Dernek, sözlü tarih çalışmasını sürdürerek yeni içerikler ve yayınlar üretmeye devam edecek.
Patikalar: Resmi Tarihe Çentik buradan okuyabilirsiniz.
Etiketler: insan hakları, kültür sanat, dünyadan, tarihimizden