04/10/2010 | Yazar: Kaos GL

Endonezya İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Tifatul Sembi

Endonezyalı Bakan, Geyler ve HIV/AIDS ile İlgili Homofobik Söyleminden Vazgeçmiyor  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Endonezya İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Tifatul Sembiring’ın, Twitter’da, AIDS hakkında yaptığı yorum tartışmalara neden oldu.
Hakaret, saldırı, hayal kırıklığı ve mantıksız – Twitter’da kırdığı potdan sonra, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Tifatul Sembiring’ı tanımlamak için kullanılan kelimelerden sadece birkaçı. 
 
Bakan, Twitter’da, “sapkın cinsel eylemler” ile HIV/AIDS’in yayıldığı suçlaması ile gey hakları aktivistlerine bir takım homofobik söylemlerde bulundu.
Sözlerinden birisi de, Kuran’ın Lut kavmi ile ilgili suresinden alınmaydı.
Görünüşte şaka olarak ifade ettiği Twitter’da söylediği diğer bir söz, AIDS kısaltmasını, “Akibat Itunya Dipakai Sembarangan,” yani “penisinizi her yere sokmakla ne kazanıyorsunuz” olarak tanımlamasıydı. 

Espriyi eğlenceli bulanlar da oldu!

Malang Transeksüel Derneği Başkanı (Iwama) Merlyn Sopjan, Jakarta Globe’a yaptığı açıklamada, bir bakan olarak ve etkili pozisyonda olan biri olarak, Tifatul’un daha fazla Twitter’da bir şeyler yazmamasını söyledi.
“Kullandığı kelimeleri daha dikkatli seçmelidir, çünkü herkes, söylenen bu sözleri espri olarak algılamayabilir” dedi ve ekledi;

“HIV/AIDS ile yaşayan kişilere yapılan bu hakaretin, böyle bir polemiğin, bir bakandan gelmesi beni hayal kırıklığına uğrattı”.
Adli Yardım Vakfı (LBH) yöneticisi Ricky Gunawan , Tifatul’un Twitter’da yazdıklarının, onu takip edenler açısından eğitici olması gerektiğini, rant için yazılmaması gerektiğini söyledi.
Ricky Gunawan “Tifatul, Ulusal AIDS Komisyonu (KPAN) üyesi ve bir bakan olarak tamamen bilgi ve iletişim ile ilgili konulardan sorumlu.” dedi.
“Mantıken, Twitter’da HIV/AIDS ile ilgili yararlı bilgiler yayınlamalıdır, fakat yazdığı yazılar, HIV/AIDS ile yaşayan kişiler için yanıltıcı, ön yargılı ve damgalayıcı söylemler içeriyor.”

Ricky, Tifatul’un bir kamu görevlisi olmasından dolayı dini inancı ve ahlakı ile hareket etmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. 
 
“Bu, onun HIV/AIDS ile ilgili konularda bilgisi olmadığını gösterir. Bu durumdan sadece gey camiası değil, HIV enfeksiyonlarında yüksek risk grubu altında olan transgender ve damar içi ilaç kullanıcıları da etkilendi” dedi.
Tifatul’un kargaşa yaratan açıklamalarına yanıt olarak gelen diğer bir açıklama: “Twitter’da yorum yapmak ne zamandan beridir yasak? Lütfen bir yetişkin gibi davranın ve yargılamayı kesin” oldu. 

Bakan, HIV/AIDS sorununa ilk olarak, ülkenin pornografiye erişimi ile virüs geçişinin arttığı ve bunun sonucunda da enfeksiyon oranlarında artış olduğu zaman değinmişti.
 
“Ayrıca HIV/AIDS programları için kullanılan para, daha iyi bir şekilde harcanabilir” dedi.
Tifatul daha önce “Evlilik dışı cinsel edimlerin neden olduğu sorunlar (HIV/AIDS’in yayılması) için eyalet her yıl 20 milyon dolar harcıyor” demiş ve “Bütçe azaltılabilir ve ülkenin yararına olacak diğer şeyler için kullanılabilir” diye eklemişti. (Semih Varol / Kaos GL)
 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam